Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Als jij fietst, breng ik je verder

De OV-fiets is al 15 jaar bij ons! Daarom heeft kunstenaar Daniël Roozendaal 12 artprints gemaakt.

Unieke illustraties voor 15-jarig bestaan

We vieren dit jaar dat Nederland al 15 jaar de OV-fiets omarmt. Daarom maakte kunstenaar Daniël Roozendaal in opdracht van ons 12 unieke illustraties: één voor iedere provincie.

Ontdek onze feestfietsen
Om dit jubileum te vieren, hebben we in elke provincie 5 feestfietsen bedrukt met de prints van Daniël Roozendaal. Hij verwerkte de OV-fiets en herkenbare elementen van iedere provincies in zijn illustraties. Heb jij al een feestfiets gespot?

De reis met de OV-fiets (2008 - 2023)

2008 - OV-fiets onderdeel van NS

In het jaar 2000 werden de allereerste OV-fietsen al geïntroduceerd. Maar in 2008 is OV-fiets overgenomen door NS vanuit een zelfstandige stichting. Deze overname versterkt de positie van OV-fiets binnen het NS-aanbod en zorgde voor verdere ontwikkeling en groei van OV-fiets. 

2010 - OV-fiets huren met een OV-chipkaart

In het jaar 2010 introduceerden we het huren van een OV-fiets met je OV-chipkaart. Deze kaart maakte het huren van een OV-fiets nog makkelijker voor reizigers. Met één kaart zowel de treinreis maken als een OV-fiets huren.

 

2016 - een nieuw model OV-fiets

In 2016 hebben we het nieuwe model OV-fiets met de geïntegreerde koplamp en verdiepte bagagedrager geïntroduceerd. Deze fiets is door OV-fiets gebruikers getest en gekozen als de beste fiets.  

2017 - abonnement OV-fiets gratis

In 2017 is het abonnement dat € 10 per jaar kostte gratis geworden. OV-fiets abonnees betalen € 0,01 per jaar als verificatiebedrag. Hiermee biedt NS een betaalbare optie voor het laatste stukje van de reis aan reizigers.

2023 - 15-jarig jubileum OV-fiets

In 2023 is OV-fiets alweer 15 jaar bij NS en is er een recordaantal van 5,9 miljoen fietsritten bereikt. Dit illustreert het succes en de populariteit van OV-fiets als een onmisbaar onderdeel van het Nederlandse openbaar vervoer. Ter gelegenheid van het 15 jarig jubileum hebben we speciale feestfietsen laten maken.

Innovaties door de jaren heen

OV-fiets blijft continu werken aan het verbeteren van de fiets en de uitgiftepunten. Zo zijn de meeste OV-fietsen nu voorzien van een nieuw slot dat je kunt openen met je OV-chipkaart en vervangen we oude uitgiftepunten door nieuwe transparante, herkenbare OV-fiets uitgiftepunten. Op 4 stations kun je nu ook een OV-ebike, de elektrische variant van de OV-fiets, huren. De komende jaren komt de OV-ebike op veel meer stations.