Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

NS Lab-app

In NS Lab testen we verschillende nieuwe functionaliteiten die jouw reis beter en leuker kunnen maken. Jij als reiziger speelt daarin een centrale rol. Download de NS Lab-app en test met ons mee!


Het is belangrijk om de NS Lab-app regelmatig te updaten. Met de meest recente versie van de app zijn jouw persoonsgegevens zo goed mogelijk beschermd en kun je gebruik blijven maken van alle functionaliteiten die de app te bieden heeft. Meer informatie.

De juiste informatie op elk moment

NS Lab biedt jou stap voor stap reisbegeleiding, maar is geen reisplanner. Hoe dat werkt? Je plant je reis in de NS-app en deelt deze met de NS Lab-app. Vervolgens ontvang je handige informatie en entertainment voor onderweg. Denk hierbij aan:

 • Zicht op je geplande reis. De app geeft inzicht in hoeveel minuten je nog hebt om je trein te halen en waar en wanneer je moet overstappen. 
 • Zicht op jouw traject. Op basis van je locatie laat de app je zien in welke trein je zit en op welke stations deze nog gaat stoppen.
 • Inplannen van terugkerende reizen. Het is nu mogelijk om een reis te laten herhalen op vaste dagen. Deze wordt dan in je kalender gezet zodat je automatisch reisbegeleiding en notificaties ontvangt.
 • Alternatieve reizen aanbieden. Als er een verstoring is op jouw reis, biedt de app je nu een alternatief advies aan zodat je niet zelf hoeft te zoeken.

Extra’s voor NS Extra deelnemers

Deelnemers van NS Extra vinden in de NS Lab-app nog wat extra functionaliteiten, namelijk: 

 • Statistieken. NS Extra deelnemers zien in de NS Lab-app een dashboard met reisstatistieken over de afgelopen week, maand en jaar.
 • Jouw favoriete reis. Als een NS Extra deelnemer incheckt op 1 van de stations van zijn/haar favoriete traject, stellen we pro-actief zijn/haar favoriete reis voor.

Alle OV-fiets informatie bij de hand

Heb je een OV-fiets abonnement? Dan heb je in de NS Lab-app toegang tot meer informatie over OV-fiets. Je activeert OV-fiets in de app door een OV-chipkaart te koppelen waar een OV-fiets abonnement actief op is. Verder hoef je alleen nog het fietsnummer in te voeren wanneer je een OV-fiets huurt. Met dit nummer verifiëren we dat je de kaarthouder bent. 
Vervolgens krijg je in de NS Lab-app: 

 • Inzicht in je actuele OV-fietsrit en je meest recente ritten
 • De mogelijkheid om te checken of je OV-fietsrit goed is afgesloten
 • Uitleg over het nieuwe OV-fiets slot wat je bedient met je OV-chipkaart
 • Zoeken naar stallingen en meer informatie over stallingen
 • Antwoorden op de meest gestelde vragen over OV-fiets

Scooter, auto en trein in één overzicht

Om je reis van deur tot deur nog makkelijker maken kijken we verder dan de trein en onze OV-fiets. In de NS Lab-app vind je daarom op de kaart ook elektrische deelscooters en -auto’s en deelfietsen.

Voor het aanbod van elektrische deelscooters werken we samen met GO Sharing en Check. De elektrische deelauto’s bieden we aan in samenwerking met SIXT share en de deelfietsen in samenwerking met Donkey Republic. 

Let op: voor het boeken, betalen en openen van scooters en auto’s is het voorlopig nog nodig om de apps van Go Sharing, Check en SIXT share te downloaden. 

NS Lab in ontwikkeling

Op dit moment is NS Lab nog vol in ontwikkeling en staan er voor 2020 allerlei nieuwe features op de planning. 

Zo willen we:

 • Reizen op rekening op basis van je GPS-locatie in plaats van in- en uitchecken met je OV-chipkaart beschikbaar maken.
 • Je tijdens de treinreis leuke feitjes aanbieden over de rit. Zo willen we je laten zien met welke snelheid je trein rijdt, lees je leuke feitjes over de trein waarin je zit en over de omgeving waar je in rijdt.

