Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

10x mooie winterse boswandelingen

Heb je zin in een winterse boswandeling? Door heel het land vind je bossen waar je in alle stilte kunt genieten van de Hollandse natuur, weidse uitkijkpunten en historie. Dit zijn tien van onze favoriete wandelgebieden. Wandelschoenen aan en gaan!


1. Grebbeberg, Rhenen

Lengte: 4 km
Geschikt met kinderen: Ja
Honden toegestaan: Nee

Deze 4 kilometer lange wandeling over de Grebbeberg trakteert je op verschillende idyllische uitzichtpunten. Je bevindt je hier namelijk op vijftig meter hoogte. Bijzonder: de route begint bij de eerste oorlogsbegraafplaats van Nederland. Vervolgens loop je omhoog langs varens, dennen en berken. Je klim wordt beloond met panoramische uitzichten op de Nederrijn, Blauwe Kamer en Betuwe. In de herfst en winter kun je hier konikpaarden en gallowayrunderen spotten.

Vanaf station Rhenen 7 minuten met de bus, 21 minuten lopen of 10 minuten met de OV-fiets.

Startpunt Parkeerplaats Militair Ereveld, Grebbeweg 123, Rhenen, visitrhenen.com/wandelroutes

2. Horsterwold, Zeewolde

Lengte: 5,5 km
Geschikt met kinderen: Ja
Honden toegestaan: Nee

In Zeewolde wandel je in alle rust door een van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland. Vanuit het gebied gaan verschillende routes. De Stille Kern-wandeling brengt je niet alleen door bossen, maar ook langs prachtige open weides. Hier kun je makkelijk even afwijken van het pad, bijvoorbeeld om vanuit de Tuurtoren te genieten van het uitzicht over de grote waterplas. Wie weet spot je ondertussen een vogel. Leuk voor kinderen zijn de kabouter-, heksen- en piratenroutes.

Vanaf station Nijkerk 40 minuten met de bus en vanaf station Almere 50 minuten met de bus. 

Startpunt parkeerplaats De Horsterberg, Flediteweg, Zeewolde, staatsbosbeheer.nl

3. Zeisterbos, Zeist

Lengte: 6 km
Honden toegestaan: Ja

Deze tocht is er één vol historie en met wonderschone natuur. Via indrukwekkende lanen en kronkelende paden loop je langs 200 jaar oude bomen, ‘sprengkoppen’ (oude waterbronnen), landgoederen, voormalige koetshuizen en boswachterschalet Klein Zwitserland uit 1860. Ervaar een vleugje romantiek in Het Laantje van de verliefde bomen waar de bomen in elkaar verstrengeld zijn. Bij Hotel Theater Figi kom je lekker bij in de bioscoop of het café.

Vanaf station Driebergen-Zeist 11 minuten met de bus, 30 minuten lopen of 10 minuten met de OV-fiets.

Startpunt parkeerplaats van Slot Zeist, Zinzendorflaan 1, Zeist, utrechtslandschap.nl

4. Oisterwijkse Bossen en Vennen

Lengte: 9,4 km
Honden toegestaan: Ja

Voor een stevige én afwisselende wandeling ga je naar het Brabantse Oisterwijk. Hier loop je in zo’n drie uur langs allerlei mooie vennen, oude dennen en een fotogeniek moeras. De kans is groot dat je onderweg een specht spot. Toe aan een pauze en lunch? Bij Boshuis Venkraai is het prima toeven.

Vanaf station Oisterwijk 3 minuten met de bus plus 18 minuten lopen, 29 minuten lopen of 8 minuten met de OV-fiets.

Startpunt Bezoekerscentrum Oisterwijk, Van Tienhoevenlaan 4, Oisterwijk, natuurmonumenten.nl

5. Nationaal Park Veluwezoom, Dieren

Lengte: 11 of 15 km
Geschikt met kinderen: Ja
Honden toegestaan: Ja

Een van de meest betoverende NS-wandelingen ‒ en in koninklijke sferen ‒ is die over de Veluwezoom. Eerst loop je naar de heuvelachtige Onzalige Bosschen, dat vroeger het jachtdomein was van de Oranjes. Na een paar stukken klimmen en dalen kom je aan bij de Posbank en Zijpenberg. Vanaf hier heb je schitterend weids zicht op het landschap met zijn golvende heuvels en paarse heide. Nu kun je kiezen of je de route volgt van 11 kilometer naar Rheden (dan kom je langs een schapenkooi) of gaat voor 15 kilometer door het dal van de Beekhuizense Beek naar Velp.

Startpunt station Dieren, Dieren, ns.nl/wandelen/veluwezoom

6. Het Diemerbos, Diemen

Lengte: 3 of 3,7 km
Geschikt met kinderen: Ja
Honden toegestaan: Ja, met uitzondering van het speelbos

In het Diemerbos heb je de ruimte om rustig door een groene oase te lopen, en tegelijk is het een prettige plek om met kinderen naartoe te gaan. Tijdens ‘Rondje Diemerbos’ ontdekken jullie binnen zo’n 3  kilometer leuke picknickplekken, waterpartijen, een grote ligweide én een speelbos. Heb je de wandelsmaak te pakken? Volg dan de 3,7 kilometer lange Veeneikroute, vernoemd naar prehistorische eiken die nog steeds te zien zijn. Bij brasserie House of Bird kunnen de kleintjes een knapzak krijgen met opdrachten voor de speciale ‘Birdroute’.

