Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur Middelburg ontdekken tijdens een historische wandeling

Wist je dat er in de binnenstad van Middelburg meer dan 1.100 monumenten staan? Alle historische plekken in 24 uur bezoeken is knap. Met onze historische stadswandeling ontdek je er toch een hoop. Je bezoekt echte Middelburgse iconen, zoals de Lange Jan en Kuiperspoort. Maar gaat ook lunchen in een rijksmonument: in de Middelburgse Kloveniersdoelen, bij de Houttuinen. Kom je gezellig naar Zeeland?


10:00 uur: Koffie bij Expresszo Middelburg

Vandaag staat een flinke wandeling door Middelburg op het programma. Daar kun je wel wat extra energie voor gebruiken. Hoe krijg je dat nu beter dan met koffie en taart? Bij Expresszo - in hartje Middelburg - staan de lekkerste baksels op het menu. Ga voor een klassieker als de appelkruimeltaart. Een minder zoet ontbijt kan ook. Denk aan een kom warme havermout. Lekker en hartstikke voedzaam. We tippen tot slot de ontbijtdeal. Dan krijg je het allemaal: een croissant, Griekse yoghurt met granola, koffie of thee en sinaasappelsap. Afsluiten met een punt taart kan natuurlijk altijd.

De wandeling vanuit station Middelburg naar Expresszo duurt ruim 10 minuten.

 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 8.00 - 16.30 uur
 • Je bestelt hier een koffie met ontbijt voor +/- € 10. De ontbijtdeal kost € 13,50

Pottenmarkt 22, expresszo-middelburg.nl

11:00 uur: Start de wandeling langs de Middelburgse Oostkerk

Tijd om de veters nog wat steviger te strikken en op pad te gaan. Historisch Middelburg wacht op je. De eerste stop op de route: de Oostkerk. Wist je dat deze kerk in de top 100 Nederlandse rijksmonumenten staat? De achthoekige koepelkerk heeft een lange historie. De bouw startte in de hoogtijdagen van de Gouden Eeuw. Spot verschillende schitterende elementen, zoals het klassieke orgel en de puntige toren. In de avonduren licht deze toren op, ter ere van een dierbare van nabestaanden. Een mooie gedachte, niet? Bijzonder is het feit dat de Oostkerk altijd intact is gebleven. Ook tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Vanaf Expresszo wandel je in een kwartier naar de Oostkerk.

 • Tip: boek een rondleiding en klim onder begeleiding de toren in. Dat kan in de zomermaanden van woensdag t/m zondag om 11.15, 12.30, 14.15 en 15.30 uur
 • Ticketprijzen zijn € 7,50 voor volwassenen en € 5 voor studenten en kinderen t/m 18 jaar
 • Bekijk het activiteitenprogramma en bijbehorende ticketprijzen via deoostkerk.nl

Oostkerkplein 1, deoostkerk.nl

12:00 uur: Lunch bij De Houttuinen Middelburg

Vanuit de Oostkerk wandel je naar een volgend Rijksmonument: de Kloveniersdoelen. In dit gebouw - uit 1611 - zat ooit een schuttershof en militair hospitaal. Nu kun je er heerlijk lunchen op een plek die De Houttuinen heet. Dat doe je in een oude tuinkamer, met karakteristieke houten balken aan het plafond. Schijnt de zon? Zoek dan een plekje in de tuin. Met het gras onder je voeten en tussen de bomen kom je even tot rust. De kaart is groot en gevarieerd, van rijkgevulde salades tot sappige (vega) burgers. Wij tippen de specialiteit: de spitskoolpannenkoek. Onze favoriet is die met avocado en geitenkaas.

Vanaf de Oostkerk wandel je - over de Middelburgse Binnengracht - naar De Houttuinen. Die wandeling duurt ruim een kwartier.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 - 18.00 uur
 • Je bestelt hier een lunchgerecht voor +/- € 15

Achter de Houttuinen 30, dehouttuinen.nl

14:00 uur: Bekijk Middelburg vanaf uitkijktoren de Lange Jan

Na de lunch staat er letterlijk een hoogtepunt op het programma. Je gaat de Lange Jan beklimmen, de hoogste toren van Middelburg. Vanaf de 90,5 meter hoge uitkijktoren heb je een weids uitzicht over Walcheren. Aan de Middelburgse Lange Jan kleeft een roerige geschiedenis. De toren was meerdere malen het slachtoffer van een brand. Door restauraties kun je de Middelburgse Lange Jan nog steeds bezoeken. Net als het Abdijcomplex, dat grenst aan de toren. De uit 1300 stammende Koorkerk en Nieuwe Kerk staan er nog in volle glorie. Je vindt er ook het Zeeuws Museum. Tip als je dieper de Zeeuwse geschiedenis wil induiken.

