Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

In- en uitchecken

Hoe werkt het in- en uitchecken? En hoe zit het precies met de poortjes en paaltjes?


In- en uitchecken

Houd je chipkaart tegen de kaartlezer van het poortje aan je rechterkant. Zo check je in en open je het poortje. Je hoort 1 piepje.

Aan het eind van de reis check je op dezelfde manier weer uit. Je hoort dan 2 piepjes. Uitchecken kan tot 6 uur na je reis. Hierna kun je niet meer uitchecken en begint een nieuwe rit.

Let op: je kunt alleen door de poortjes met een groene pijl. Een rood kruis bij een poortje betekent dat je niet door dat poortje kunt.

De Voorwaarden Reizen op Saldo bij NS zijn hier van toepassing.

Reizen met een e-ticket

Open de poortjes met de barcode op het e-ticket. 

  1. Houd de vierkante barcode tegen het verlichte vlak aan je rechterkant.
  2. Het poortje gaat open. Je kunt nu het station binnenlopen.

Bewaar het e-ticket tot bij de uitgang van het aankomststation. Het kan nodig zijn om de poortjes te openen bij het aankomststation of bij een vervoerbewijscontrole.

Hulp bij in- of uitchecken

Lukt het niet om de poortjes te openen? Vraag dan een NS-medewerker om hulp. Je kunt ook bij de NS informatiepaal terecht. Deze palen vind je op elk station, in de buurt van de poortjes of op het perron. Druk op de i-knop en je krijgt een NS-medewerker te spreken.

Wel of niet ingecheckt

Twijfel je of je hebt ingecheckt? Je kunt controleren of je hebt ingecheckt door binnen 100 seconden nog een keer in te checken bij dezelfde kaartlezer. Ben je al ingecheckt dan krijg je hier een melding van. Was je nog niet ingecheckt, dan ben je dat bij deze.

Stations met meerdere treinvervoerders

Op een aantal stations in Nederland zijn naast NS ook andere treinvervoerders actief. Elke vervoerder heeft zijn eigen toegangspoortjes. Het is dus belangrijk dat je bij de juiste poortjes in- en uitcheckt.

Controle tijdens de reis

Tijdens je reis kan de hoofdconducteur je vervoerbewijs controleren met een mobiele chiplezer. Hiermee kan hij of zij zien of je bent ingecheckt. Houd je vervoersbewijs tijdens controle bij de hand en haal deze vast uit je portemonnee of hoesje. Reis je met een e-ticket, dan kan de hoofdconducteur ook vragen om je identiteitsbewijs.