 

Veelgestelde vragen over de NS Lab-app

 • Hoe werkt de NS Lab-app?

  Om NS Lab goed te kunnen gebruiken heb je de NS-app op je mobiel staan, koppel je een persoonlijke OV-chipkaart aan de app en geef je de app toestemming om je locatie te gebruiken. Daarnaast heb je minimaal iOS 11/Android 5.0 nodig.

 • Wat is het verschil tussen de NS Lab-app en de NS-app?

  De NS Lab-app is in het leven geroepen om digitale innovaties in een aparte omgeving te testen met reizigers. Zo hopen we erachter te komen wat er wel en niet wordt gewaardeerd voordat we nieuwe functionaliteit beschikbaar maken in de NS-app.

  Waar de NS-app voorziet in een reisadvies die je zelft opzoekt, ligt in de NS Lab-app de focus op de juiste reisinformatie op het juiste moment. Je krijgt bijvoorbeeld te zien hoeveel minuten je nog hebt om je trein te halen en op grote stations kun je navigeren naar het juiste perron. Onderweg ontvang je nuttige informatie of entertainment. Nieuwe functies kunnen voortdurend worden toegevoegd of juist weer verwijderd, wanneer blijkt dat jullie er niet op zitten te wachten.

 • Hoe weten jullie welke features wel/niet gewaardeerd worden?

  Elke individuele feature in de NS Lab-app is voorzien van een feedbackformulier. Zo kunnen we zien welke features jullie belangrijk vinden en welke niet.

 • Hoe deel ik een reis met de NS Lab-app?

  1. Open de NS-app. Dit gebeurt automatisch als je op de knop 'Plan een reis' drukt of op het ‘+’ teken. Je kunt de NS-app natuurlijk ook gewoon vanuit je menu openen.
  2. Plan de treinreis die je wilt gaan maken.
  3. Open het reisadvies van je gewenste reis.
  4. In het reisadvies van de NS-app vind je bovenin beeld de optie ‘NS Lab’. De NS-app vraagt om een bevestiging dat je dit reisadvies wilt delen.
  5. Je gekozen reisadvies wordt automatisch aan de NS Lab-app toegevoegd onder het tabje 'Reizen'.
  6. Je reisbegeleiding start automatisch een uur voor vertrek van je geplande reis. Je kunt ook zelf kiezen om reisbegeleiding te starten door op je reisadvies te drukken en te kiezen voor ‘Start reisbegeleiding’.
 • Ik zie de plattegrond van mijn station niet in de app?

  Dat kan kloppen. Op dit moment zitten we nog in de testfase en zijn in de app alleen de plattegronden van Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Eindhoven, Utrecht Centraal en ‘s-Hertogenbosch beschikbaar. Als de functionaliteit van plattegronden goed wordt beoordeeld, zullen er meer stations volgen.

 • Waar vind ik de einddatum van mijn OV-chipkaart?

  De einddatum van een persoonlijke OV-chipkaart staat naast het kaartnummer bij 'Kaart geldig tot'. Bij een NS Business Card vind je de einddatum op de achterzijde bij 'Uw kaart is geldig tot:'.

 • Hoe vind ik een GO Sharing deelscooter in de NS Lab-app?

  Onder het tabje 'Nu' zijn op de kaart deelscooters van GO Sharing zichtbaar. Druk op een scooter voor meer informatie. Er verschijnt nu ook een knop 'Reserveren'. Als je hierop drukt, ga je naar de app store om de app van GO Sharing te downloaden. Na registreren kun je met een e-scooter op pad! Als je de app van GO Sharing al hebt en al geregistreerd bent, ga je direct naar de scooter die je geselecteerd hebt in de GO Sharing app.

  Scooters van GO Sharing zijn beschikbaar in Rotterdam, Eindhoven, Den Haag, Den Bosch, Groningen, Leeuwarden, Breda, Enschede en Helmond.

Staat je vraag er niet tussen? Bekijk alle veelgestelde vragen over de NS Lab-app.