Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur Deventer ontdekken op de OV-fiets

De OV-fiets geeft je alle vrijheid om Deventer op je gemak te leren kennen. Met ons 24-uursprogramma ontdek je al fietsend de groene, historische en culturele plekken van de stad. Zo trap je bijvoorbeeld over de Spoorbrug richting de IJsselstranden. En fiets je naar de Lebuinuskerk, die je 's middags gaat beklimmen. Wanneer kom je de gezellige Hanzestad bezoeken?


10:00 uur: Ontbijten bij LOU

Aangekomen in Deventer? Fiets vanuit het station naar LOU. In deze ontbijt- en lunchzaak begin je je dag lekker rustig. Waar heb je zin in? Een broodje boerenomelet? Of start je met yoghurt met zelfgemaakte granola? LOU voelt aan als een huiskamer. Een gitaar in de hoek, een ronkend koffiezetapparaat op de bar: het lijkt wel thuis. Wandel na je ontbijt nog een keertje op en neer door de Kleine Overstraat. Van de gekleurde paraplu's, die kriskras boven je hoofd hangen, word je vanzelf vrolijk.

Vanaf station Deventer ben je met je OV-fiets in een kleine 5 minuten bij LOU.

  • Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur, zaterdag en zondag van 10.00 - 17.00 uur
  • Je bestelt hier een ontbijt voor +/- € 10

Kleine Overstraat 9, lou-deventer.nl

11:00 uur: Fiets over de Spoorbrug richting de IJsselstranden

Dwars door het zuidwesten van Deventer loopt de IJssel. De rivier snijdt een klein stukje stad af. Vanuit het centrum bereik je de overkant via de Spoorbrug. Stap op de fiets en trap over debrug richting de IJsselstranden. Op de brug voel je hoe je het stadsleven achter je laat en de natuur intrekt. Zo fietsend langs de IJssel waai je heerlijk uit. Tip: zet je fiets aan de kant bij het Panoramisch Uitzicht Deventer. Vanuit hier kijk je uit op de skyline van de stad, met de Lebuinuskerk als trotse blikvanger.

Vanaf LOU fiets je in een kleine 10 minuten langs de IJssel naar de Spoorbrug. Eenmaal op de Spoorbrug ben je in 10 minuten bij de IJsselstranden.

Spoorbrug, Zwarte Pad
IJsselstranden, Worp
​​​

12:00 uur: Lunchen bij Sjampetter in hartje Deventer

Na je fietstocht ga je lunchen in het hart van Deventer, bij Eetcafé De Sjampetter. Een bourgondisch bruin eetcafé dat geliefd is onder de Deventenaren. Wist je dat Sjampetter 'veldwachter' betekent? In dit eetcafé proef je een vleugje nostalgie. Aan de muur hangen meer dan 100 oude kaarten en borden, schots en scheef door elkaar. Wij tippen je de Overijsselse mosterdsoep met prei en spek. Een lekkere opwarmer als je inmiddels wat trapmeters hebt gemaakt.

Vanaf de IJsselstranden trap je in 10 minuten naar Sjampetter.

  • Openingstijden: dagelijks van 9.00 - 1.00 uur
  • Je bestelt hier een lunchgerecht voor +/- € 10

Brink 81, sjampetter.nl​​​​​​​

13:30 uur: Bezoek de Kloostertuin in het centrum van Deventer

Na het lunchen stap je op de OV-fiets om de groene oase van Deventer te bezoeken. De Kloostertuin is onderdeel van het Buiskensklooster: een voormalig zusterhuis. Ooit woonden hier de Zusters van het Gemene Leven, de volgelingen van Geert Grote en de Moderne Devotie. Een bezoek aan de tuin voelt aan alsof je een geheim van de stad ontdekt. Vroeger stonden hier kleine woonhuizen, nu groeien er bomen, planten en bloemen. Leuk: in het zeventiende-eeuwse tuinhuis van de Kloostertuin kun je overnachten.

Vanaf de Sjampetter fiets je in ruim 5 minuten naar de Kloostertuin van het Buiskensklooster.

  • Je boekt een overnachting in het tuinhuis voor € 88 per nacht inclusief biologisch ontbijt. Boek via de website van visitoost.nl

Het Klooster, deventer.info

15:00 uur: Beklim de Toren van de Lebuinuskerk

Vanaf de andere kant van de IJssel kreeg je de Lebuinuskerk waarschijnlijk al in zicht. Wist je dat je die plek op de oever ook vanuit de kerk kunt bekijken? Plaats je OV-fiets bij de kerk en klim naar boven, waar een uitzicht over Deventer op je wacht. Op het hoogste punt sta je op 46 meter hoogte. Bovenin de toren kom je in de koepel, oftewel de lantaarn. Bouwmeester Hendrick de Keyser ontwierp dit deel van de kerk. Dat deed hij in 1613. Dat je naar een stukje historie kijkt, kun je dus wel zeggen.

Vanaf de Kloostertuin ben je in een minuut met je OV-fiets bij de Deventer Lebuinuskerk.

  • Openingstijden: verschillen per maand. Bekijk op de website van deventer.info de openingstijden

Grote Kerkhof 38, deventer.info

17:00 uur: Uiteten bij Bistro De Rode Kater 

Op een steenworp afstand van de Lebuinuskerk vind je Bistro De Rode Kerk. Dit restaurant heeft een 50/50-keuken. Dat betekent dat de helft van de gerechten op de kaart vegetarisch of veganistisch zijn. Denk aan een vega notenburger of een gekruid spitskoolpakketje. Vlees- of visliefhebber? Dan kies je bijvoorbeeld voor het Herten Duo of een salade met gamba's. Een van de troeven van de Rode Kater is de grote spelletjeskast. Gaan jullie voor een potje Yahtzee of is het een avond voor Pim Pam Pet? 

Vanaf de Lebuinuskerk fiets je in een minuutje naar Bistro De Rode Kater.

  • Openingstijden: zondag en maandag van 11.00 - 22.00 uur, woensdag en donderdag van 11.00 - 23.00 uur, vrijdag en zaterdag van 11.00 - 0.00 uur
  • Je bestelt hier een hoofdgerecht voor +/- € 20

Grote Kerkhof 25, derodekater.nu

Slaaptip: Hotel In het Huis van Deventer 

Na een hele dag happen en trappen wacht een warm bed op je. Misschien je bed thuis, maar waarom zou je niet in Deventer blijven slapen? Wij tippen je een overnachting in Hotel In het Huis van Deventer. Dit hotel zit in een historisch herenpand. Ooit kreeg priester en theoloog Erasmus hier les. Nu zijn er 8 verschillende lofts, elk met een eigen thema. Zoals De Gridnik: een loft die een ode is aan het letterkunstverleden van de stad. 's Ochtends schuif je aan bij ontbijtbar Betti. Met een lekker lokaal ontbijt achter de kiezen ben je klaar om weer richting huis te gaan. Kom je snel weer terug?

Vanaf De Rode Kater ben je met je OV-fiets in een minuut bij Hotel In Het Huis van Deventer. 

  • Je boekt hier een loft vanaf € 120 per nacht

Grote Kerkhof 5, hotelinhethuisvandeventer.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Tim Bilman, PeHa, In Het Huis Deventer, Bistro de Rode Kater, Marketing Oost, Rose Mentink, Brabara Trienen en Unsplash

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

5x unieke winkels in Deventer

Winkelen in de Hanzestad: ontdek unieke boetieks.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten