Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur de historische binnenstad van Leeuwarden ontdekken

Unieke conceptwinkels, verfijnde restaurants en volop cultuur: het centrum van Leeuwarden heeft het allemaal. Met ons programma ontdek je de stijlvolle stad in 24 uur. Je begint je dag met ontbijt bij STEK en eindigt in het iconische hotel van Leeuwarden, het Oranje Hotel. Stap in de trein. De Friese hoofdstad wacht op je.


10:00 uur: Koffie en ontbijtje bij STEK Leeuwarden

Je dag in Leeuwarden begint bij STEK. Een fijn stekkie aan de Harlingersingel, met uitzicht op de Wester Stadsgracht. Op zonnige dagen geniet je hier met een koffie in je hand van voorbijvarende bootjes. Is het wat frisser? Binnen is het knus en lekker warm. En het ruikt er heerlijk, naar versgebakken taarten. Het gebak is - net als de rest van de kaart - gemaakt van duurzame en eerlijke producten. Wij tippen je een Stevig Stek ontbijt, met roerei en een croissant. Liever zoet? Ga dan voor het Stek ontbijt met pannenkoeken en yoghurt met Bastognekoek. Die is er ook in een vegan variant.

Vanaf station Leeuwarden wandel je in een klein kwartier naar STEK. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in 5 minuten.

 • Openingstijden: maandag en dinsdag van 11.00 - 18.00 uur, woensdag van 9.00 - 18.00 uur, donderdag t/m zondag van 9.00 - 21.00 uur
 • Je bestelt hier een compleet ontbijt voor € 13,50

Harlingersingel 2, stekleeuwarden.nl

11:00 uur: Op shopjacht in de winkels van Leeuwarden

Na een lekker ontbijt is het tijd om de winkels in het historische centrum van Leeuwarden te ontdekken. Bij NØRD op de Sint Jacobsstraat snuffel je tussen een bonte verzameling van duurzame items. Van eigenzinnige posters tot luxe hoeslakens. NØRD heeft ook een koffiebar met specialty coffee: koffie van topkwaliteit met een uniek smaakprofiel. Lekker om even mee te pauzeren tijdens het shoppen.

Net buiten de grachten van Leeuwarden ligt VANWINI. Je vindt hier unieke interieuritems in Scandinavische stijl. Lichte meubels, maar ook vazen en kussens met drukkere ontwerpen. Denk aan accessoires van HK Living en Bloomingville. In de houten kast aan de wand liggen kaarsen in tientallen kleuren. Zin om thuis sfeer te creëren? Hier slaag je gegarandeerd.

Vanaf STEK wandel je in ruim 10 minuten naar het centrum van Leeuwarden. Met de OV-fiets ben je er in ongeveer 5 minuten.

 • Openingstijden NØRD: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 - 17.00 uur
 • Openingstijden VANWINI: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 17.30 uur en zaterdag van 10.00 - 17.00 uur

NØRD Conceptstore, Sint Jacobsstraat 10, nord-store.nl
VANWINI Conceptstore, Schrans 81, vanwini.nl

13:00 uur: Lunch bij Drink & Eetlokaal Proefverlof

Vandaag ga je lunchen in een restaurant op een bijzondere locatie: de voormalige gevangenis van Leeuwarden. Bij Proefverlof geniet je nu van lekker eten, maar vroeger zaten boeven hier achter slot en grendel. De tralies voor de ramen zijn een hint naar het spannende verleden van dit gebouw. Op je bord krijg je gelukkig iets dat in de verste verte niet lijkt op gevangeniseten. Wat dacht je van zuurdesempita met Spaanse makreel? Of vega soep met Italiaanse paddenstoelen? Tip: probeer een plekje te veroveren op het terras. Als de zon schijnt zit je hier heerlijk.

Vanaf de winkels in de binnenstad van Leeuwarden wandel je in ruim 5 minuten naar restaurant Proefverlof. Met de OV-fiets ben je er een paar minuten eerder.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag vanaf 11.00 uur
 • Je bestelt hier een lunchgerecht voor +/- € 13,50

Blokhuisplein 40, proefverlof.frl

14:30 uur: In stijl over de grachten door de binnenstad

De grachten zijn een iconisch gezicht in het centrum van Leeuwarden. Wil je de stad vanaf het water beleven? Stap dan aan boord van een gondel. Als je ooit in Venetië bent geweest, dan herken je de smalle, sierlijke bootjes vast. Gondelier Hette bestuurt de Venetiaanse gondel. Je komt onder meer langs de Prinsentuin, een stadspark en jachthaven. Vanuit je gondel geniet je van het groen en de boten langs de kade. Wist je dat de Prinsentuin in 1648 werd aangelegd in opdracht van prins Willem Frederik van Nassau? Op het kabbelende water kom je heerlijk tot rust, terwijl je genoeg meekrijgt van de gezellige sfeer in de binnenstad.

