Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur op pad met kinderen in Apeldoorn

In Apeldoorn zijn kinderen de koning te rijk. Vooral als je ze meeneemt op ontdekking door Paleis Het Loo. Toch wel spannend, zo'n groot en oud paleis. En wat dacht je van kinderpretpark Julianatoren? Groot of klein, hier leeft iedereen zich uit. Ons 24-uursprogramma in Apeldoorn zit vol activiteiten voor kinderen en volwassenen. Een fijn dagje uit voor het hele gezelschap. Tip: huur OV-fietsen op station Apeldoorn.


9:30 uur: Koffie en ontbijtje bij Guusje

Jullie dag vol activiteiten in Apeldoorn begint bij Guusje. Even samen bijkomen van de treinreis, dat is wel zo ontspannen. Bij Guusje zijn jullie welkom voor een feestelijk ontbijt. Pannenkoeken met banaan en chocoladesaus bijvoorbeeld, klinkt dat niet als een feest op je bord? Voor de liefhebbers met grote trek heeft Guusje een ontbijttafel. Daarmee geniet je - alleen of per twee personen - van een tafel vol lekkers. Van broodjes met jam en ham tot yoghurt met granola. Als dat geen lekker begin van de dag is.

Vanaf station Apeldoorn wandelen jullie in 10 minuten naar Guusje in het centrum. Huren jullie een OV-fiets op station Apeldoorn? Dan zijn jullie er in ruim 5 minuten.

 • Openingstijden: zondag t/m dinsdag van 9.00 - 18.00 uur, woensdag van 9.00 - 20.00 uur, donderdag van 9.00 - 21.00 uur, vrijdag en zaterdag van 9.00 - 20.00 uur
 • Je bestelt hier ontbijt voor +/- € 12

Hoofdstraat 104, guusjeapeldoorn.nl

11:00 uur: Bezoek Paleis Het Loo en het Juniorpaleis

Apeldoorn is een stad met een koninklijk tintje. Dat komt omdat Paleis Het Loo er ligt. Paleis Het Loo is het 17-eeuwse zomerpaleis van het Huis Oranje-Nassau. Verschillende leden van de Nederlandse koninklijke familie woonden er, waaronder koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix en prins Bernhard. In de ochtend gaan jullie op ontdekking in Paleis Het Loo. Jullie zien onder andere de klassieke audiëntiezaal, de slaapkamers en badkamers. Met een audiotour leren jullie alles over de geschiedenis en de bewoners. Ook buiten de paleismuren valt genoeg te zien, van het Stallenplein tot de koninklijke tuin. Zou je zulke sierlijke fonteinen niet in je eigen tuin willen? 

Tip voor de kinderen: het Juniorpaleis. Hier leren kinderen al spelend over gastvrijheid. Met behulp van het toestel 'Kingsta' organiseren ze een feest voor allerlei soorten gasten. Lukt het hen met behulp van 'de Majesteiten' om iedereen zich welkom te laten voelen?

Vanaf Guusje wandelen jullie in ruim 30 minuten naar Paleis Het Loo. Op de OV-fiets zijn jullie er sneller. Dan duurt de tocht ruim 10 minuten.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
 • Tickets: volwassenen € 19,50, kinderen van 4 t/m 17 jaar € 9,50 en kinderen t/m 3 jaar gratis
 • Ontdek het Juniorpaleis via de website van paleishetloo.nl

Koninklijk Park 1, paleishetloo.nl

13:00 uur: Lunch bij Mr. Murk

Na een ochtend in Paleis Het Loo is het tijd voor lunch. Ga met de kinderen terug naar het centrum van Apeldoorn, naar Mr. Murk. In dit restaurant genieten jullie van een vers belegde sandwich, salade of uitsmijter. Veel gerechten zijn in een vega variant verkrijgbaar. Zoals Murky's Burger: een sappige (vega) rundvleesburger op een sesambroodje. Of kies voor de Share Lunch. Dan deel je met een tafelgenoot allerlei lekkernijen. Van soep en carpaccio tot falafel en zalm. Leuk om te weten: veel Apeldoorners zijn fan van Mr. Murk. Zo won het restaurant al eens een publieksprijs.

Vanaf Paleis Het Loo wandelen jullie in ruim 30 minuten naar Mr. Murk. Of stap op de OV-fiets, dan zijn jullie er in 10 minuten.

 • Openingstijden: dinsdag t/m donderdag van 11.00 - 22.00 uur, vrijdag van 11.00 - 23.30 uur, zaterdag van 10.00 - 23.30 uur en zondag van 12.00 - 22.00 uur
 • Je bestelt hier een lunchgerecht voor +/- € 12. De Share Lunch kost € 18,75 per persoon

Deventerstraat 13, mrmurk.nl​​​​​​​

14:30 uur: Uitrazen in kinderpretpark Julianatoren

Tijd om lekker uit te razen. Julianatoren is een van de populairste activiteiten voor jonge kinderen in Apeldoorn. Er zijn tientallen attracties voor jong en oud. Zitten er echte durfallen tussen het gezelschap? Maak een doldwaze rit in Jul's Rollerskates: een supersnelle achtbaan. Of waag je aan een vrije val met de Hoge Hoed. De allerkleinsten kunnen hun ei kwijt in de glijbanen en klimtoestellen van de speeltuin. Wat jullie echt niet mogen overslaan? Een bezoek aan de enige echte Julianatoren. Wist je dat de eerste steen van deze toren al in 1910 werd gelegd? Vanaf de top kijken jullie - met verrekijker - uit over de weidse omgeving.

Vanaf Mr. Murk fietsen jullie in ruim een kwartier met de OV-fiets naar kinderpretpark Julianatoren. 

 • Openingstijden: dagelijks van 10.30 - 17.00 uur
 • Tickets: kinderen vanaf 2 jaar vanaf € 19,50. Bekijk actuele prijzen op julianatoren.nl

Amersfoortseweg 35, juliantoren.nl​​​​​​

17:30 uur: Uit eten bij Restaurant Recht

Van al die activiteiten in Apeldoorn hebben jullie vast trek. Tijd dus om vanuit Julianatoren weer richting het centrum van Apeldoorn te trekken. Schuif aan bij Restaurant Recht, waar alles 'recht uit het hart komt'. Wat dat betekent voor het team van Recht? Pure passie voor lekker eten en gastvrijheid. Geniet bijvoorbeeld van een perfect gebakken biefstuk, recht uit de boter in de pan. Of probeer iets nieuws, zoals vegan geroosterde enoki-paddenstoelen. Kinderen kiezen kipnuggets, biefstuk of witvis van het kindermenu. Leuk: wie weet laat de gastvrouw of -heer wel zijn of haar kunsten op de piano zien.

Vanaf Julianatoren fietsen jullie in een klein kwartier met de OV-fiets naar Restaurant Recht. 

 • Openingstijden: maandag van 17.00 - 0.00 uur, woensdag t/m zaterdag van 17.00 - 0.00 uur en zondag van 16.30 - 0.00 uur
 • Je bestelt hier een hoofdgerecht voor +/- € 24

Van Kinsbergenstraat 1B, restaurantrecht-apeldoorn.nl​​​​​

Extra tip: Stadsstrand SOAP

In de lente- en zomermaanden heeft Apeldoorn een eigen strand: stadsstrand SOAP. Dit vinden jullie op het Zwitsal-terrein aan het Apeldoorns Kanaal, vlak buiten Apeldoorn centrum. SOAP is een stadsstrand in een industriële setting. Je drinkt er een cocktail of frisje tussen de zeecontainers. Het is een fijne plek om lekker te loungen, met de zon op je bol of onder de parasol. Proost samen op een geslaagde dag vol familieactiviteiten in Apeldoorn. 

Vanaf Restaurant Recht wandelen jullie in ruim 20 minuten naar stadsstrand SOAP. Stappen jullie op de OV-fiets? Dan duurt de tocht 10 minuten.

 • Openingstijden: april t/m september iedere donderdag vanaf 15.00 uur en vrijdag t/m zondag vanaf 12.00 uur. Houd er dus rekening mee dat SOAP van oktober t/m maart gesloten is

Vlijtseweg 100, soap-apeldoorn.nl

Overnachttip: Hotel et le Café de Paris

Neem de kinderen mee naar een stukje Parijs in Apeldoorn. Tenminste, zo voelt het als jullie overnachten in Hotel et le Café de Paris. Al bij aankomst doet de witte gevel met markiezen je denken aan de Franse hoofdstad. Het hotel zelf heeft verschillende soorten kamers. De deluxe kamers hebben genoeg ruimte om met vier personen te slapen. Met zachte bedden, een grote badkamer en een televisie is het een fijne plek om samen bij te komen. In de ochtend ontwaken jullie in de Franse bistro met croissants, fruit en eieren. Tijd om naar huis te gaan? Of hebben jullie nog zin om de Veluwe te verkennen?

Vanaf Stadsstrand SOAP wandelen jullie in 20 minuten naar Hotel et le Café de Paris. Met de OV-fiets zijn jullie er in een kleine 10 minuten. De volgende ochtend wandelen jullie in 10 minuten of fietsen jullie in 5 minuten terug naar station Apeldoorn.

 • Je boekt hier een kamer vanaf € 125

Raadhuisplein 5, paris.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Marion Stoffels, Pretpark Julianatoren en Pexels

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

24 uur in Apeldoorn en op de Veluwe

Een bruisende stad midden in het Veluwse groen.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten