Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

12x vermaak met het gezin in de buitenlucht

Hutten bouwen, spelen in een grote speeltuin en wandelen langs de Zaanse Schans. Deze buitenuitjes zijn vermakelijk voor jou en je kinderen. De leukste hotspots voor een dagje weg met de familie. Wedden dat het een succes is?


1. Jeugdland, Amsterdam

Jeugdland is super voor kinderen die ervan houden om boomhutten te maken. In het huttendorp kijk je je ogen uit. Het is hier op-en-top vermaak. Wat dacht je van schommels, een waterspeelplaats en een kabelbaan die over het water gaat? Daarnaast is er een Eetbaar Eiland vol met bloemen en kruiden. Van mei tot en met september zijn er verschillende wateractiviteiten zoals zeilen.

 • Openingstijden: Jeugdland is in principe op alle dagen behalve maandag open van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor actuele informatie op de website.
 • Entree: gratis
 • Jeugdland is bedoeld voor iedereen tot en met veertien jaar. Er zijn allerlei leuke workshops, geschikt vanaf zes jaar

Valentijnkade 131, Amsterdam, jeugdlandamsterdam.nl 

2. Klimpark Twiske, Oostzaan

Ga naar Klimpark Twiske voor een en al avontuur. Al klauterend volg je een parcours in de hoogte en word je omringd door bomen. Grappig: alle zeven klimroutes zijn vernoemd naar vogels, van de braamsluiper tot de kiekendief. Onderweg kun je ze allemaal spotten. Voor de minder grote waaghalzen – met een lengte tussen de 120 en 135 cm – is er een speciaal kinderparcours op anderhalve meter hoogte. De 120 meter lange zipline maakt deel uit van twee klimroutes. Sta je liever met beide benen op de grond? Kies dan voor handboogschieten, boerengolf (op klompen) of mountainbiken.

 • Openingstijden klimpark: elk weekend van 10.30 - 17.00 uur en op woensdag van 12.00 - 17.00 uur (laatste starttijd 15.00 uur)
 • Kosten voor twee uur klimmen: kinderen t/m 16 jaar € 19,50. Vanaf 16 jaar € 23,50
 • Klimmen is mogelijk voor kinderen met een lengte vanaf 120 cm. Kinderen tussen de 120 cm en de 135 cm klimmen onder begeleiding van ouders. Minimaal 1 ouder op 3 kinderen.
 • Vergeet niet om van tevoren een activiteit te reserveren. De ochtend is meestal het rustigste moment om te komen klimmen.

De Zuiderlaaik 3, Oostzaan, klimparktwiske.nl

3. De Zaanse Schans, Zaandam

Tijdens een bezoek aan de Zaanse Schans valt er van alles te zien en te beleven. Het is plezierig om langs de oude molens en gekleurde huizen aan het water te lopen vanwege de charmante uitstraling ervan. In de Gouden Eeuw was de Zaanstreek een zeer kenmerkend gebied in West-Europa en stonden er zo’n zeshonderd windmolens. Vervolgens ontstonden hier fabrieken en werden er specerijen verhandeld.

Het ambachtelijke zie je terug in de winkels en musea zoals de Verkade Experience (hier staan nog de originele machines) en een oude zeepziederij. Scoor onderweg oud-Hollands snoepgoed of de lokale specialiteit ‘de duivekater’ (zoetig cake-achtig feestbrood) bij bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater, een rijksmonument uit 1658. Of maak een wandeling met een gratis interactieve plattegrond.

 • Openingstijden attracties: niet alle attracties zijn elke dag geopend, maar de meeste attracties zijn van 09:00 – 17:00 uur open
 • Kosten: de Zaanse Schans is vrij toegankelijk en de wandelroute is gratis. Voor attracties worden wel kosten in rekening gebracht. Bekijk de tarieven

Zaandam, dezaanseschans.nl

4. Kabouterpad Mastbos, Breda

‘Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen…’ Voor alle vier tot zevenjarigen die gek zijn op dit liedje, is de speurtocht over het kabouterpad, die door het Mastbos gaat, gegarandeerd een succes. Download de gratis route, scoor bij restaurant de Boschwachter een kaboutermuts en jullie kunnen van start. Tijdens de wandeling komen jullie langs 25 kleurrijke kabouters. Ondertussen zijn er allerlei leuke kijk en doe-opdrachten te doen, zoals de elfendans en liedjes zingen. Daar wordt jong en oud vrolijk van.

 • Lengte wandeling: 1,5 km (het is een echte doetocht voor kinderen van 4 tot 7 jaar waarvoor je 1 tot 1,5 uur nodig hebt)
 • Kosten: gratis
 • Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd

Mastbos/Huisdreef 4, Breda, staatsbosbeheer.nl en boschwachter.nl

5. Speeltuin Roeffen Mart, Grubbenvorst

Met maar liefst 50 toestellen is Speeltuin Roeffen Mart een groot speelparadijs. De speeltuin heeft bovendien een fijne ligging midden in de natuur en is altijd open. Een grote carrousel, de Berenboot, torens met een glijbaan, klimrekken en schommels; hier zijn jullie wel even zoet.

Strijk neer aan een picknicktafel en geniet in alle rust van de natuur en spelende kinderen. Grappig feitje: deze toegankelijke speeltuin is eind jaren zestig bedacht door Mart en Maria Roeffen, die dertien kids hadden.

 • Openingstijden: 24 uur per dag open
 • Entree speeltuin: gratis
 • Er is geen horeca in de buurt, neem dus wel zelf wat eten en drinken mee

Meerlosebaan 15, Grubbenvorst, speeltuinroeffenmart.nl

6. Doepark Nooterhof, Zwolle

Voor rust, groen en buitenspelen ga je naar het educatieve natuurpark de Nooterhof. Bij aankomst valt het bijzondere gebouw van Theehuis het Earthship direct op. Het is gemaakt van restafval als oude autobanden en lege flessen. Hieromheen vind je de waterspeelplaats, een amfitheater, het Blotevoetenpad, de Bloemenweide en educatieve tuinen.

 • Openingstijden: verschilt per seizoen. Bekijk de actuele openingstijden en activiteitenkalender
 • Entree: gratis
 • De speelvoorzieningen zijn vooral gericht op kids tot en met 10 jaar. Voor iedereen vanaf 6 jaar zijn er regelmatig speurtochten

Goertjesweg 5, Zwolle, nooterhof.nl

7. Fort Drakensteijn, Schiedam

Het Prinses Beatrixpark is zowel een fijne plek om te wandelen als om te spelen. Je vindt er een speeltuin die bedoeld is voor de allerkleinsten. Hier heb je net als in het park alle ruimte. Extra speciaal is dat de speeltoestellen ook geschikt zijn voor kinderen met een handicap.

De speeltuin loopt over in een uitdagend klimparcours voor iedereen vanaf acht jaar. Volwassenen kunnen zich uitleven op het sportterrein. Trek in iets lekkers? Haal dan je broodje of warme choco bij Restaurant Parckhoeve. Schommelen, sporten, glijden en klauteren; er valt in Fort Drankensteijn zoveel te doen dat de tijd voorbijvliegt.

 • Openingstijden: 24 uur per dag geopend
 • Entree: gratis

Prinses Beatrixlaan 1A, Schiedam, sdam.nl

8. De Kuil van Drakensteyn, Lage Vuursche

Voor jong en oud is bosgebied De Kuil van Drakensteyn een belevenis. Door het gebied gaan verschillende wandel- en fietsroutes. Loop bijvoorbeeld door het Nonnenland en bekijk vanaf een afstandje het Harry Potter-achtige kasteel dat dezelfde naam draagt als de kuil, struin langs de Stulpse Heide en oude beukenlanen, ga op zoek naar paddenstoelen of speel verstoppertje in het enorme bos.

Krijgen jullie honger van al dat spelen en wandelen? Stil jullie trek met een burger en frietje (een boterham met pindakaas kan ook) van Buiten in de Kuil. Buiten staan de picknicktafels voor je klaar en is er een groot veld. Kortom, speelruimte in overvloed.

Vanaf station Hilversum brengen bus 59 en 70 jullie richting het bosgebied. Vanaf de bushalte is het 15 tot 25 minuten wandelen.

 • Kosten wandeling: gratis

Zevenlindenweg 9, Lage Vuursche, opdeheuvelrug.nl en buitenindekuil.nl

9. Avonturenbos Stekkenberg, Groesbeek

In het Avonturenbos maken jullie kennis met speeltoestellen die verbonden zijn aan de natuur. Het idee voor deze plek ontstond in 2011 in samenwerking met jongste buurtbewoners van Stekkenberg. Zij maakten tekeningen voor bijzondere speeltoestellen. In het Avonturenbos – de naam zegt het al – kun je je eindeloos uitleven. Loop bijvoorbeeld over het boomzweefpad. Bewonder de ondergrondse kijkhut of ga zelf aan de slag met takken en hout. Of stap op een speciale schommel die is vastgemaakt aan bomen.

Vanaf station Nijmegen pak je bus 5 en vervolgens wandel je in 6 minuten naar het Avonturenbos.

 • Openingstijden: van zonsopgang tot zonsondergang
 • Entree: gratis
 • Het bos heeft een gedeelte voor drie tot zesjarigen en één voor zeven tot twaalfjarigen

Hoek Koekeleklef/Frambozenstraat, Groesbeek, avonturenbos.nl

10. Monumentaal dorp Orvelte, Orvelte

Orvelte is één van de meest bijzondere dorpen om met het gezin doorheen te wandelen. Struin langs oude boerderijen, een oude snoepwinkel of kaasmakerij, ontdek alles over de geschiedenis van Orvelte tijdens de multimediale expositie bij Het Ottenshoes en bekijk de oude veldoven. Extra leuk voor de allerkleinsten is Het Houten Pad van Theodoor. Onderweg komen jullie langs een klimboom, vossenhol en allerlei dieren. Sluit de dag af met een pannenkoek van Professor Pannenkoek.

Pak vanaf station Beilen bus 22 en je loopt er vervolgens in 20 minuten naartoe.

De omgeving Flintenweg en de Brink, Orvelte, orvelte.net

11. Hortus Botanicus, Leiden

De Hortus Botanicus in Leiden is een van de oudste botanische tuinen van Nederland. Het is deels binnen en buiten, maar het binnengedeelte voelt als buiten door de glazen daken en open luchtstructuur. Ontdek bijzondere planten en bloemen uit alle delen van de wereld. Van de Japanse tuin tot de tropische kassen: er is genoeg te ontdekken in deze prachtige groene oase.

Vanaf station Leiden Centraal wandelen jullie in een kwartiertje naar de Hortus Botanicus. Of pak bus 5 en wandel in 5 minuten naar de tuinen.

 • Openingstijden: dagelijks open van 21 maart t/m 20 september 9:00 - 18:00 uur en van 21 september t/m 20 maart van 10:00 - 17:00 uur
 • Entree: kinderen van 3 t/m 12 jaar € 3,50. Volwassenen € 8,50

Rapenburg 73hortusleiden.nl 

12. Fiets een rondje Noorderpark Ruigenhoek, Utrecht

Ontdek het enorme Noorderpark Ruigenhoek aan de rand van Utrecht tijdens een 16 km lange fietstocht langs oude forten, kazernematten en de forelvijver. Voor kinderen is het een sprookjesachtig gebied met een speelbos, waar ze kunnen klauteren, slingeren en drijven op een vlot. Bij meerdere cafés langs de route kun je even bijkomen. Na deze avontuurlijke en historische rit stappen jullie voldaan in de trein naar huis.

Vanaf Utrecht Centraal wandelenjullie in 11 minuten naar het startpunt.

 • Afstand fietsroute: 16 km
 • De fietsroute is gratis

Weerdsingel Oostzijde 1, Utrecht, routesinutrecht.nl en noorderparkruigenhoek.nl

Tekst: Rosa Lee Szarzynski - MPG.
Beeld: Studio Hester, Nosh Neneh, Loïs Koelewijn, Cool Nature.

Geïnspireerd om op pad te gaan?

12x leuke musea voor kinderen

Leren en kijken in de leukste (interactieve) kindermusea.

Railrunner

De hele dag voordelig en onbeperkt met de trein voor kinderen van 4 t/m 11 jaar.

€ 2,50 per kind