Naar content

Hoofdnavigatie

Zitplaatszoeker

Afhankelijk van de locatie waar de trein op het perron staat, zien we reizigers vaak op een bepaalde plek de trein instappen. Daardoor kan het in dat deel van de trein erg druk zijn, terwijl het soms in een ander deel van de trein aanmerkelijk rustiger is. Met de zitplaatszoeker in de NS-app kun je nu zien in welk rijtuig nog voldoende zitplaats is. Zo helpt NS je een zitplaats te vinden en kun je slim kiezen waar je de trein instapt. Ondertussen werken we altijd aan nieuwe trajecten. Zodra deze beschikbaar zijn communiceren we dat via deze pagina.


Aan de hand van de kleuren groen, geel of oranje toont de app aan welk rijtuig nog voldoende zitplaats heeft:

  • Groen: ruim voldoende zitplaatsen beschikbaar
  • Geel: (beperkt) zitplaatsen beschikbaar
  • Oranje: weinig tot geen zitplaatsen beschikbaar

Soms kan het gebeuren dat de Zitplaatszoeker niet wordt getoond. Dit kan gebeuren als er een andere trein rijdt dan we verwachten tijdens het berekenen van de drukte en de spreiding.Het aantal keren dat dit gebeurt, gaan we verminderen door deze berekening vaker uit te voeren waardoor we beter rekening kunnen houden met de trein die gaat rijden.

Zo werkt de zitplaatszoeker

In de trein en op het spoor zijn allerlei sensoren aangebracht die kunnen helpen om het aantal reizigers te bepalen. We maken gebruik van slimme sensoren die onder meer het gewicht per rijtuig meten, oorspronkelijk bedoeld om goederenvervoerders op basis van hun gewicht af te kunnen rekenen. Deze informatie kun je met slimme technologie ook gebruiken om te zien hoe druk of rustig bepaalde rijtuigen zijn. Niet alle treintypen beschikken over dezelfde sensoren. Voor de landelijke invoering gaan we daarom ook gegevens van andere sensoren gebruiken. Zo meet het klimaatsysteem de CO2 om de temperatuur te regelen, wat ook gebruikt kan worden om het aantal aanwezige reizigers te meten. Met deze gegevens maken we de zitplaatszoeker betrouwbaar genoeg voor landelijke invoering.

Hoofdconducteur Angela Monsieurs legt uit hoe de zitplaatszoeker werkt.