Vanaf de Middelburgse Houttuinen wandel je in 10 minuten naar de Lange Jan.

 • Openingstijden Lange Jan: van 11.00 - 15.00 uur op zaterdag, koopzondag en in schoolvakanties
 • Tickets Lange Jan: volwassenen en kinderen vanaf 5 jaar € 6,50, kinderen t/m 5 jaar gratis
 • Openingstijden Zeeuws Museum: dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur
 • Tickets Zeeuws Museum: volwassenen € 12,50, kinderen t/m 18 jaar gratis

Lange Jan, Onder den Toren 1, langejanmiddelburg.nl
Zeeuws Museum, Abdij 3, zeeuwsmuseum.nl​​

16:00 uur: Wandel over de Middelburgse Kinderdijk en langs de fotogenieke Kuiperspoort

Na je bezoek aan de Lange Jan is het tijd om de wandeling door Middelburg voort te zetten. Via het centrum wandel je door naar een bekende historische plek: de Kinderdijk. Wist je dat er maar liefst 32 rijksmonumenten op deze dijk staan? Slenter langs de grachtenpanden met puntige trapgevels en tel de boten in de jachthaven. Tip: vanaf de Spijkerbrug zet je de historische panden aan het water het best op de foto.

Vanuit de Kinderdijk stap je door naar een echt Middelburgs icoon: de Kuiperspoort. Deze smalle straat met haar eeuwenoude pakhuizen is net een filmdecor. In de zeventiende eeuw zat hier het kuipersgilde. Nu zijn er verschillende bedrijven, waaronder Stichting Kunsteducatie Walcheren. Daar kun je schilder- en tekenlessen volgen.

Vanuit het Middelburgse Abdijcomplex - met de Lange Jan en het Zeeuws Museum - wandel je in ruim 5 minuten naar de Kinderdijk en Kuiperspoort.

 • Meer weten over Stichting Kunsteducatie Walcheren? Bezoek kewalcheren.nl

Kinderdijk, zeelandtravel.nl
Kuiperspoort, zeeland.com

18:00 uur: Dineren bij Restaurantje Nummer 7

Trek gekregen na je wandeling door Middelburg? Restaurantje Nummer 7 is een heerlijke plek om bij te komen. Je vindt dit restaurant aan de Rotterdamsekaai. Inderdaad, op nummer 7. Het zeventiende-eeuwse pand ademt historie. De originele houten vloer ligt er nog in. En als je naar boven kijkt, ontdek je nog een verrassing: prachtige plafondschilderingen. Een diner bij Restaurantje Nummer 7 zit vol verrassingen. Het menu is geheim, hoewel je verzekerd bent van gerechten met lokale Zeeuwse producten. 

Vanuit de Middelburgse Kuiperspoort wandel je in 5 minuten naar Restaurantje Nummer 7.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 18.00 - 23.00 uur
 • Je geniet hier van een drie-, vier-, vijf- of zesgangen-verrassingsmenu. De prijzen starten bij € 53 voor een driegangenmenu en € 84 voor een zesgangenmenu
 • Wijnarrangementen boek je los bij je menu

Rotterdamsekaai 7, restaurantje.nl​​​​​​

Overnachttip: Bed & Breakfast Montancourt Middelburg

Van de Lange Jan tot de Kuiperspoort, historisch Middelburg kent geen geheimen meer voor je. Verlaat de Zeeuwse stad nog niet en blijf slapen. Wij tippen een overnachting bij Bed & Breakfast Montancourt. Je slaapt hier tussen de muren van een pand uit 1596. En tussen schitterende kunstwerken, gemaakt door eigenaresse Silvia Koning. Als kunstenaar met artiestennaam Truus van Gogh is zij een bekend gezicht in Middelburg. Slaap lekker uit en geniet de volgende ochtend van een vers ontbijt. In de stadstuin, met de Zeeuwse zon op je gezicht. Een lekker einde van een fijne 24 uur in Middelburg.

Vanuit Restaurantje Nummer 7 wandel je in 5 minuten naar Bed & Breakfast Montancourt. De volgende ochtend ben je in ruim 5 minuten weer op station Middelburg.

 • Je boekt hier een tweepersoonskamer voor +/- € 125 per nacht

Rouaansekaai 21, bedbreakfastmontancourtmiddelburg.com

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Sabrina Gaudio, Tim Bilman en Pexels

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Middelburg in kaart

Om jouw dagje uit nog fijner en makkelijker te maken, bieden we een stadsplattegrond en routebeschrijving aan met alle tips uit dit blog. Zo hoef je het niet allemaal zelf uit te vogelen!

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur activiteiten met kinderen in Middelburg

Neem de kids mee op sleeptouw in gezellig Middelburg.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten