Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

9x de leukste historische musea voor kinderen

Historische musea bieden kinderen een unieke kans om de geschiedenis tot leven te brengen en een fascinerende reis door de tijd te maken. Hoe zag het leven van een gezin in de prehistorie eruit? Met welk speelgoed speelden opa en oma? En hoe werkt een oude stoomlocomotief eigenlijk? Kinderen hebben duizend-en-één vragen. De leukste manier om de antwoorden te ontdekken, is een bezoek aan een kidsproof geschiedenismuseum. Stap samen in de trein en maak er een gezellig en leerzaam dagje uit van. Dit zijn de leukste historische musea voor kinderen op een rij, elk op loopafstand van een NS-station.


1. Het Spoorwegmuseum in Utrecht

Al bij de ingang van het Spoorwegmuseum in Utrecht begint je reis terug in de tijd. Je stapt binnen via het historische Maliebaanstation, een origineel treinstation uit 1874. Eenmaal in het museum komt de geschiedenis van de treinwereld écht tot leven. Spannend is de prijswinnende attractie De Vuurproef. Na een rondleiding – die je meeneemt door 2 eeuwen spoorweghistorie – staat een spectaculaire proef op jullie te wachten. Je voelt je even een machinist van vroeger. Neem ook eens een kijkje op het buitenterrein. In de lente, zomer en herfst tuft daar een ouderwetse stoomlocomotief over een origineel stukje breedspoor.

Stap op station Utrecht Centraal over op de trein richting station Utrecht Maliebaan. Deze trein rijdt speciaal voor bezoekers van het Spoorwegmuseum. Na een rit van een kleine 20 minuten kom je - geheel in stijl - aan op locatie. 

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur 
 • Tickets: kinderen vanaf 3 jaar en volwassenen € 17,50, kinderen t/m 3 jaar en Museumkaarthouders gratis 
 • Bekijk de data van de stoomtreinritjes op de website van het Spoorwegmuseum

Maliebaanstation 16, Utrecht, spoorwegmuseum.nl

2. Het Nationaal Militair Museum in Soest

Het Nationaal Militair Museum is het leukste museum voor kinderen die alles willen weten over de Nederlandse krijgsmacht. Vlieg door de geschiedenis van hét icoon van de Nederlandse luchtmacht: de F-16. In de F-16 Xperience ervaar je zelf hoe een vlucht in een straaljager is. De beelden op het 40 meter lange filmscherm – rondom het toestel – geven je het gevoel écht een piloot te zijn. Ook indrukwekkend is de Klas van ’45. In deze tentoonstelling ervaar je het leven van een kind in de Tweede Wereldoorlog. Zin in actie? In speelwereld Xplore klauter je in een tank of duik je met zijn allen in een onderzeeër. Een speelse manier om samen meer over de krijgsmacht te leren. 

Stap op station Soest-Zuid in de bus richting de Verlengde Paltzerweg. Na 10 minuutjes bereik je het museum. 

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur 
 • Tickets: kinderen vanaf 13 jaar en volwassenen € 17,50, kinderen van 4 t/m 12 jaar € 9,50, kinderen t/m 3 jaar en Museumkaarthouders gratis 
 • De tentoonstelling ‘F-16: 50 jaar fast forward’ is te zien t/m 30 september 2023 

Verlengde Paltzerweg 1, Soest, nmm.nl

3. Archeon in Alphen aan den Rijn

In museum Archeon komt de hele geschiedenis van Nederland voorbij. Maar niet zoals in de lesboeken op school. Hier beleef je de Nederlandse historie met al je zintuigen. Je vaart er in een boomstamkano, maakt vuur met vuurstenen en ruikt aan kruiden uit de Romeinse tijd. Archeotolken in originele historische kleding vertellen je de mooiste verhalen uit de geschiedenis. Neem ook zeker een kijkje in het Archeologiehuis. Hier vind je een indrukwekkende verzameling van archeologische vondsten uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Die spannende verhalen uit de lesboeken worden zo wel héél echt.  

Vanaf station Alphen aan den Rijn wandel je in 20 minuten naar het museum. Of huur een OV-fiets op het station, dan ben je er in ruim 5 minuten.  

 • Openingstijden: woensdag, zaterdag en zondag van 10.00 – 17.00 uur, donderdag en vrijdag van 10.00 – 16.00 uur 
 • Tickets: kinderen vanaf 10 jaar en volwassenen € 24,90, 65-plussers € 22,90, kinderen van 4 t/m 9 jaar € 21,90, kinderen t/m 3 jaar gratis 
 • Bestel je je tickets online, dan krijg je 60 cent korting per ticket 
 • Bekijk het dagprogramma per tijdsperk

Archeonlaan 1, Alphen aan den Rijn, archeon.nl

4. Nationaal Reddingmuseum Doris Rijkers in Den Helder

Eb en vloed, hoog en laag water, zachte stromingen of torenhoge golven: de zee is altijd in beweging. In het Nationaal Reddingmuseum Doris Rijkers staan de redders van de zee centraal. De helden die het leven op het water veilig houden. Je leert alles over het werk van de Nederlandse redders van vroeger en nu. Wat doen ze als er storm op zee uitbreekt? Het museum is lekker interactief, wat het leuk maakt voor kinderen. Maak een vaartocht door de binnenhaven in een échte reddingboot en leer nautische knopen maken. Of stap in een windtunnel en ervaar windkracht 10. Probeer dan maar eens stil te blijven staan!  

Vanaf station Den Helder wandel je in 8 minuten naar het Nationaal Reddingmuseum.  

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur 
 • Tickets: kinderen vanaf 13 jaar en volwassenen € 11, kinderen van 4 t/m 12 jaar € 7, kinderen t/m 3 jaar en Museumkaarthouders gratis 
 • De dagelijkse rondvaarten in de binnenhaven vinden plaats van april tot november 

Willemsoord 60G, Den Helder, reddingmuseum.nl

5. Het preHistorisch Dorp in Eindhoven

Het preHistorisch Dorp in Eindhoven is een museum waar je heel ver terug in de geschiedenis duikt. Je gaat terug naar de tijd vóórdat de mens verhalen opschreef: de prehistorie. Hoe leefden onze verre voorouders hun leven? In dit museum leer je niet alleen meer door te lezen en te luisteren, maar ook door te doen. Zo bouw je een hut zoals de jagers en verzamelaars dat deden. Ook andere historische tijdsperken komen langs, zoals de middeleeuwen en de Tachtigjarige Oorlog. Wandel samen door het dorp en ontdek hoe het dagelijks leven er lang geleden uitzag.

Stap op station Eindhoven Centraal in de bus richting de Boutenslaan. Ongeveer 20 minuten later kom je aan bij het preHistorisch Dorp. Of huur een OV-fiets op het station, dan ben je er in een klein kwartier. 

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur 
 • Tickets: volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar € 11,50, kinderen t/m 3 jaar en Museumkaarthouders gratis 

Boutenslaan 161B, prehistorischdorp.nl

6. Het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem

Wist je dat we 30.000 jaar geleden al brood aten? De boterham – het liefst met kaas, pindakaas of hagelslag – is niet meer weg te denken uit de Nederlandse cultuur. In het Nederlands Bakkerijmuseum leer je meer over de geschiedenis van brood en banket. Er is van alles te zien en te doen. Uniek is de Broodshow in het museumtheater: een voorstelling waarin de bakker zijn knappe kunsten met deeg laat zien. Op zaterdagen gaan kinderen zelf aan de slag en bakken een eigen koek. En vergeet geen poffertjes te halen bij de nostalgische Poffertjessalon. Ouderwets lekker naar grootmoeders recept.

Vanaf station Hattem-Zuid wandel je in 10 minuten naar het Nederlands Bakkerijmuseum. 

 • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur 
 • Tickets: volwassenen € 10, 65-plussers € 9, kinderen van 4 t/m 12 jaar € 8,50, kinderen t/m 3 jaar en Museumkaarthouders gratis 
 • Reserveer een tijdslot voor je bezoek vooraf via de website van het museum 

Kerkhofstraat 13, Hattem, bakkerijmuseum.nl

7. Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Schip Ahoy! In het Scheepvaartmuseum leer je alles over de 500 jaar oude Nederlandse geschiedenis van de scheepvaart. Aan de museumsteiger ligt een gerestaureerd VOC-schip. Dat nodigt uit om op ontdekking te gaan. Duik in de kapiteinshut, spring in de hangmat en vuur – bijna echte – kanonnen af. Ook binnen in het museum valt van alles te zien en te beleven. Indrukwekkend is ‘Het verhaal van de walvis’. In deze tentoonstelling staat de walvis, zijn leefgebied en de walvisvaart centraal. Hoe komt het dat dit reusachtige zoogdier nu een bedreigde diersoort is? Samen leer je op een interactieve manier hoe onze kijk op de walvis in de loop van de jaren is veranderd.

Vanaf station Amsterdam Centraal bereik je het Scheepvaartmuseum op verschillende manieren. Pak de bus richting het Kattenburgerplein en stap na ruim 5 minuten uit voor het museum. Of huur een OV-fiets, dan ben je er ook in ruim 5 minuten. Liever wandelen? Dan ben je na een kleine 20 minuten op je bestemming.  

 • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur 
 • Tickets: volwassenen € 17,50, kinderen van 4 t/m 17 jaar € 8,50, kinderen t/m 3 jaar en Museumkaarthouders gratis 
 • Bestel je tickets online of koop ze aan de kassa van het museum 

Kattenburgerplein 1, Amsterdam, hetscheepvaartmuseum.nl

8. Het Speelgoedmuseum in Deventer

Spelen met speelgoed is iets van alle tijden. Maar het speelgoed dat nu in de winkels ligt, bestond helemaal nog niet toen opa en oma klein waren. En de poppen en spelletjes van vroeger zijn nu antiek. In het Speelgoedmuseum in Deventer vind je maar liefst 14.000 speelgoedstukken van alle tijden. Van oude poppen tot historische bordspelletjes. Behalve kijken naar de indrukwekkende speelgoedcollectie kun je in het museum ook samen spelen. Strijd om de winst van een spannend potje Rummikub of duik het poppentheater in. Dit is het leukste museum voor kinderen én volwassenen die dol zijn op speelgoed, bordspellen en puzzels.

Vanaf station Deventer wandel je in ruim 10 minuten naar het museum. Met de OV-fiets, die je op het station huurt, trap je er in een kleine 5 minuten naartoe.  

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur 
 • Tickets: volwassenen € 7,50, kinderen van 4 t/m 18 jaar € 5, kinderen t/m 3 jaar en Museumkaarthouders gratis 

Brink 47, Deventer, hetspeelgoedmuseum.nl

9. Kasteel Hoensbroek in Hoensbroek

Het heeft iets magisch, een kasteel. Niet voor niets zijn kastelen hét decor van vele sprookjes en verhalen. De magie beleef je in het echt in Kasteel Hoensbroek. Wandel over de historische ophaalbrug en laat je meevoeren door de spannende avonturen achter de dikke kasteelmuren. Er zijn allerlei kamers te ontdekken, van de romantische balzaal tot de koude kerker. Spannend: de zwaardgevechten van ‘De Ridders van de Heerlijkheid Hoensbroek’. Elke eerste zondag van de maand gaat een groep ridders de strijd met elkaar aan. Kasteel Hoensbroek is benoemd tot Kidsproof Museum 2023 en daarmee een van de leukste kindvriendelijke musea van ons land.

Vanaf station Hoensbroek wandel je in 20 minuutjes naar het kasteel. Of stap uit op station Heerlen en huur een OV-fiets. Ook dan ben je in 20 minuten bij het museum.  

 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 – 17.30 uur 
 • Tickets: volwassenen € 14,50, kinderen van 4 t/m 17 jaar € 9,95, kinderen t/m 3 jaar gratis. Bestel je je tickets online, dan krijg je korting: volwassenen betalen € 13, kinderen van 4 t/m 17 jaar € 8,95 

Klinketstraat 118, Hoensbroek, kasteelhoensbroek.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Kasteel Hoensbroek, Prehistorisch dorp, Museumpark Archeon, Het Scheepvaartsmuseum, Mike Bink, Eleven Media, Hans Lebbe, Bakkerijmuseum, Peter van Aalst en Spoorwegmuseum

10x de leukste natuurmusea en botanische tuinen

Van micro-organismen tot fossielen: in deze bijzondere musea gaat een wereld voor je open.

8x bijzondere Nederlandse musea

Musea in de categorie ‘net even anders’.