Hoofdnavigatie

Naar content

IC Brussel

In 2015 is besloten door het ministerie dat de IC Brussel 12 keer per dag de route Amsterdam - Brussel rijdt en 4 keer per dag vanuit Den Haag HS rijdt naar Brussel, en omgekeerd.


Voorbereiding Intercity IC Brussel via de HSL

De Intercity Amsterdam - Brussel kan alleen via Breda over de HSL gaan rijden als alle NMBS- en NS- locomotieven zijn aangepast en deze zowel in Nederland als België via de HSL kunnen rijden. NS en NMBS maken hiervoor 24 locomotieven geschikt. NS en NMBS starten op 8 januari 2018 met testritten. Ze willen het rijdend personeel goed voorbereiden op dit nieuwe traject. In een proefbedrijf gaan we de treindienst testen. Zo komen kinderziekten aan het licht zonder dat reizigers hiervan last ondervinden. Vooral bij de Intercity Brussel is een goede voorbereiding nodig, omdat deze trein via de nieuwe route een ingewikkelde dienstregeling kent. En NS de reizigers een betrouwbare treindienst wil aanbieden.

  • 12 x per dag starten op Amsterdam Centraal, 4 x per dag starten op Den Haag Hollands Spoor (en andersom).
  • De trein rijdt via Rotterdam over de HSL naar Breda – daar keert de trein om over de HSL het traject te vervolgen naar Antwerpen en Brussel. 
  • Onderweg komt de trein 5 spanningssluizen tegen en moet ook steeds van beveiligingssysteem worden gewisseld.