Vanaf station Diemen-Zuid 23 minuten met metro of 12 minuten met de OV-fiets.

Startpunt Muiderstraatweg 61, Diemen, wandelnetwerknoordholland.nl
Birdroute, houseofbird.nl

7. Bergherbos, Beek

Lengte: 6,3 km
Honden toegestaan: Ja

Van stuwwallen en zwerfkeien uit de ijstijd tot Corsicaanse dennen: in het Bergherbos kijk je je ogen uit. Start de dag met een koffie bij Uitspanning ’t Peeske en je bent klaar voor deze stevige tocht van 6,3 kilometer. Onderweg zie je allerlei boomsoorten als beuken, eiken en berken, struiken, schimmels, kruiden en grote en kleine dieren. Als je over de boomtoppen tuurt, kun je de kerktoren van het Duitse Hoch-Elten zien liggen. Nog mooier en weidser zicht heb je vanuit de 21 meter hoge uitkijktoren! Vervolgens ontdek je in de Keulse slagen bijzondere dennen en sparren zoals de Japanse lariks en enorme adelaarsvarens.

Vanaf station Wehl 13 minuten met de bus.

Startpunt Peeskesweg 12, Beek, natuurmonumenten.nl

8. De Vuursche, Baarn

Lengte: 9 of 13 km
Honden toegestaan: Ja

Vanaf station Baarn loop je zo het historische Baarnse Bos in met eeuwenoude eiken en beuken en het bezienswaardige Paleis Soestdijk. Het pad gaat verder naar het prachtige De Stulp met heide- en stuifzand plus vennetjes en het Pluismeer. Kom je hier rond lunchtijd? Dan zit je bij De Lage Vuursche goed. Hier vind je allerlei horecagelegenheden zoals pannenkoekenhuis De Vuursche Boer. In de zeventiende eeuw was De Lage Vuursche nog een uitgestrekt heidegebied, tegenwoordig staat het vooral bekend om haar jonge bossen, waartussen je monumentale bomen en oude beukenlanen ontdekt. In het Maartensdijkse Bos kun je zomaar, tussen de loof- en naaldbomen, een das treffen. Ook speciaal zijn de grenspalen bij Hollandsche Rading – op de voormalige grens tussen Utrecht en Holland – met het Utrechtse wapen. Ga je voor de route van 9 of 13 kilometer?

Startpunt station Baarn, Baarn, ns.nl/wandelen

9. Purmerbos, Purmerend

Lengte: 2,9 km
Geschikt met kinderen: Ja
Honden toegestaan: Ja, met uitzondering van het speelbos en stiltebos

Het Purmerbos is een relatief rustige plek en daarmee zeer aangenaam voor jong en oud. Je komt hier dan ook hardlopers, fietsers en wandelaars tegen. Kinderen kunnen lekker klimmen, klauteren en hutten bouwen in het speelbos of op avontuur via het kabouterpad. Volwassenen kunnen op hun gemak een ommetje maken via de route van 2,9 kilometer. Al lopend over de kronkelige paadjes terwijl je uitkijkt op de hoge groene bomen ervaar je het ultieme bosgevoel. Voor kunstliefhebbers is het Phoenixpad, een korte route met gedichten en beeldende kunst, de moeite waard.

Vanaf station Purmerend 15 minuten met de bus en 11 minuten met de OV-fiets.

Startpunt de Eik, Westerweg 44, Purmerend, staatsbosbeheer.nl

10. Noordlaarderbos en De Vijftig Bunder, Noordlaren

Lengte: 6 km
Honden toegestaan: Ja

Voor een historische beleving midden in de natuur ga je naar het Groningse Noordlaarderbos en het Drentse De Vijftig Bunder. Hier valt er gedurende de 6 kilometer die je aflegt veel te ontdekken. Loop over de graslanden en de kans is groot dat je een ree of vogel ziet. Verderop sta je tussen de douglas- en fijnsparren, gevolgd door berken en grove dennen. Je komt uit bij weidse graslanden in het beekdal van de Drentse Aa, dat vroeger regelmatig overstroomde. Ook kom je langs een eeuwenoude heide met Schotse hooglanders. Nog indrukwekkender zijn de sporen uit de middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog zoals de tankgracht, de wal die diende als kogelvanger, en het voormalig galgenveld.

Vanaf station Haren 14 minuten met de bus plus 18 minuten lopen of 26 minuten met de OV-fiets.

Startpunt Pollseweg, Noordlaren, natuurmonumenten.nl/noordlaarderbos

Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG.
Beeld: ANP, @Lotte Sprenger, VisitRhenen, G.J. van Breemen, Natuurmonumenten Martin van Lokven, Natuurmonumenten Vera van der Waal, Natuurmonumenten Rob Rokven, Staatsbosbeheer, Renk Ruiter.

 

Meer van onze favoriete wandelroutes

6x leukste wandelroutes in Nederland

Wandelen, eten en drinken op de leukste plekken in Nederland.

Wandeling: Parkstad Den Haag

Verken een van de vier groene oases tijdens deze wandeling door Den Haag.

Wandelen

Ontdek de mooiste wandelroutes door stad en natuur.