Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x betaalbare winteractiviteiten in Nederland

Maak warme herinneringen met elkaar tijdens de koude wintermaanden. In Nederland zijn volop winteractiviteiten te beleven, zowel buiten als binnen. Verwonder je over magische lichtshows bij Fabrique des Lumières. Of dompel je onder in kunst tijdens de Rotterdam Art Week. En wat dacht je van geocachen in de bossen? Wij verzamelden de leukste winteractiviteiten om samen te beleven. Fijn: ze zijn betaalbaar én goed bereikbaar vanaf verschillende NS-stations.


1. Geocachen in Nederland

Schatzoeken aan de hand van GPS-coördinaten: dat is geocachen. Op ontelbaar veel plekken in de natuur liggen schatten - oftewel geocaches - verstopt. Online zoeken jullie naar de coördinaten die tot de vindplek van de schat leiden. Die coördinaten vullen jullie in in een GPS-systeem of app. Geocachen is een spannend uitje waarvoor een goede samenwerking vereist is. Wie van jullie is de beste speurneus? Goed om te weten: jullie kunnen overal in Nederland geocachen. En dat ook nog eens kosteloos.

Vanaf verschillende NS-stations kunnen jullie op pad om te geocachen. Bekijk via de app waar jullie kunnen gaan zoeken.

Overal in Nederland, geocaching.com

2. De groene route door Breda

De groene route laat jullie op 2 manieren kennismaken met Breda. Jullie komen langs duurzame ondernemers - groendoeners - en bezoeken groene plekken in de stad. De route brengt jullie bijvoorbeeld door het Valkenberg: het stadspark vlak bij het station. Wisten jullie dat dit park eeuwen terug de tuin was van bewoners van het Kasteel van Breda? Even verderop de route komen jullie ook vintage kledingwinkels en duurzame eetzaakjes tegen. Tip voor plantenliefhebbers: bij The Green Submarine waan je je in een echte plantenhemel. De piepkleine winkel staat van de vloer tot het plafond vol met planten en potten.

De groene route start op station Breda.

 • Lengte route: 5,5 km
 • Download de route via de website van welkominbreda.nl
 • Openingstijden The Green Submarine: dinsdag t/m zaterdag van 11.00 - 17.30 uur

Breda, welkominbreda.nl
St. Annastraat 13, Breda, thegreensubmarine.nl

3. Hulpboswachter bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Zin in winteractiviteiten met het gezin in de buitenlucht? Ga met zijn allen op ontdekking op de Sallandse Heuvelrug. Boswachter Bart stuurt jullie op avontuur in de natuur. Jullie krijgen een rugzak gevuld met een verrekijker, kompas en een handboek met opdrachten. Maar ook een boswachtersjasje vol gadgets en een logboek. In het logboek houden jullie je bevindingen tijdens de wandeling bij. Doorlopen jullie de opdrachten uit het handboek met succes? Dan slagen jullie voor de Boswachter Academie. Een leerzaam uitje waarbij je met zijn allen een paar uur buiten in beweging bent.

Vanaf station Nijverdal wandelen jullie in een kwartier naar Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, het startpunt van de tocht. Huren jullie een OV-fiets op het station? Dan zijn jullie er in een kleine 5 minuten.

 • Tickets: € 5
 • Duur: 2 uur 
 • Tip: trek stevige wandelschoenen aan

Startpunt Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281, staatsbosbeheer.nl

4. Urban Wildlife in art'otel Amsterdam

Zin in winteractiviteiten die wat kleur geven aan de donkere wintermaanden? Bezoek dan tussen 20 januari en 23 maart de kleurrijke expositie Urban Wildlife. Dit gratis evenement vindt plaats in het kunstzinnige art'otel in Amsterdam. De kunstwerken - waaronder muurschilderingen en galeriewerken - tonen de verbinding tussen de dierenwereld en het stadsleven. Verwacht veel kleuren en surrealistische vormen: kunst die je zintuigen en creativiteit prikkelt. Een bekende kunstenaar is de Flowerbikeman. Wie regelmatig Amsterdam bezoekt, heeft zijn vrolijk versierde bloemenfietsen vast wel eens gespot. Tip: drink na jullie bezoek nog een drankje in de kunstzinnige bar van het art'otel.

Vanaf station Amsterdam Centraal wandelen jullie in ruim 5 minuten naar art'otel. Huren jullie een OV-fiets? Dan zijn jullie er in 5 minuten.

