Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

12x boeken en podcasts voor onderweg

Laat de kilometers voorbijvliegen met deze boeken en podcast tips, een lijst vol inspiratie en vermaak voor elke treinreis. Van trending onderwerpen tot tijdloze verhalen, deze boeken en podcast tips bieden voor ieder wat wils.


1. Het spoor bijster

Een geheimzinnig boekje, een oud-conducteur en twee kibbelende studenten: in de fictieve NS-podcast ‘Het spoor bijster’ gaan Naomi Bijster en medestudent Olaf met de trein op avontuur door Nederland. Met aanwijzingen uit een gevonden boekje doorkruizen ze het hele land op zoek naar een schat. De podcast is speciaal gemaakt voor jongeren tussen 12-18 jaar. De rode draad van de zes afleveringen is contact maken, ook als dat vanwege bijvoorbeeld de ziekte dementie extra lastig is. Na het luisteren van ‘Het spoor bijster’ loopt niemand meer achteloos over bijvoorbeeld Utrecht Centraal of Groningen ‘Hoofdstation’.

Te luisteren via:

2. De held van station Friedrichstrasse

Dit boek volgt het verhaal van Michael Hartung, een videotheekeigenaar in de tijd van de DDR. Zijn leven verandert op slag doordat hij meegaat in een leugen, die een heel eigen leven gaat leiden. Als hij verliefd wordt op Paula, wordt Michael gedwongen te kiezen tussen hun liefde of zijn leugen. Het is een komisch en hartverwarmend verhaal.

Dit boek is te koop bij de bekende en lokale boekenwinkels.

3. Het reisboek van Willem van Oranje

Willem van Oranje was vrijwel altijd onderweg. Van veldtochten, verwoestingen op het slagveld tot belegeringen. Maar tegelijkertijd hield hij zich bezig met het stichten van steden en scholen. Aan de hand van kaarten en illustraties word je als lezer meegenomen door het leven van Willem van Oranje en duik je in de geschiedenis van Nederland.

Dit boek is te koop bij de bekende en lokale boekenwinkels.

4. Het 4-seizoenenwandelboek

Benieuwd wat de mooiste wandelroute is tijdens de kerstmaanden? Wanneer de kersenbloesem roze kleurt? Of welke boswandeling in de zomer verkoeling biedt? Met het 4-seizoenenwandelboek struin je de mooiste wandelroutes af, het hele jaar door. Het boek staat ook vol lifestyletips. Verwacht wandelroutes met onderweg leuke hotspots als winkels, koffietentjes of terrassen.

Dit boek is te koop bij de bekende en lokale boekenwinkels.

5. Podcast Broken record

Bekende artiesten waar je vast wel eens muziek van luistert, praten in deze podcast over hun leven, wat hun inspireert en natuurlijk over hun muziek. Zo kom je meer te weten over jouw favoriete artiesten of maak je kennis met voor jou nieuwe namen. Van Tom Jones en Patti Smith tot Kaytranada en John Legend. En de lijst is nog veel langer.

6. E-book Landlijnen

Van het noorden van Schotland naar het zuidwesten van Engeland. Een route van meer dan 1600 kilometer. Dit was de zwaarste tocht die Raynor Winn en haar man ooit liepen. En begrijpelijk. Schotse hoogtes, gletsjerdalen, afgelegen bergen, en dieren, kwamen allemaal voorbij in de maandenlange tocht. Naast het indrukwekkende uitzicht kwamen er ook vragen omhoog; met de onzekere toekomst van de huidige tijd en nu de breuklijnen tussen landen steeds groter lijken te worden, hoe verhouden we ons tot elkaar en tot het land? Dit is alweer het derde deel in de prachtig geschreven reeks van Winn.

Dit e-book is te koop bij de bekende en lokale boekenwinkels.

