Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Groningen

Het station en stationsgebied van Groningen wordt toekomstbestendig gemaakt. Aanpassingen aan het spoor, het station en de stationsomgeving zijn nodig om het groeiend aantal reizigers en vervoerders van het station optimaal te faciliteren. Onder de noemer Groningen Spoorzone werken de gemeente, provincie, ProRail en NS samen aan de bereikbaarheid van Groningen. Dat gebeurt door een betere OV-verbinding én een aantrekkelijker station te maken.


De (voorbereidende) werkzaamheden op en rond station Groningen zijn in 2020 gestart. Naar verwachting is het vernieuwde station in 2026 klaar voor gebruik. Daarna gaan de gemeente Groningen en NS aan de slag met de gebiedsontwikkeling; eerst aan de zuidzijde van station Groningen en parallel met planvorming voor de noordzijde. 

Oude opstelterrein weg

Station Groningen krijgt steeds meer treinen te verwerken. Daarom was er geen plek meer voor het oude ‘opstelterrein’ voor het technisch onderhoud en reiniging van treinen. Dit terrein is in de zomer van 2020 verplaatst naar 'De Vork' in Haren, een nieuw ontwikkeld groter opstelterrein in de splitsing tussen de sporen naar Assen en Winschoten. Om dit opstelterrein in te passen in de omgeving is aan de zijde van Haren een archeologisch wandelpark ingericht.

De verplaatsing van het opstelterrein biedt nieuwe kansen voor de zuidzijde van het station Groningen. Door de volwaardige entree en de aanleg van een plein zijn kansrijke ontwikkelingen mogelijk op het gebied van wonen, werken en ontspanning.

Busonderdoorgang, fietstunnel en voetgangerspassage

Onder de sporen van het station komt een onderdoorgang voor bussen. Deze zorgt er voor dat bussen het nieuwe busstation aan de zuidzijde van station Groningen kunnen bereiken. Een voetgangerspassage maakt de perrons gemakkelijk bereikbaar. Daarnaast komt er een fietstunnel tussen het stadsbalkon en een nieuwe ondergrondse fietsenstalling (midden onder de sporen) aan de zuidkant van het station. 

En aan de noordkant wordt de verbinding tussen het stationsgebied en de binnenstad verbeterd. De functie van het monumentale stationsgebouw wordt met de komst van project Groningen Spoorzone in ere hersteld; het gebouw wordt gerenoveerd en verduurzaamd; de hal wordt weer de logische in- en uitgang van het station. Het winkelaanbod op station Groningen wordt aangepast op de nieuwe indeling van het station.

Meer weten over de plannen?

Neem eens een kijkje op www.groningenspoorzone.nl. Je kunt je hier ook inschrijven voor de digitale nieuwsbrief van Groningen Spoorzone.