Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Wandeling: Parkstad Den Haag

Met een enorme schat aan duingebieden, parken en lommerrijke lanen is Den Haag een van de groenste steden van Nederland. Verken een van de vier groene oases tijdens deze wandeling door Den Haag. Met de ov-fiets ben je er zo.


1. De Koekamp

Vanuit Station Den Haag Centraal ruil je razendsnel de hectiek van de stad in voor de heilzame werking van de natuur. Vanaf het Koningin Julianaplein sta je binnen vijf minuten in De Koekamp, een oase van rust te midden van voorbijflitsend verkeer. Het park uit 1839 is gevuld met romantische vijvertjes en kronkelende paden en verbonden met het Haagse Bos. Een heerlijk stuk oerbos waar verschillende fiets- en wandelroutes zijn uitgestippeld. En hoewel de oude eiken, beuken en eekhoorns het bewonderen waard zijn, komen royalty-watchers slechts voor één ding. Verstopt in het urban green staat het zeventiende-eeuwse Huis ten Bosch, het woonhuis van de koning en zijn gezin. 

De Koekamp, Koningin Julianaplein 21, Staatsbosbeheer.nl

Tip: Op de koffie bij Willem-Alexander en Máxima zit er voor de meeste gewone stervelingen niet in. Maar vlakbij Huis ten Bosch is het op het terras van Chalet Ten Bosch, aan de rand van het Haagse Bos, ook koninklijk genieten.

Leidsestraatweg 45, Chalettenbosch.nl

2. Landgoed Clingendael

Tussen het Haagse Bos en Wassenaar ligt landgoed Clingendael. De naam verwijst naar de locatie, een dal in de clinge (een binnenduin). Het landgoed heeft een rijke geschiedenis. In de zestiende eeuw lag hier een boerderij met landerijen, die al snel vervangen werd door een statig landhuis. Toen in de negentiende eeuw de Engelse stijl populair werd, vulde tuinarchitect Zocher het gebied met schilderachtige slingerpaden, waterpartijen en eilandjes. Dus maak een mooie slentertocht langs de mossige wallen van de gracht, de Oudhollandse tuin met buxushagen en de beschutte slangenmuur waar ooit perziken en abrikozen groeiden.

Landgoed Clingendael, Wassenaarseweg, Denhaag.nl

Tip: Theeschenkerij IJgenweis Clingendael heeft sprookjesachtige rood-witte luikjes, een rieten kap en een zonnig terras met uitzicht over het groen.

Clingendael 6, Ijgenweisclingendael.nl

3. Landgoed de Horsten

Het koninklijk landgoed De Horsten is eigenlijk een verzamelnaam voor het groengebied waarin de landgoederen Ter Horst, Raaphorst en Eikenhorst liggen. ‘Koninklijk’ omdat ze circa 150 jaar geleden door Prins Frederik der Nederlanden werden samengevoegd. ‘Horsten’ omdat ze hoog en droog op een horst liggen, ofwel een hoger gelegen stuk grond. Het wonderschone wandelgebied heeft meerdere ingangen, maar de hoofdingang ligt aan de Papeweg in Wassenaar. Hier kun je – na aanschaf van een toegangskaartje – aan een van de bewegwijzerde routes beginnen. Een letterlijk hoogtepuntje is het uitzicht vanaf de Seringenberg, maar ook de route door het weidelandschap naar Voorschoten is charmant. Met als kers op de taart Kasteel Duivenvoorde.

Landgoed de Horsten, Papeweg 36, Wassenaar, Overdehorsten.nl

Tip: Op landgoed De Horsten ben je meer dan welkom in het voormalig schiethuis van Prins Frederik: Theepaviljoen De Horsten serveert er een heerlijke Royal-, Afternoon- of High Tea.

Papeweg 36, Wassenaar, Theepaviljoendehorsten.nl

4. Bosjes van Poot

Pal tussen stad en zee en tussen Kijkduin en Scheveningen ligt het beschermde natuurgebied Westduinpark en Wapendal dat naadloos overloopt in de Bosjes van Poot. Wie goed oplet ontdekt in het duin verzonken bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en contouren van Buitenplaats Houtrust, een landgoed met houtplantage. Ooit was dit het geliefde jachtterrein van Koning Willem II. Niet voor niets zijn ‘de bosjes’ vernoemd naar de mannen die het gebied als jachtopzichters en boswachters beheerden, de gebroeders Poot. Anno nu vormen het Westduinpark en de Bosjes van Poot vooral een fiets- en wandelwalhalla. Verken het uitgestrekte bos- en duingebied waar Schotse Hooglanders grazen. Extra mooi: het stille Zuiderstrand is altijd dichtbij!

Bosjes van Poot, Nieboerweg, Denhaag.nl

Tip: Achter de duinen van het Westduinpark ligt De Kwartel, een zonnig paviljoen op het stille Zuiderstand met een biologische kaart en toffe trampolines.

Strand Zuid 7, Dekwartel.nl

Beeld: chalettenbosch.nl, instagram/strandpaviljoendekwartel

Wandelroute Den Haag - Scheveningen

Wandel door Den Haag via stadsparken en bossen naar Scheveningen.

7x beste plekken met bollenvelden in bloei en bloemenweides

Ontdek prachtig gekleurde velden en weides.