Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Documentatie en naslag

Meer dan anderhalve eeuw spoorweggeschiedenis levert een schat aan informatie op. In documenten en in beeld. NS heeft het grootste gedeelte van dit materiaal overgedragen aan een aantal professionele instellingen. De informatie is daardoor voor iedereen toegankelijk.


Het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht beheert circa 15.000 boeken en tijdschriften op het gebied van spoor- en tramwegen in Nederland en in het buitenland. Het museum heeft een uitgebreide collectie documenten, werktekeningen, foto's en spoorvoorwerpen. 

NVBS

De Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) verzamelt informatie over tram en trein in diverse vormen, zoals foto's, dia's, films, prentbriefkaarten, krantenknipsels en materieeltekeningen.

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid beheert film- en videomateriaal over de spoorwegen. De collectie biedt onder meer circa 140 opdrachtfilms en videoproducties van de N.V. Nederlandse Spoorwegen gemaakt in de periode 1947-1992. Het betreft documentaires, voorlichtingsfilms, reclamefilms, bedrijfsfilms en reportages over het spoor. 

Het Utrechts archief

In Het Utrechts archief bevindt zich ongeveer 1600 meter aan archieven en collecties van bijna alle Nederlandse spoorwegmaatschappijen. Het betreft materiaal uit de periode 1832 t/m 1994 (in enkele gevallen tot latere datum).

Boek "Spoorwegen in Nederland, van 1834 tot nu"

Op 20 september 2004 werd het eerste exemplaar van het standaardwerk over de historie van de spoorwegen in Nederland aangeboden aan de president-directeur van NS. Het boek draagt de titel: "Spoorwegen in Nederland, van 1834 tot nu", uitgeverij Boom te Amsterdam (ISBN 90-5352-980-2).