Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

6x activiteiten tijdens de Week van de Circulaire Economie

Van 11 t/m 16 maart 2024 is het De Week van de Circulaire Economie. Deze week staat volop in het teken van hoe je duurzamer kunt ondernemen. Wil je jouw ecologische voetafdruk verkleinen of ben je als ondernemer op zoek naar manieren om te verduurzamen? Laat je inspireren tijdens deze activiteiten, van workshop tot tentoonstelling en een rondleiding in een circulair biolab.


1. Proeven, ruiken en voelen: Hof van Cartesius in Utrecht

Het Hof van Cartesius is een unieke ontmoetings- en werkplek in Nederland. Deze locatie is grotendeels gebouwd met reststromen voor en door duurzame en creatieve ondernemers. Tijdens de Week van de Circulaire Economie is dit dé plek in Utrecht om de circulaire economie te ervaren. Met een gevarieerd programma bieden ze de kans om te proeven, ruiken, voelen, zien en horen wat de circulaire economie te bieden heeft. Sluit aan bij sensationele specialty diners en kookworkshops. Voel diverse soorten textiel tijdens een workshop E-Waste Hacking. Ook aan kinderen is gedacht: maak samen een minitasje van gerecycled leer. Ben jij al overtuigd?

Vanaf station Utrecht Zuilen wandel je binnen 10 minuten of fiets je binnen 1 minuut met de OV-fiets naar Hof van Cartesius.

 • Data: 11 t/m 16 maart 2024
 • Openingstijden: 10.00 uur t/m 20.00 uur
 • Bekijk de website hofvancartesius.nl voor het actuele programma en het aanbod aan workshops
 • Tickets: de prijzen verschillen per workshop

Vlampijpstraat 84-94, Utrecht, hofvancartesius.nl

2. Bezoek de tentoonstelling Plastic Crush in Amsterdam

Plastic is tegenwoordig overal. De tentoonstelling Plastic Crush in het Wereldmuseum Amsterdam, werpt een blik op de invloed van dit materiaal in ons dagelijkse leven. Je wordt bewust van de manier waarop je reist, kleedt of zelfs dineert met familie. Hoewel plastic onze levens op sommige manieren heeft vergemakkelijkt, heeft het ook bijgedragen aan grote milieuproblemen. Tijdens de tentoonstelling lees je meer over lokale milieuproblemen en kom je kunst tegen van plasticafval. Kunstenaars en ontwerpers experimenteerden erop los. De collectie laat de impact zien van plastic over de wereld. Wie weet krijg je inspiratie om circulair te leven of ondernemen. 

Vanaf station Amsterdam Centraal fiets je binnen 11 minuten met de OV-fiets naar het Wereldmuseum Amsterdam.

 • Data: te zien t/m 21 april 2024
 • Openingstijden museum: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
 • Tickets: volwassenen € 17,50, studenten € 10, kinderen van 6 t/m 18 jaar € 9, en kinderen t/m 5 jaar gratis

Linnaeusstraat 2, Amsterdam, amsterdam.wereldmuseum.nl

3. Van tweedehands bloem naar wandaankleding in Den Bosch

Ontdek de mogelijkheden van tweedehands bloemen bij Het Inkt Atelier. Hier wordt creatief omgegaan met verwelkte bloemen. Hiervan wordt pigment, verf, drukinkt, papier en zelfs wandaankleding gemaakt. Op vrijdag 15 maart kun je zelf deelnemen aan een workshop waar je een klein prentje met plantaardige inkt kunt maken. Leuk als aandenken van je bezoek. Er zijn 3 rondes beschikbaar, maar wees er snel bij, want elke ronde heeft slechts plaats voor 10 personen. 

Vanaf station 's-Hertogenbosch wandel je in een half uur of fiets je binnen 9 minuten met de OV-fiets naar De Gruyter Fabriek.

 • Data: 15 maart 2024
 • Tijd: 11.00 - 12.30 uur, 13.00 - 14.30 uur en 15.00 - 16.30 uur
 • Gratis toegang

Veemarktkade 8, Den Bosch, deweekvancirculaireeconomie.nl

4. Van Nul naar Circulair in Utrecht

Op 12 maart organiseert Route Circulair een feestelijke dag in Utrecht. Zo wordt de lancering van de Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0 gevierd. Dit evenement richt zich op ondernemers, brancheorganisaties en iedereen die geïnteresseerd is in circulair ondernemen. Verwacht een dynamische dag met het thema 'Van Nul naar Circulair'. Sluit jij aan bij de workshop 'Creëer je eigen vuilnisbelt' op 16 maart? Tijdens deze upcycle workshop maak je een eigen broekriem van een afgedankte fietsband of brandweerslang. 

Vanaf station Utrecht Centraal wandel je binnen 7 minuten of fiets je binnen 1 minuut met de OV-fiets naar Social Impact Factory Vredenburg.

 • Data: 12 maart 2024
 • Openingstijden: 13.00 - 17.00 uur

Vredenburg 40, Utrecht, deweekvancirculaireeconomie.nl

5. Duurzaam ondernemen bij BlueCity in Rotterdam

BlueCity, is een geweldige plek om te ontdekken tijdens de Week van de Circulaire Economie. Deze bijzondere locatie in Rotterdam is een voormalig subtropisch zwembad. Hier draait alles om ondernemerschap en duurzaamheid. Ze geven speciale aandacht aan de 5 essentiële ingrediënten: ruimte, talent, stromen, ondernemerschap en samenwerking. Tip: op maandag 11 maart kan je deelnemen aan Expeditie BlueCity. Tijdens de rondleiding krijg je een kijkje in het BlueCity Lab, het eerste circulair verbouwde biolab ter wereld. Daarnaast ontmoet je onderweg betrokken ondernemers. Kortom, van dichtbij ervaar je hoe de circulaire economie handen en voeten krijgt in de blauwe voorbeeldstad.

Vanaf station Rotterdam Centraal fiets je in een kwartier met de OV-fiets naar BlueCity.

 • Data: 11 t/m 16 maart 2024
 • Bekijk het programma op de website van bluecity.nl voor alle activiteiten

Maasboulevard 100, Rotterdam, bluecity.nl

6. Techniek, wetenschap en duurzaamheid ontdekken in Tilburgs Ontdekstation013

Kinderen leren door te maken, spelen en proberen. Dat kan in Ontdekstation013 in Tilburg. In deze oude fabriekshal duiken kinderen - en volwassenen - in de wereld van techniek en duurzaamheid. Er zijn verschillende ontdekhoeken en -kamers, zoals de Machinekamer en Maakhoek. Timmer en zaag je eigen houten creaties in elkaar. Of bouw je eigen robot. De activiteiten in Ontdekstation013 laten je nadenken over bewuste keuzes voor de toekomst. Welke impact maakt techniek en wetenschap op de wereld van vandaag en morgen? Een passend thema tijdens de Week van de Circulaire Economie, en leerzaam voor het hele gezin.

Vanaf station Tilburg wandelen jullie in ruim 5 minuten naar Ontdekstation013.

 • Openingstijden: zaterdagen en zondagen van 13.00 - 17.00 uur. Buiten deze tijden (voor kinderfeestjes of grote groepen) op afspraak. Check ontdekstation013.nl
 • Tickets: volwassenen € 2,50, kinderen vanaf 4 jaar € 9, kinderen t/m 3 jaar gratis
 • Tip: op 29 februari, 7, 14 en 21 maart (tijdens de Week van de Circulaire Economie) kunnen kinderen meedoen met de Ontdekclub. Op deze dagen leren ze dingen maken met hout. De club is voor kinderen tussen de 9 en 11 jaar. Deelname kost € 40 en aanmelden kan via ontdekstation013.nl

Burgemeester Brokxstraat 20, Tilburg, ontdekstation013.nl

Tekst: Anne-Floor van Nunen - Insiders
Beeld: Inez Faber, Tumbleweed en Fireflies Photofraphy, Wereldmuseum Amsterdam, Rick Mandoeng, Jacqueline Fuijkschot, Sophie de Vos, Ontdekstation013 en Pexels

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten

24 uur op duurzame ontdekkingstocht in Hilversum

Ontdek groene highlights tijdens een duurzaam dagje uit in Hilversum.