Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

11x lezen en luisteren onderweg

In deze 11 boeken en podcasts kun je heerlijk verdwalen, bijvoorbeeld onderweg in de trein. Zo heb je de komende maanden weer genoeg leesvoer en luisterplezier!


1. De held van station Friedrichstrasse

Dit boek volgt het verhaal van Michael Hartung, een videotheekeigenaar in de tijd van de DDR. Zijn leven verandert op slag wanneer hij meegaat in een leugen, die een heel eigen leven gaat leiden. Wanneer hij verliefd wordt op Paula, wordt Michael gedwongen te kiezen tussen hun liefde of zijn leugen. Het is een komisch en hartverwarmend verhaal.

2. Podcast Etenstijd!

Yvette van Boven en Teun van de Keuken kunnen uren over eten praten. En met die gesprekken kan jij gezellig meeluisteren. In deze podcasts babbelen ze over ingrediënten, keukenapparatuur, horeca-ervaringen, recepten en krijg je handige kooktips. Zo raak je in de trein al luisterend geïnspireerd voor je avondeten.

De podcast is onder andere te beluisteren via Apple, Google podcasts en Spotify.

3. Het reisboek van Willem van Oranje

Willem van Oranje was vrijwel altijd onderweg. Van veldtochten, verwoestingen op het slagveld tot belegeringen. Maar tegelijkertijd hield hij zich bezig met het stichtten van steden en scholen. Aan de hand van kaarten en illustraties word je als lezer meegenomen door het leven van Willem van Oranje en duik je in de geschiedenis van Nederland.

Het reisboek van Willem van Oranje verschijnt 24 november 2022.

4. Het 4-seizoenenwandelboek

Benieuwd wat de mooiste wandelroute is tijdens de kerstmaanden? Wanneer de kersenbloesem roze kleurt? Of welke boswandeling in de zomer verkoeling biedt? Met het 4-seizoenenwandelboek struin je het hele jaar door de mooiste wandelroutes af. Het boek staat ook vol lifestyletips. Verwacht wandelroutes met onderweg leuke hotspots als winkels, koffietentjes of terrassen.

Het 4-seizoenenwandelboek verschijnt 14 november.

5. Podcast Broken record

Tom Jones, Patti Smith, Kaytranada en John Legend. En de lijst is nog veel langer. Bekende artiesten waar je vast wel eens muziek van luistert, praten in deze podcast over hun leven, wat hun inspireert en natuurlijk hun muziek. Zo kom je meer te weten over jouw favoriete artiesten of maak je kennis met voor jou nieuwe namen.

De podcast is onder andere te beluisteren via Apple, Google podcasts en Spotify.

6. E-book Landlijnen

Van het noorden van Schotland naar het zuidwesten van Engeland. Een route van meer dan 1600 kilometer. Dit was de zwaarste tocht die Raynor Winn en haar man ooit liepen. En begrijpelijk. Schotse hoogtes, gletsjerdalen, afgelegen bergen, en dieren, kwamen allemaal voorbij in de maandenlange tocht. Naast het indrukwekkende uitzicht kwamen er ook vragen omhoog; met de onzekere toekomst van de huidige tijd en nu de breuklijnen tussen landen steeds groter lijken te worden, hoe verhouden we ons tot elkaar en tot het land? Dit is alweer het derde deel in de prachtig geschreven reeks van Winn.

7. Kookboek Noomi

Tomatensto van okra, kunafe met kaas en het stoofgerecht marqat bamye. Bij de schrijfster Sara Shawkat zit de liefde voor eten heel diep, vooral voor de Iraakse keuken. Het is voor haar echt een geluksmoment om na een lange dag ’s avonds thuis te koken. In haar eerste kookboek lees je over klassieke- speciale Iraakse recepten en ook veel verhalen over eettradities. De naam van het boek is afkomstig van het Iraakse drankje Noomi Basra. Een thee van zwarte, gedroogde limoenen met een whisky-achtige smaak. Loopt het water jou ook al in de mond?

8. Boek De zes freules

Deze autobiografie duikt in het leven van de zes bijzondere zussen Mitford. Geboren in een Engelse adellijke familie, groeide de zussen op in de Britse bovenklasse met daarbij hoge verwachtingen. Naarmate de zussen ouder werden gingen ze ieder meer hun eigen pad. De een werd boerin, de ander schrijfster en een andere trouwde weer met een fascistenleider. Zus Unity was bevriend en zelfs verliefd op Adolf Hitler. De zeszussen hadden in ieder geval geen doorsnee leven.

9. Podcast Wild Boys

Nog zo’n bijzonder verhaal. In de podcast Wild Boys duikt journalist Sam Mullins in het mysterieuze verhaal van Tom en Will Green. In 2003 doken de twee jongens, helemaal verwilderd op in een dorpje in Canada. Ze vertelden dat ze leefden in de wildernis en door hun ouders waren buitengesloten van de buitenwereld. Hun komst bracht veel teweeg in het dorp. Want een deel van de bewoners geloofde het verhaal van de jongens wel en een ander deel niet. Sam Mullins gaat op zoek naar de waarheid.

10. Epke. Van top tot teen

Zijn rekstokoefening op de Olympische spelen in 2021 is een historisch moment. Maar naast topsporter, studeerde Epke Zonderland geneeskunde en is hij tegenwoordig ook sportarts. Het boek gaat over het menselijk lichaam, het turnen en wat voor effect topsporten heeft op je lichaam. Verwacht een mooie afwisseling tussen zijn passie voor turnen en zijn interesse in geneeskunde.

Het boek Epke. Van top tot teen verschijnt 18 oktober.

11. Van Apekop tot Dwarsligger

Geniet jij ook zo van je treinreizen en wil je er eigenlijk wel meer over te weten komen? Met dit boek leer je alles over op en rondom het Nederlandse spoor. Van hoe een machinist een trein bestuurt, hoe alle duizenden treinovergangen werken tot wat het grootste treinongeluk ooit was. De mooie illustraties maken het ook maken het ook een prachtig boek om doorheen te bladeren. Perfect om in de trein te lezen, vind je niet?

Top 10 Klassiekers

Klassiekers die je sowieso eens gelezen moet hebben!

Top 10 dichtbundels en poëzie

Gedichtenbundels en poëzie die je raken.