Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

In de trein

Voor reizigers met een motorische beperking zijn er in de trein diverse voorzieningen. Al onze Sprinters en de intercity van het type ICNG zijn voorzien van een gelijkvloerse schuiftrede die uit de trein tot het perron schuift, waarmee je - als de perrons door ProRail op de goede hoogte zijn gebracht - met een rolstoel zelf de trein in en uit kunt rijden. Op deze pagina lees je alles over de voorzieningen in de trein als je reist met een motorische beperking.


 • Rolstoelplekken in de trein

  De ingang naar de rolstoelplekken in de trein herken je aan een blauw rolstoelicoon op de buitenkant van de deur. Bij Sprinters met automatisch sluitende deuren blijven deze deuren langer open, zodat je meer tijd hebt om de trein te betreden. 

  Naast of tegenover elke rolstoelplekken is ten minste één zitplaats beschikbaar voor een begeleider.  

  Een aanwijzing voor de opstelling van de rolstoel is bij NS in de vloer zichtbaar. De positie van de rolstoel (waar de rolstoel met de rug tegenaan moet staan) wordt met deze vloermarkering duidelijk gemaakt.

 • SOS-knop in de trein

  In de nieuwste treinen vind je zowel bij de rolstoelplaatsen als in het toilet een SOS-knop. Dit is een knop waarop gedrukt kan worden om hulp in te schakelen. Deze knop is voorzien van een afbeelding van een belletje. Het belletje en de letters SOS zijn in reliëf uitgevoerd. De knop is rood, heeft ledverlichting en is voorzien van audio-feedback. Als je deze knop indrukt, komt jouw melding terecht bij de machinist. De machinist communiceert vervolgens met de hoofdconducteur, zodat er meteen actie kan worden ondernomen.  

 • Rolstoeltoegankelijk toilet

  In al NS-treinen is een rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig, dat bereikbaar is vanaf de rolstoelplek. 

 • Priority seats

  In al onze treinen vind je priority seats. Deze zitplaatsen zijn met voorrang bedoeld voor mensen die moeilijk kunnen lopen of staan. Bijvoorbeeld mensen met een (mobiliteits)beperking, ouderen en zwangere vrouwen. Deze zitplaatsen vind je overal in de trein, maar wel altijd zo dicht mogelijk bij de deur. Je herkent de priority seat aan deze afbeeldingen: een persoon met een stok of een zwangere vrouw.

 • Schuiftrede voor een toegankelijke in- en uitstap

  Al onze Sprinters, en Intercity’s van het type ICNG, hebben een schuiftrede waardoor je, als de perrons door ProRail op de goede hoogte zijn gebracht, zelf de trein in en uit kunt rijden. Hoe handiger en wendbaarder je bent met jouw hulpmiddel, des te makkelijker het is om zelfstandig te reizen. Lukt het om een klein hoogteverschil te overbruggen, dan zal ook het in- of uitrijden van de trein je goed af gaan. Heb je verminderde armspierkracht of een hulpmiddel met kleine steunwieltjes of voetensteunen die erg laag zijn, dan raden we je aan NS Reisassistentie te boeken. In de NS-app kun je checken of een toegankelijke in- en uitstap mogelijk is.

 • Uitstapzijde van de trein checken

  In de NS-app staat bij het aankomststation vermeld of de uitstapzijde zich links of rechts bevindt ten opzichte van de rijrichting. Zo kun je je tijdig aan de goede kant opstellen om de trein te verlaten. Je kunt de melding (ook) via een audiobericht afspelen via de (standaard) audiofunctie van je smartphone. 

  Instructie voor iOS: 

  • Tik na het plannen van je reis rechtsonderin op 'Meer'
  • Kies in het optie menu vervolgens op 'Meer informatie'
  • Het reisadvies wordt nu uitgeklapt en toont de uitstapzijde bij elk uit- en overstappunt tijdens de reis
  • Deze instelling wordt onthouden. Dit is dus een eenmalig proces

  Instructie voor Android: 

  • Na het plannen van een reis kun je rechtsbovenin op het pijl-icoon tikken
  • Het icoon verandert en het reisadvies wordt uitgeklapt. Je ziet de uitstapzijde bij elk uit- en overstappunt tijdens de reis
  • Deze instelling wordt onthouden. Dit is dus een eenmalig proces.

  Deze informatie wordt ook getoond bij het reisadvies in de Reisplanner.

Hulpmiddelen

Je rolstoel, scootmobiel of hulphond mag gratis mee in de trein.

Op het station

Welke stationsvoorzieningen zijn er als je reist met een motorische beperking?