Naar content

Hoofdnavigatie

In- en uitchecken en reizen

Hoe werkt het in- en uitchecken? En hoe zit het precies met de poortjes en paaltjes?


Toegang tot het station

Met de OV-chipkaart heeft u toegang tot het NS-station. Hiervoor moet u wel voldoende saldo op uw kaart hebben staan: minimaal € 10 of € 20, dit hangt af van uw abonnement. Met de NS-Business Card heeft u altijd toegang tot het station.

Hoe werkt het in- en uitchecken?

Houd uw chipkaart tegen de kaartlezer van het poortje aan uw rechterkant. Zo checkt u in en opent u het poortje. U hoort 1 piepje.

Aan het eind van uw reis checkt u op dezelfde manier uit. U hoort dan 2 piepjes. Uitchecken kan tot 6 uur na uw reis. Hierna kunt u niet meer uitchecken en begint een nieuwe rit.

Let op: u kunt alleen door de poortjes die met een groene pijl zijn aangegeven. Een rood kruis bij een poortje betekent dat u niet door dat poortje kunt.

Reist u met een e-ticket?

Dan opent u de poortjes met de barcode op het e-ticket. Dit kan alleen bij poorten met een barcode lezer.

  1. Ga naar een poortje met het symbool ‘Scan ticket’.
  2. Houd de vierkante barcode tegen het verlichte vlak aan uw rechterkant.
  3. Het poortje gaat open. U kunt nu het station betreden.
  4. Meer informatie? Gebruik de i-knop op de Informatiezuil of ga naar een servicemedewerker. 

Hulp nodig?

Lukt het niet om de poortjes te openen? Vraag dan een NS-medewerker om hulp. U kunt ook bij de NS informatiepaal terecht. Deze palen vindt u op elk station, in de buurt van de poortjes of op het perron. Druk op de i-knop en u krijgt een NS-medewerker te spreken.

Wel of niet ingecheckt?

Twijfelt u of u heeft ingecheckt? De wachttijd tussen in- en uitchecken bij dezelfde kaartlezer is 100 seconden. U kunt dus controleren of u heeft ingecheckt door binnen 100 seconden opnieuw dezelfde kaartlezer te gebruiken.

Stations met meerdere treinvervoerders

Op een aantal stations in Nederland zijn naast NS ook andere treinvervoerders actief. Elke vervoerder heeft zijn eigen toegangspoortjes. Het is dus belangrijk dat u bij de juiste poortjes in- en uitcheckt.

Controle tijdens uw reis

Tijdens uw reis kan de hoofdconducteur uw vervoerbewijs controleren met de railpocket. Hiermee kan hij of zij zien of u ingecheckt bent. Dit werkt ook wanneer het vervoerbewijs nog in uw portemonnee of telefoonhoesje zit.

Sinds kort heeft het NS-personeel een nieuwe mobiele chiplezer, met de kaartlezer aan de onderkant. Hierdoor gaat het controleren misschien anders dan u gewend bent. De hoofdconducteur kan u vragen om het vervoerbewijs uit uw portemonnee of hoesje te halen