Vanaf Drink- & Eetlokaal Proefverlof wandel je in ruim 5 minuten naar de opstapplaats van de gondel. Je OV-fiets brengt je er in een paar minuten naartoe.

 • De publieke rondvaart kost € 18,50 per persoon. Je kunt mee op vrijdag, zaterdag en zondag. De opstaptijden zijn 12.30 uur, 14.00 uur, 15.30 uur en 17.00 uur. Er kunnen maximaal 6 gasten mee
 • Een rondvaart duurt 60 minuten
 • Bekijk de verschillende arrangementen op de website van gondolatours.nl

Nieuwestad, gondolatours.nl

17:00 uur: Culinair dineren bij restaurant ROAST

Als je het water van Leeuwarden verruilt voor haar straten, zet je koers naar restaurant ROAST. Dit restaurant wordt ook wel een Club Culinair genoemd, met clubmasters als chefs. De clubmasters experimenteren er graag op los. Met als gevolg: unieke smaakcombinaties en verrassende kooktechnieken. Denk aan de vegetarische salade met little gem, de kleinere variant van Romeinse sla. Wil je je echt goed laten verrassen? Kies dan voor een 4-, 5- of 6-gangendiner. Een avondje ROAST noemen ze dat hier. Daarmee geniet je voor een vast bedrag van het beste van de kaart.

Vanaf de opstapplaats van de gondeltour - in hartje Leeuwarden - wandel je in een paar minuten naar restaurant ROAST. Met de OV-fiets ben je er even snel.

 • Openingstijden: maandag t/m woensdag en zondag van 11.00 - 23.00 uur, donderdag van 11.00 - 1.00 uur, vrijdag en zaterdag van 10.00 - 1.00 uur
 • Je bestelt hier een hoofdgerecht voor gemiddeld € 25. Een 4-gangendiner kost € 52,50 p.p., een 5-gangendiner € 62,50 p.p. en een 6-gangendiner € 72,50 p.p.

Nieuwestad 63-65, roastleeuwarden.nl

20:00 uur: Bezoek Stadsschouwburg De Harmonie

De theateragenda van Stasschouwburg De Harmonie is het hele jaar door goed gevuld. Heb je zin om te swingen bij een musical? Of ga je liever voor een hilarische cabaretvoorstelling? Trek je avondjurk of nette pak aan en geniet van een avond vol theaterspektakel. Je sluit je avond af met een drankje in theatercafé Kwint. Vertel, wat was het hoogtepunt van de show?

Vanaf ROAST wandel je in 5 minuten naar Stadsschouwburg De Harmonie. Kom je met de OV-fiets? Dan ben je er in een paar minuten.

Ruiterskwartier 4, harmonie.nl

Slaaptip: Oranje Hotel Leeuwarden

Zin om je chique outfit zo snel mogelijk om te wisselen voor een pyjama? Blijf lekker slapen in Leeuwarden, en wel in het Oranje Hotel. Het Oranje Hotel is al sinds 1879 een begrip in Leeuwarden. Je geniet hier van comfort in een luxe setting. Duik direct de zachte bedden in - of neem je liever nog even een duik in bad? Samen de bar in duiken kan natuurlijk ook. In 'de Hûskeamer' schenkt de ober graag een Grutte Pier of een Kâld Kletske voor jullie in: echte Friese speciaalbieren. Proost, op een geslaagd verblijf in Leeuwarden.

Vanaf Stadsschouwburg De Harmonie wandel je in een kleine 10 minuten naar Oranje Hotel Leeuwarden. Met de OV-fiets ben je er in 2 minuten. 

 • De gemiddelde prijs van een tweepersoonskamer is € 100

Stationsweg 4, oranjehotelleeuwarden.com

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Marion Stoffels, STEK Leeuwarden, De Harmonie Stadsschouwburg, Arjan Bronkhorst, Majanka Fotografie, Venetian Gondola Tours Leeuwarden, Oranje Hotel Leeuwarden en Eetlokaal Proefverlof

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur op pad met kinderen in Leeuwarden

De leukste kindvriendelijke plekken en activiteiten in Leeuwarden.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten