Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Zitplaatszoeker

Soms is het op de ene plek in de trein heel vol, terwijl ergens anders in de trein nog wel zitplaatsen zijn. Met de zitplaatszoeker in de NS-app kun je nu zien in welk rijtuig nog voldoende zitplaats is. Zo kun je slim kiezen waar je de trein instapt. De zitplaatszoeker is op steeds meer trajecten beschikbaar.


Zo werkt de zitplaatszoeker

  1. Plan je reis in de NS-app.
  2. Klik in het reisadvies op de naam van je trein.
  3. Onder de afbeelding van de trein zie je aan de hand van kleuren hoeveel zitplaatsen er zijn. Is een rijtuig groen? Dan zijn er ruim voldoende plaatsen beschikbaar. Geel staat voor een beperkt aantal zitplaatsen en oranje voor weinig tot geen.

Soms kan het gebeuren dat de Zitplaatszoeker niet wordt getoond. Dit kan gebeuren als er een andere trein rijdt dan we verwachten tijdens het berekenen van de drukte en de spreiding. 

Zo werkt de zitplaatszoeker

In de trein en op het spoor zijn allerlei sensoren aangebracht die kunnen helpen om het aantal reizigers te bepalen. We maken gebruik van slimme sensoren die onder meer het gewicht per rijtuig meten, oorspronkelijk bedoeld om goederenvervoerders op basis van hun gewicht af te kunnen rekenen. Deze informatie kun je met slimme technologie ook gebruiken om te zien hoe druk of rustig bepaalde rijtuigen zijn. Niet alle treintypen beschikken over dezelfde sensoren. Voor de landelijke invoering gaan we daarom ook gegevens van andere sensoren gebruiken. Zo meet het klimaatsysteem de CO2 om de temperatuur te regelen, wat ook gebruikt kan worden om het aantal aanwezige reizigers te meten. Verder wordt ook gekeken naar een simpele vorm van WiFi-tracking: sensoren tellen het aantal WiFi-signalen in de trein, zonder deze te volgen. Bij deze laatste methode is het van belang de privacy goed te waarborgen. Een telefoon zal dan alleen worden geteld maar niet geregistreerd of gevolgd.  Met deze gegevens maken we de zitplaatszoeker betrouwbaar genoeg voor landelijke invoering. We werken eraan om de zitplaatszoeker beschikbaar te maken voor nieuwe trajecten. Zodra deze beschikbaar zijn, communiceren we dat via deze pagina. Met deze gegevens maken we de zitplaatszoeker betrouwbaar genoeg voor landelijke invoering. We werken eraan om de zitplaatszoeker beschikbaar te maken voor nieuwe trajecten en de kwaliteit te verbeteren. Zodra deze beschikbaar zijn, communiceren we dat via deze pagina.

 

Hoofdconducteur Angela Monsieurs legt uit hoe de zitplaatszoeker werkt.