Naar content

Hoofdnavigatie

In- en uitchecken en reizen

Hoe werkt het in- en uitchecken? En hoe zit het precies met de poortjes en paaltjes?


Toegang tot het station

Met de OV-chipkaart heeft u toegang tot het NS-station. Hiervoor moet u wel voldoende saldo op uw kaart hebben staan: minimaal € 10 of € 20, dit hangt af van uw abonnement. Met de NS-Business Card heeft u altijd toegang tot het station.

Hoe werkt het in- en uitchecken?

Houd uw chipkaart tegen de kaartlezer van het poortje aan uw rechterkant. Zo checkt u in en opent u het poortje. U hoort 1 piepje.

Aan het eind van uw reis checkt u op dezelfde manier uit. U hoort dan 2 piepjes. Uitchecken kan tot 6 uur na uw reis. Hierna kunt u niet meer uitchecken en begint een nieuwe rit.

Let op: u kunt alleen door de poortjes die met een groene pijl zijn aangegeven. Een rood kruis bij een poortje betekent dat u niet door dat poortje kunt.

De Voorwaarden Reizen op Saldo bij NS zijn hier van toepassing. 

Reist u met een e-ticket?

Dan opent u de poortjes met de barcode op het e-ticket. Dit kan alleen bij poorten met een barcode lezer.

  1. Ga naar een poortje met het symbool ‘Scan ticket’.
  2. Houd de vierkante barcode tegen het verlichte vlak aan uw rechterkant.
  3. Het poortje gaat open. U kunt nu het station betreden.
  4. Meer informatie? Gebruik de i-knop op de Informatiezuil of ga naar een servicemedewerker. 

Hulp nodig?

Lukt het niet om de poortjes te openen? Vraag dan een NS-medewerker om hulp. U kunt ook bij de NS informatiepaal terecht. Deze palen vindt u op elk station, in de buurt van de poortjes of op het perron. Druk op de i-knop en u krijgt een NS-medewerker te spreken.

Wel of niet ingecheckt?

Twijfelt u of u heeft ingecheckt? U kunt controleren of u heeft ingecheckt door binnen 100 seconden nog een keer in te checken bij dezelfde kaartlezer. Mocht u al ingecheckt zijn krijgt u hier een melding van, mocht u nog niet ingecheckt zijn dan checkt u bij deze in. 

Stations met meerdere treinvervoerders

Op een aantal stations in Nederland zijn naast NS ook andere treinvervoerders actief. Elke vervoerder heeft zijn eigen toegangspoortjes. Het is dus belangrijk dat u bij de juiste poortjes in- en uitcheckt.

Controle tijdens uw reis

Tijdens uw reis kan de hoofdconducteur uw vervoerbewijs controleren met een mobiele chiplezer. Hiermee kan hij of zij zien of u ingecheckt bent. Houd uw vervoersbewijs tijdens controle bij de hand en haal deze vast uit uw portemonnee of hoesje. Reist u met een e-ticket, dan kan de hoofdconducteur ook vragen om uw identiteitsbewijs.