 • Data: 20 januari t/m 23 maart 2024
 • Dit evenement is gratis

Prins Hendrikkade 33, Amsterdam, artotel.nl

5. Happy Bach Dag in Tilburg

Hij is één van de beroemdste componisten die ooit geleefd heeft: Johann Sebastian Bach. Op 21 maart - zijn geboortedag - wordt zijn werk en zijn leven gevierd in Tilburg. Die dag is omgedoopt tot Happy Bach Dag. Verschillende musici laten hun talenten zien op meer dan 20 plekken in de stad. Zowel soloartiesten als grote ensembles eren het werk van Bach op hun eigen manier. Slenter samen door de stad en stop bij kerken, winkels en universiteitsgebouwen om te luisteren. Een aanrader als je zin hebt om muzikale winteractiviteiten te bezoeken.

Vanaf station Tilburg wandelen jullie in 10 minuten naar verschillende muzikale locaties in de stad. 

 • Data: 21 maart 2024 van 9.00 - 17.00 uur
 • Bekijk het programma op de website van factorium.nl
 • De muzikale optredens op Happy Bach Dag zijn gratis te bezoeken

Verschillende locaties in Tilburg, factorium.nl

6. Rotterdam Art Week

- Dit evenement is afgelopen -

Vanaf 31 januari verandert Rotterdam 5 dagen lang in een kunststad. Op verschillende plekken dompelen jullie je onder in kunst, design en architectuur. Er zijn beurzen en tentoonstellingen, maar ook kunstinstallaties en open ateliers. De Rotterdam Art Week is voor veel jonge, getalenteerde kunstenaars een moment om in de schijnwerpers te staan. Tijdens de open tentoonstelling The New Current tonen zij hun creatieve werken aan het publiek. Verwonder je over installaties en presentaties vol licht, geluid en beweging. Leuk: de Do It Yourself-routes brengen jullie langs iconische plekken in Rotterdam. Denk aan de Van Nelle-fabriek en de Kop van Zuid.

Tijdens de Rotterdam Art Week bezoek je kunst- en designevenementen op plekken door heel de stad. Met een OV-fiets trap je sneller naar de locaties toe. Deze huur je makkelijk en voordelig op station Rotterdam Centraal.

 • De Rotterdam Art Week vindt plaats van woensdag 31 januari t/m zondag 4 februari 2024
 • Tickets: prijzen variëren per locatie. Sommige locaties en evenementen bezoek je gratis. Let op: elke locatie heeft een eigen ticketsysteem
 • Er zijn verschillende (gratis) Do It Yourself-routes beschikbaar op de website van rotterdamartweek.com

Verschillende locaties in Rotterdam, rotterdamartweek.com

7. Fabrique des Lumières in Amsterdam

- Dit evenement is afgelopen. Op 22 maart opent Fabrique des Lumières met een nieuwe expositie: Van Vermeer tot Van Gogh, Hollandse Meesters -

Bij Fabrique des Lumières dompelen jullie je onder in een wereld van kunst en licht. In de Amsterdamse Westergasfabriek zijn verschillende hallen omgetoverd tot multimediale voorstellingen. Grote lichtinstallaties projecteren bewegende kunstwerken op de muren. Onder andere werken van Dalí en Gaudí komen voorbij. Als je door de kunsthal wandelt, voel je je net onderdeel van de kunst. Alsof je echt over het mozaïeken kunstwerk van Gaudí stapt. De muziek maakt de ervaring alleen maar sterker. Tip: maak na jullie bezoek nog een wandeling over het Westergasterrein. Hier zijn regelmatig markten.

Vanaf station Amsterdam wandelen jullie in een half uurtje naar Fabrique des Lumières. Met de OV-fiets zijn jullie er in een kleine 10 minuten.

 • Openingstijden: maandag t/m donderdag van 9.30 - 17.00 uur, vrijdag en zaterdag van 9.30 - 21.00 uur en zondag van 9.30 - 18.00 uur
 • Tickets: volwassene € 17, studenten € 14 en jeugd van 5 t/m 17 jaar € 13

Pazzanistraat 37, Amsterdam, fabrique-lumieres.com

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Anne-Floor van Nunen, Amanda de Nijs, Urban Wildlife, Rotterdam Art Week, Factorim, Fabrique des Lumières en Unsplash 

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

8x bijzondere Nederlandse musea

Musea in de categorie ‘net even anders’.

Railrunner

De hele dag voordelig en onbeperkt met de trein voor kinderen van 4 t/m 11 jaar.

€ 2,50 per kind