Naar content

Hoofdnavigatie

Reisplanner Xtra

Van je huis naar je afspraak in de stad, van je werk naar je strandhuisje; plan je reis overal naartoe met de Reisplanner Xtra app. De meest complete app om al je reizen van deur tot deur te plannen. Check onderweg waar je bus of trein nu rijdt, kijk of er een OV-fiets beschikbaar is en ontdek nog veel meer handige extra’s. Download ‘m gratis in de App Store of Google Play.


Actuele reisinformatie altijd bij de hand

Met Reisplanner Xtra heeft u altijd de actuele reisinformatie voor uw reis bij de hand. De app vermeldt uw vertrektijd en –spoor, de drukteprognose, prijs en gemiddelde stiptheid van uw trein en reis, maar ook eventuele vertragingen of geplande werkzaamheden. Daarnaast biedt Reisplanner Xtra actueel nieuws en handige meldingen. Bijvoorbeeld een melding voor het uitchecken met uw OV-chipkaart.

Reisplanner Xtra gratis downloaden

U downloadt de Reisplanner Xtra app gratis met uw Android- en/of iOS-smartphone en -tablet.

Mogelijkheden van de Reisplanner Xtra

OV-reis plannen

Met de Reisplanner Xtra app kunt u uw reis overal naartoe plannen, met al het openbaar vervoer. U kunt live in de app zien waar de bus, tram en metro rijden en alle actuele vertrektijden worden weergegeven.

Traject meldingen

Reist u regelmatig hetzelfde traject met de trein? Vanaf nu kunt u dit instellen in de Reisplanner Xtra app. Dan krijgt u van ons direct een melding als er werkzaamheden of andere verstoringen zijn op uw traject. Zo weet u ruim op tijd of de trein die u altijd neemt vandaag op tijd is. Hoeft u nooit meer voor niks te haasten.

Reizen opslaan

Favoriete reizen slaat u op onder ‘Mijn reizen’. Zo hoeft u deze niet elke keer opnieuw invoeren. In 1 oogopslag ziet u het actuele reisadvies. Bekijk ook eenvoudig en snel eerdere en latere reismogelijkheden door te ‘swipen’.

Prijs op basis van abonnement

Via de app kunt u via 'instellingen' aangeven welk abonnement u heeft. Vanaf dan kunt u de prijs van uw reis terugzien in uw reisadvies. Deze instelling houdt rekening met de korting die u heeft op het moment dat u de reis gaat maken.

Reishistorie

De reizen die u gepland heeft, worden automatisch opgeslagen in uw reishistorie. Zo kunt u eerder geplande reizen eenvoudig terugvinden.

Actuele reisinformatie, storingen en werkzaamheden

Actuele reisinformatie heeft u altijd bij de hand. Zo ziet u direct de actuele vertrektijden van het station van uw keuze. Ook geeft de app u een overzicht van actuele storingen en werkzaamheden in het land en geplande werkzaamheden voor de komende 10 dagen. Op de kaart kunt u in één opslag zien waar en wanneer er geplande werkzaamheden plaatsvinden.

Pushberichten ontvangen bij aangepaste dienstregeling

Wanneer we de dienstregeling aanpassen vanwege verwachte weersomstandigheden, stellen we u via een pushbericht hiervan vooraf op de hoogte.

Voor Android kunt u bij ‘Instellingen’ in het hoofdmenu een vinkje aanzetten bij "Pushberichten", voor IOS staat hier het vinkje "Ontvang calamiteiten".

Treininformatie

U ziet in de Reisplanner Xtra welke faciliteiten in de trein aanwezig zijn, zoals wifi, toiletten enzovoort. Bovendien kunt u live zien waar uw trein zich bevindt op het traject met de treinradar.

Faciliteiten op stations

Alle faciliteiten op de dichtstbijzijnde stations of het station naar keuze bekijkt u eenvoudig in één overzicht. Ook de OV-fiets-, Greenwheels- en NS Zonetaxi locaties worden getoond. Daarnaast kunt u via de app ook een NS Zonetaxi boeken en checken of er een OV-fiets beschikbaar is op uw station. U vindt dit rechtsonder in het menu onder ‘Meer’. 

Drukte-indicator

De indicator geeft een prognose voor de gemiddelde drukte voor de hele trein en is gebaseerd op eerdere cijfers en de geplande treinlengte. Is de trein van uw keuze een drukke trein, dan kunt u in de planner zien of een trein eerder of later misschien rustiger is. Door bij het reisadvies op de optie “Meer” rechtsboven in beeld te klikken kunt u de drukte-indicator zien.

Stipheidsindicator

Wanneer u in uw reisadvies op de optie “Meer” rechtsboven in beeld klikt, ziet u een stiptheidscijfer. Dit cijfer geeft aan hoe vaak uw trein in de afgelopen 3 maanden op tijd aan kwam. Klikt u op het stiptheidspercentage, dan vindt u achtergrondinformatie over dit cijfer.

Actuele lengte en treinsamenstelling

U kunt zien met welk treintype u reist en hoe lang deze is. Ook kunt u bijvoorbeeld zien of er Wifi in uw trein aanwezig is of een fietscoupé. Door een verstoring kan het voorkomen dat er een ander type trein rijdt dan wij gepland hadden. Als deze trein ook korter is dan gepland, en daardoor mogelijk drukker dan verwacht, dan laten wij dit ook in de Reisplanner Xtra zien.

Functionaliteiten op Schiphol

Na een vliegreis wilt u snel naar huis, maar op station Schiphol Airport kan het druk zijn. Met deze functionaliteit ziet u waar op het perron de trein precies stopt. Zo hoeft u met uw eventuele bagage niet eerst naar de trein toe te lopen om achteraan aan te sluiten. Deze functionaliteit geldt in eerste instantie voor spoor 1+2 richting Amsterdam op station Schiphol Airport en spoor 15 op Utrecht Centraal.

Het werkt heel eenvoudig. Plan uw reis vanaf station Schiphol Airport en kies de tijd waarop u wilt reizen. Druk vervolgens op het traject tussen uw begin- en eindstation voor een afbeelding en verdere details van uw treinrit. U kunt de trein scrollen van links naar rechts om te zien tussen welke letterborden de trein zal stoppen.

Service

Wilt u meer weten over NS Reisplanner Xtra? Maak in de app direct contact met de ontwikkelaars. Voor vragen kunt u ook contact op nemen met onze Klantenservice.

NS-Business Cardhouders en de Reisplanner Xtra

Bent u een zakelijke reiziger en heeft u een NS-Business Card? De Reisplanner Xtra heeft een speciale functie voor NS-Business Cardhouders. Hiermee kunt u:

  • een vergeten check-out corrigeren die op uw maandelijkse factuur wordt verrekend;
  • een klassewissel doorvoeren;
  • uw reizen en transacties inzien;
  • kenmerken toevoegen en bewerken;
  • een taxi bestellen en/of een Greenwheels-auto boeken (hiervoor heeft u een actief Greenwheels account nodig);
  • locaties en drukte op Q-Park P+R terreinen inzien.

Wanneer u Reisplanner Xtra geïnstalleerd heeft, hoeft u maar 1 x in te loggen met de inloggegevens van Mijn NS Zakelijk. Open hiervoor Reisplanner Xtra en selecteer Mijn NS-account in het menu. Vervolgens selecteert u NS-Business Card en gebruikt u de inloggegevens van Mijn NS Zakelijk.