Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

8x de leukste stadsstranden van Nederland

Stad inruilen voor het strand? Niet nodig! Op deze stadsstranden geniet je met zand tussen de tenen van een ontspannen hapje en drankje of misschien zelfs wel een feestje.


1. SOIA in Utrecht

Je komt er voor de lekkere lunch, maar met de voeten in het zand blijf je hangen tot het borreluur. Stadsstrand Oog in Al aan het Amsterdam-Rijnkanaal heeft zitzakken aan de waterkant, yogalessen op het dakterras en bioscoopavonden in de open lucht.

Kanaalweg 199, Utrecht, Soia.nl

2. Zandfoort aan de Eem in Amersfoort

De Amersfoortse 'nieuwe stad' barst uit zijn voegen van de hotspots, maar 's zomers is Zandfoort aan de Eem dé lokale favoriet. Deze relaxte stadsoase vlakbij de Koppelpoort heeft een zonnig zandstrand en volop leuke wisselende activiteiten en workshops. Lekker Djembé leren spelen of een pubquiz bijvoorbeeld.

Eemlaan 100, Amersfoort, Zandfoort.nl

3. De Oerkap in Haarlem 

Al sinds 2009 is stadsstrand de Oerkap een geliefde plek onder Haarlemmers. En terecht. Deze parel ligt op loopafstand van het Centraal Station aan de rivier het Spaarne. Aan de regenboogbar bestel je een biertje van de tap of een van de populaire limonades. Strijk vervolgens neer in het zand en geniet van de zon tot ‘ie ondergaat. Vergeet vooral niet de huisgemaakte pizza’s te proeven. Extra leuk: bij de Oerkap kun je ook een sup huren en het Spaarne te water ontdekken. ’s Avonds gaan de kleurrijke lampjes aan en op frissere avonden ook de houtkachel.

Harmenjansweg 95, Haarlem, oerkap.nl

4. De Kade in Alkmaar

Stadsstrand De Kade is dé plek voor een zonnige middag in Alkmaar. Overdag geniet je van een prachtig uitzicht over de oude binnenstad en het Noordhollands Kanaal, en 's avonds zorgen vuurkorven, priklichtjes en akoestische optredens voor een magische sfeer.

Noorderkade 1027, Alkmaar, stadsstranddekade.nl

5. Thuishaven in Amsterdam

Dit stadsstrand in de haven van Amsterdam staat de hele zomer bol van de evenementen. Elk weekend zorgen bekende dj’s ervoor dat de voetjes van de vloer gaan. De Sluwe Vos, Job Jobse en Dekmantel Soundsystem zijn allen al een keer langs geweest. Naar het strand, maar dan in het zicht van de haven, was nog nooit zo plezierig.

Contactweg 68, Amsterdam, Thuishaven.nl

6. Meadow in Deventer

Met uitzicht op de skyline van Deventer en met de rivier de IJssel aan je voeten, zit je bij Meadow heerlijk. Neem plaats aan een van de picknicktafels of plof neer in een zitzak. Nog een drankje in de hand en je bent niet meer weg te slaan. Good to know: ze streven naar kwaliteit en duurzaamheid. De menukaart bestaat grotendeels uit vega opties met producten van lokale ondernemers. Dus genieten doe je hier ook nog eens (h)eerlijk.

Bolwerksweg 11, Deventer, meadow-deventer.nl

7. Belcrum Beach in Breda

Het XL-zandstrand Belcrum Beach, op een stoer industrieterrein in Breda-Noord, is dé plek om de stad te ontvluchten. Het strand en paviljoen liggen aan het water van de Mark en naast de Belcrum Boerderij die de groenten voor de keuken levert.

Veilingkade 12-15, Breda, Belcrumbeach.nl

8. Cultureel Terras De Kaaij in Nijmegen

Op een strandje onder de Waalbrug wordt elke zomer De Kaaij, ook wel bekend als Opoe Sientje, opgebouwd. Op deze bijzondere kadeplek staat het leven in teken van lekker, lokaal eten, muzikale optredens, theatervoorstellingen, vintagemarkten, yogalessen en ontspannen wijntjes drinken op het strand.

Onder de Waalbrug, Lindenberghaven, Nijmegen, Dekaaij.nl

10x hippe strandtenten in Nederland

Ga met de trein op strandvakantie in eigen land.

8x de fijnste plekken voor een frisse zomerduik

Op deze locaties kun je nog in alle rust in het water plonzen.

10x de leukste strandtenten van Den Haag en Scheveningen

Verstilde tentjes tot bruisende beachbars, dit zijn de leukste strandtenten.