Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

8x leukste restaurants in Leeuwarden

De hoofdstad van Friesland is op culinair vlak zéker een bezoek waard. Met deze acht leukste restaurants in Leeuwarden als het levendige bewijs.​


1. Proefverlof

In de prachtige voormalige gevangenis in het centrum van Leeuwarden, De Blokhuispoort, vind je het restaurant Proefverlof. Voor de warme dagen ligt er een heerlijk, groot terras aan de waterkant. Geen straf. Proefverlof staat voor eenvoudig en lokaal eten, zowel tijdens de lunch als het diner.

Op het menu vind je mollige porties en rijke gerechten zoals Gado Gado, oesterzwamkroketten, pittige kip en een flinke tosti met salami voor de lunch. ’s Avonds komen onder andere ceviche van zeebaars, noedels met pompoen en sucade van melkkoe op tafel. En er zijn meer dan genoeg spannende vegetarische opties. Overigens runt het driekoppige eigenarenclubje al een poosje café De Bak in dezelfde De Blokhuispoort, ook leuk.

Blokhuisplein 40, Proefverlof.frl

2. Wannee

Het interieur van Wannee verklapt precies waar het restaurant voor staat: de lichte zaak met veel hout en planten ademt natuur en kwaliteit. Mix dat met Hollandse cultuur (lees: de gerechten) en een no-waste mentaliteit en je hebt een parel van een restaurant. Na een ontbijt, lunch of diner kun je hier met een gezond gevoel weer het Friese leven in stappen.

Goed om te weten: Wannee is het restaurant dat hoort bij Stenden Hotel Leeuwarden en wordt gerund door studenten van de opleiding Hospitality Management. De studenten leren hier het horecavak en dat nemen ze bijzonder serieus: ze werken keihard, zijn ontzettend vriendelijk en de service is top. Het keukenteam creëert elke maand een nieuw 6 gangenmenu voor een luttele 30 euro waarbij groente de hoofdrol speelt. Tip: neem er een wijnarrangement bij, want ook van wijnen hebben de jonge talenten verstand.

Rengerslaan 8, Restaurantwannee.nl

3. Roast

Roast is zo’n adres dat je eigenlijk in de randstad verwacht, vanwege het fikse formaat van de zaak en het hippe industriële sausje. Maar Roast staat toch echt in Leeuwarden. Midden in het centrum om precies te zijn. Het hoofdcomponent van Roast is – je raadt het wellicht al – de grill. Daar hangt dan meestal kip onder. Maar ook tonijn, dadels en geitenkaas worden gegrild. Het menu wisselt wekelijks en bierliefhebbers kunnen tijdens het lunchen of dineren aan een van de taptafels hun eigen biertje tappen.

Nieuwestad 63, Roastleeuwarden.nl

4. Grand Café De Walrus

In het weekend komen Friezen in Leeuwarden samen in Grand Café de Walrus, dé plek voor een biertje en een goed gesprek. Het restaurant is old school, inclusief klassiek houten eetcafé tafels en stoelen, en vergeeld gebloemd behang. Heerlijk. En: op de eerste verdieping heb je prachtig uitzicht over het centrum van Leeuwarden. We hoeven er in feite verder geen woorden aan vuil te maken: Grand Café De Walrus is zo’n adres waar je gewoon een keer aan moet schuiven.

Gouverneursplein 37, Dewalrus.nl

5. De Burgemeester van Napels

Het grote lokaal dat pizzarestaurant De Burgemeester van Napels is, lijkt dankzij het gebruik van veel warm, geelbruin hout op de muur eerder op een Zwitserse blokhut, maar het is toch echt een Italiaans restaurant. Op de wanden staan ludieke Italiaanse grappen gekrijt en uit de houtoven komen knapperige, ambachtelijke Napolitaanse pizza’s. Zacht van binnen en krokant aan de randen, precies zoals het hoort. En ze zijn nog voordelig ook: een pizza Margherita staat al voor acht euro voor je neus. Er staan ook pasta’s en salades op de kaart en een selectie antipasti, waaronder een burrata met olijven, tomaat, balsamico, gerijpte Parmaham en brood.

Ruiterskwartier 115, Deburgemeestervannapels.nl

6. Eten in de Molen

Oké, je moet er het centrum van Leeuwarden even voor uit, maar dat is zeker de moeite waard. Ten eerste vanwege de fijne wandeling van ongeveer een kwartier. Of neem een OV-fiets mee en fiets er in 7 minuten heen. Of neem een OV-fiets mee en fiets er in 7 minuten heen. Daarna heb je wel een stevige maaltijd verdiend. Een kort ritje met het openbaar vervoer blijkt overigens ook geen enkele moeite. Stop voor de deur van het knusse, oer-Hollandse restaurant Eten in de Molen, gevestigd in de oude molen ‘De Haan’ aan het Zuidvliet.

Een unieke plek waar je met één stap over de drempel járen terug de tijd in gaat, naar de tijd van ‘vroeger was alles beter’. Zo is ook het menu: ouderwets maar wel met een knipoog naar nu. Koffie of thee met huisgemaakte lekkernijen, heerlijke broodjes en verse soep. Alles biologisch en alles uit de buurt.

Zuidvliet 664, etenindemolen.nl

7. Restaurant Eindeloos

Als Leeuwarden één rockster-chef kent, dan moet het de Friese trots Willem Schaafsma zijn. Hij werkte voorheen bij onder meer Ciel Blue en Landgoed Lauswolt, beide restaurants bekroond met één of meer Michelinsterren. In de historische binnenstad van Leeuwarden vind je in een monumentaal pand restaurant Eindeloos, waar Schaafsma weliswaar op sterrenniveau kookt, maar wel poespas-loos. Hij kookt biologisch, duurzaam en naar het seizoen, zonder al te veel te verspillen – eten wat de pot schaft en dat om door een ringetje te halen.

Korfmakersstraat 17, Restauranteindeloos.nl

8. Restaurant élevé

Ja, ook Leeuwarden heeft een door Michelin bekroond restaurant. Restaurant élevé heeft terecht een Bib Gourmand onderscheiding. Het restaurant zit bij het Holland Casino en is onderdeel van het WTC Hotel. Nu lopen we over het algemeen niet echt warm voor dergelijke ketens maar het moet gezegd: hier past het sfeertje van 'een ouderwets avondje uit' bijzonder goed.

Vanuit het restaurant op de elfde etage van het hotel is het uitzicht over de binnenstad van Leeuwarden weergaloos en een dankbaar onderwerp van gesprek. Wat ook geldt voor het eten: het behoeft geen uitleg dat dit exquise is. Voordat je denkt ‘niks voor mij, zo'n chique restaurant’ … vergis je niet: de sfeer is laagdrempelig, de geruite ronde zitjes hadden zo in een Engelse pub kunnen staan.

Heliconweg 52, eleve.nl

Tekst: Barts Boekje.
Beeld: Jantina Talsma, Barts Boekje, Lucas Kemper.

11x zien en doen in Hoorn

Hoorn heeft alles voor een heerlijk dagje uit. Deze hotspots wil je niet missen.

Ontdek Leeuwarden

6,5 of 12,5 km

Stadswandeling vanaf station Leeuwarden.