Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

In de trein

Voor reizigers met een motorische beperking zijn er in de trein diverse voorzieningen. Onze nieuwste Sprinters van het type Flirt en SNG zijn voorzien van een gelijkvloerse schuiftrede die uit de trein het perron op schuift, waarmee je met een rolstoel zelf de trein in en uit kunt rijden. Op deze pagina lees je alles over de voorzieningen in de trein als je reist met een motorische beperking.


  • Rolstoelplekken in de trein

    De ingang naar de rolstoelplekken in de trein herken je aan een blauw rolstoelicoon op de buitenkant van de deur. Bij Sprinters met automatisch sluitende deuren blijven deze deuren langer open, zodat je meer tijd hebt om de trein te betreden.

    Naast of tegenover elke rolstoelplekken is ten minste één zitplaats beschikbaar voor een begeleider. 

    Een aanwijzing voor de opstelling van de rolstoel is bij NS in de vloer zichtbaar. De positie van de rolstoel (waar de rolstoel met de rug tegenaan moet staan) wordt met deze vloermarkering duidelijk gemaakt.

  • SOS-knop in de trein

    Bij de meeste rolstoelplekken in de trein vind je een zogenaamde SOS-knop waarmee je bij nood of gevaar iemand kan waarschuwen die de nodige hulp kan bieden. Het rolstoeltoegankelijk toilet is voorzien van 2 knoppen. Druk je de SOS-knop in, dan wordt er direct een verbinding tot stand gebracht met de machinist. 

  • Rolstoeltoegankelijk toilet

    Vanaf de rolstoelplek is altijd toegang tot het rolstoeltoegankelijk toilet mogelijk. Uitzondering vormt de sprintertrein van het type SLT dat nog niet in alle gevallen is voorzien van een toilet. We werken hard aan de ombouw van deze treinen. Eind 2021 hebben alle SLT-treinen een rolstoeltoegankelijk toilet en een schuiftrede.

  • Priority seats

    In al onze treinen vind je zogenaamde priority seats. Deze zijn met voorrang bedoeld voor mensen die moeilijk kunnen lopen of staan. Bijvoorbeeld mensen met een (mobiliteits)beperking, ouderen en zwangere vrouwen. Deze zitplaatsen vind je overal in de trein, maar wel altijd zo dicht mogelijk bij de deur. Je herkent de priority seat aan deze afbeeldingen: een persoon met een stok of een zwangere vrouw.

  • Schuiftrede voor een toegankelijke in- en uitstap

    Onze nieuwste sprintertreinen van het type Flirt en SNG hebben een schuiftrede waardoor je, als de perrons door ProRail op de goede hoogte zijn gebracht, zelf de trein in en uit kunt rijden. Hoe handiger en wendbaarder je bent met jouw hulpmiddel, des te makkelijker het is om zelfstandig te reizen. Lukt het om een klein hoogteverschil te overbruggen, dan zal ook het in- of uitrijden van de trein je goed af gaan. Heb je verminderde armspierkracht of een hulpmiddel met kleine steunwieltjes of voetensteunen die erg laag zijn, dan raden we je aan NS Reisassistentie te boeken.

    Tip: check altijd van tevoren welke trein er rijdt! Dat kan eenvoudig via de NS app.

    Rijdt er geen trein van het type Flirt of SNG, dan kun je tot een uur voor vertrek je reis met NS Reisassistentie boeken. 

  • Uitstapzijde van de trein checken

    In de NS-app staat bij het aankomststation vermeld of de uitstapzijde zich links of rechts bevindt ten opzichte van de rijrichting. Zo kun je je tijdig aan de goede kant opstellen om de trein te verlaten. Je kunt de melding (ook) via een audiobericht afspelen via de (standaard) audiofunctie van je smartphone.

    Instructie voor iOS:

    • Na het plannen van een reis kun je rechtsonderin op “Meer” tikken.
    • Kies in het optie menu vervolgens “Meer informatie”.
    • Het reisadvies wordt nu uitgeklapt en toont de uitstapzijde bij elk uit- en overstappunt tijdens de reis.
    • Deze instelling wordt onthouden. Dit is dus een eenmalig proces.

    Instructie voor Android:

    • Na het plannen van een reis kun je rechtsbovenin op het pijl-icoon tikken.
    • Het icoon verandert en het reisadvies wordt uitgeklapt. Je ziet de uitstapzijde bij elk uit- en overstappunt tijdens de reis.
    • Deze instelling wordt onthouden. Dit is dus een eenmalig proces.

    Deze informatie wordt ook getoond bij het reisadvies op ns.nl.