Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

4x zien en doen in Utrecht

De Oudegracht is het sfeervolle hart van de stad. In de middeleeuwen was het hier een drukte van belang met de aan- en afvoer van goederen. Nu is het een prachtige plek om te winkelen en te lunchen of te dineren in de oude stadskastelen. Wat te doen in Utrecht? Lees het hier.


1. Koffie in Het Gegeven Paard

Vanuit de lichte en moderne stationshal van het Centraal Station van Utrecht loop je door het overdekte winkelcentrum Hoog Catharijne naar TivoliVredenburg op de hoek van de Catharijnesingel. Dit muziekgebouw herbergt het grand café Het Gegeven Paard, waar je heerlijk met een kop koffie kunt neerstrijken aan de lange tafels. De snelste route naar de Oudegracht, het centrum van Utrecht, loopt over de Lange Viestraat.

Vredenburgkade 11, Cafehetgegevenpaard.nl

2. Lunchen in een stadskasteel

Wandel weer terug naar de Oudegracht en betreed het huis Oudaen. De historie van dit statige stadskasteel gaat terug tot de dertiende eeuw toen het werd gebouwd door een rijke koopman. Een veelzijdig horecaconcept met in de kelder een bierbrouwerij, in de acht meter hoge ‘ridderzaal’ een grand café en op de eerste verdieping een restaurant. Ooit eerder een uitsmijter of broodje kroket in een kasteel gegeten?

Oudegracht 99, Oudaen.nl

3. Antiek en mode

Steek de gracht over en loop via de neoklassieke gevel van de Winkel van Sinkel, het eerste warenhuis van Utrecht en nu een restaurant, over de Vismarkt langs de Oudegracht. Verplichte stop: de antiekwinkel Lisman, een schatkamer gevuld met fonkelende vondsten van over de hele wereld. Een stukje verderop aan de Lijnmarkt shop je bij Mus de mooiste Scandinavische mode. Leuk: Mus verkoopt ook Eau de Gracht, Utrechts kraanwater in een smaakvol jasje.

Vismarkt 10, Lisman
Lijnmarkt 32, Musconceptstore.nl

4. Eenkamerhotel en cocktails

Tijd om terug te keren naar de Oudegracht, maar niet zonder eerst even bij te komen met een drankje. Daen’s in de Korte Minrebroederstraat is behalve toffe kledingwinkel én eenkamerhotel ook een fijne plek voor een kop koffie. Liever een goede cocktail of een glas bubbels? Dan is Bar Cava in een intiem pijpenlaatje op de Ganzenmarkt jouw spot. Ook om de trek te stillen, want de barhapjes en borrelplateaus zijn verrukkelijk.

Korte Minrebroederstraat 13-17, Daens.nl
Ganzenmarkt 12, Barcava.nl

5x bijzondere musea in Utrecht

De verborgen parels van de Domstad.

8x de mooiste pleinen met terras

Pleinen met een rijke historie en fijne terrassen.