7. Kookboek Noomi

Tomatensto van okra, kunafe met kaas en het stoofgerecht marqat bamye. Bij de schrijfster Sara Shawkat zit de liefde voor eten heel diep, vooral voor de Iraakse keuken. Het is voor haar echt een geluksmoment om na een lange dag ’s avonds thuis te koken. In haar eerste kookboek lees je over klassieke- speciale Iraakse recepten en ook veel verhalen over eettradities. De naam van het boek is afkomstig van het Iraakse drankje Noomi Basra. Een thee van zwarte, gedroogde limoenen met een whisky-achtige smaak. Loopt het water jou ook al in de mond?

Dit boek is te koop bij de bekende en lokale boekenwinkels.

8. Boek De zes freules

Deze autobiografie duikt in het leven van de zes bijzondere zussen Mitford. Geboren in een Engelse adellijke familie, groeiden de zussen op in de Britse bovenklasse met daarbij hoge verwachtingen. Naarmate de zussen ouder werden, gingen ze ieder hun eigen pad. De een werd boerin, de ander schrijfster en een andere trouwde weer met een fascistenleider. Zus Unity was bevriend en zelfs verliefd op Adolf Hitler. De zes zussen hadden in ieder geval geen doorsnee leven.

Dit boek is te koop bij de bekende en lokale boekenwinkels.

9. Podcast Wild Boys

Nog zo’n bijzonder verhaal. In de podcast Wild Boys duikt journalist Sam Mullins in het mysterieuze verhaal van Tom en Will Green. In 2003 doken de twee jongens, helemaal verwilderd, op in een dorpje in Canada. Ze vertelden dat ze leefden in de wildernis en door hun ouders waren buitengesloten van de buitenwereld. Hun komst bracht veel teweeg in het dorp. Een deel van de bewoners geloofde het verhaal van de jongens wel en een ander deel niet. Sam Mullins gaat op zoek naar de waarheid.

10. Epke. Van top tot teen

Zijn rekstokoefening op de Olympische spelen in 2021 is een historisch moment. Maar naast topsporter, studeerde Epke Zonderland geneeskunde en is hij tegenwoordig ook sportarts. Het boek gaat over het menselijk lichaam, het turnen en wat voor effect topsporten heeft op je lichaam. Verwacht een mooie afwisseling tussen zijn passie voor turnen en zijn interesse in geneeskunde.

Dit boek is te koop bij de bekende en lokale boekenwinkels.

11. Van Apekop tot Dwarsligger

Geniet jij ook zo van je treinreizen en wil je er eigenlijk wel meer over te weten komen? Met dit boek leer je alles over op en rondom het Nederlandse spoor. Van hoe een machinist een trein bestuurt, hoe alle duizenden treinovergangen werken tot wat het grootste treinongeluk ooit was. De mooie illustraties maken het ook maken het ook een prachtig boek om doorheen te bladeren. Perfect om in de trein te lezen, vind je niet?

Dit boek is te koop bij de bekende en lokale boekenwinkels.

12. De Zeeuwse Lijn

Ontdek de rijke historie van de Zeeuwse Lijn. In deze betoverende podcastserie neemt Joost Prinsen je mee op een tijdreis over dit 150 jaar oude spoor. Van adellijke escapades tot gevechten en overstromingen, deze lijn heeft het allemaal beleefd. Elke aflevering onthult een uniek stukje van onze vaderlandse geschiedenis, verbonden door de rails. Deze podcastserie is mede mogelijk gemaakt door ProRail. Met podcasts als deze willen ze historische verhalen ontsluiten en bewaren, terwijl ze de mobiliteit in Nederland verbeteren.

Tekst: MPG
Beeld: NS, Elsa Jo, Simone Bijlard, Prorail

10x podcasts voor zelfontwikkeling

Van een stressvrij leven tot beleggen en duurzaamheid.

10x podcasts over voeding en lifestyle

Van fabels over voeding tot beweging en gezonde leefstijl.