Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Het spoor bijster: NS fictie-podcast voor jongeren over contact maken

Een geheimzinnig boekje, een oud-conducteur en twee kibbelende studenten: in de fictieve NS-podcast ‘Het spoor bijster’ gaan Naomi Bijster en medestudent Olaf met de trein op avontuur door Nederland. Met aanwijzingen uit een gevonden boekje doorkruizen ze het hele land op zoek naar een schat. De podcast is speciaal gemaakt voor jongeren tussen 12-18 jaar. De rode draad van de zes afleveringen is contact maken, ook als dat vanwege bijvoorbeeld de ziekte dementie extra lastig is. Na het luisteren van ‘Het spoor bijster’ loopt niemand meer achteloos over bijvoorbeeld Utrecht Centraal of Groningen ‘Hoofdstation’.


Treinreizen lenen zich bij uitstek om naar podcasts te luisteren. Of je nu tien minuten in een Sprinter zit of een uur in een Intercity: er is altijd wel een podcast waarmee je je onderweg kunt vermaken. Oortjes in en gaan. Daar zit ook een andere kant aan, zoals de podcast laat horen: er gaat natuurlijk niets boven echt menselijk contact. In het bijzonder gaat Het spoor bijster in op contact maken met mensen met dementie. Hoewel het vaak lastig is om te begrijpen wat er aan de hand is, laten de hoofdpersonen uit het verhaal zien dat het wel degelijk mogelijk is om contact te maken met iemand met dementie. Sterker: de jonge generatie wordt meegezogen in de warme herinneringen en liefdevolle relatie van een man met dementie en zijn partner.  

Als een van de eerste organisaties in Nederland heeft NS een verhalende podcast laten produceren met het eigen bedrijf als decor. Onze treinen en stations vormen een natuurlijk podium voor bijzondere ontmoetingen, vergeten mysteries en teruggevonden herinneringen. De podcast is voor NS een experiment, een nieuwe manier om te laten zien hoe leuk en avontuurlijk het reizen met de trein kan zijn. 

Met Het spoor bijster richt NS zich op jongeren van 12-18 jaar. Deze leeftijdsgroep gaat voor het eerst alleen op pad om de wereld te ontdekken, met de trein als logisch vervoermiddel. Met onder meer de Jongeren Dagkaart (€ 7,95) maken we treinreizen voor tieners aantrekkelijk. Daarnaast omarmt deze leeftijdsgroep weer de kracht van verhalen, de young-adultboeken zijn niet aan te slepen, en neemt hun belangstelling voor podcasts toe. Voor deze nieuwe manier zijn we ook met een nieuwe maker in zee gegaan: scenarioschrijfster Janna Grosfeld studeerde nog maar in 2021 af aan de Filmacademie in Amsterdam. De stemmen zijn van zowel professionele acteurs als amateurs en NS’ers.

Het spoor bijster is te luisteren via: