Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Als jij fietst, breng ik je verder

De OV-fiets is al 15 jaar bij ons! Daarom heeft kunstenaar Daniël Roozendaal 12 artprints gemaakt. Doe mee aan onze winactie en maak kans op een speciale print.

Ik wil meedoen

Unieke illustraties voor 15-jarig bestaan

We vieren dit jaar dat Nederland al 15 jaar de OV-fiets omarmt. Daarom maakte kunstenaar Daniël Roozendaal in opdracht van ons 12 unieke illustraties: één voor iedere provincie.

Ontdek onze feestfietsen
Om dit jubileum te vieren, hebben we in elke provincie 5 feestfietsen bedrukt met de prints van Daniël Roozendaal. Hij verwerkte de OV-fiets en herkenbare elementen van iedere provincies in zijn illustraties. Heb jij al een feestfiets gespot?

Win een A4 print of museumjaarkaart

Maak kans om één van de speciale prints te winnen op A4-formaat. Meld je aan voor de winactie en vertel ons jouw leukste OV-fiets avontuur. Onder alle deelnemers verloten we niet alleen 100 prints, maar ook nog eens 15 museumjaarkaarten.

De reis met de OV-fiets (2008 - 2023)

2008 - OV-fiets onderdeel van NS

In het jaar 2000 werden de allereerste OV-fietsen al geïntroduceerd. Maar in 2008 is OV-fiets overgenomen door NS vanuit een zelfstandige stichting. Deze overname versterkt de positie van OV-fiets binnen het NS-aanbod en zorgde voor verdere ontwikkeling en groei van OV-fiets. 

2010 - OV-fiets huren met een OV-chipkaart

In het jaar 2010 introduceerden we het huren van een OV-fiets met je OV-chipkaart. Deze kaart maakte het huren van een OV-fiets nog makkelijker voor reizigers. Met één kaart zowel de treinreis maken als een OV-fiets huren.

 

2016 - een nieuw model OV-fiets

In 2016 hebben we het nieuwe model OV-fiets met de geïntegreerde koplamp en verdiepte bagagedrager geïntroduceerd. Deze fiets is door OV-fiets gebruikers getest en gekozen als de beste fiets.  

2017 - abonnement OV-fiets gratis

In 2017 is het abonnement dat € 10 per jaar kostte gratis geworden. OV-fiets abonnees betalen € 0,01 per jaar als verificatiebedrag. Hiermee biedt NS een betaalbare optie voor het laatste stukje van de reis aan reizigers.

2023 - 15-jarig jubileum OV-fiets

In 2023 is OV-fiets alweer 15 jaar bij NS en is er een recordaantal van 5,9 miljoen fietsritten bereikt. Dit illustreert het succes en de populariteit van OV-fiets als een onmisbaar onderdeel van het Nederlandse openbaar vervoer. Ter gelegenheid van het 15 jarig jubileum hebben we speciale feestfietsen laten maken.

Innovaties door de jaren heen

OV-fiets blijft continu werken aan het verbeteren van de fiets en de uitgiftepunten. Zo zijn de meeste OV-fietsen nu voorzien van een nieuw slot dat je kunt openen met je OV-chipkaart en vervangen we oude uitgiftepunten door nieuwe transparante, herkenbare OV-fiets uitgiftepunten. Op 4 stations kun je nu ook een OV-ebike, de elektrische variant van de OV-fiets, huren. De komende jaren komt de OV-ebike op veel meer stations.