Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Collectief herdenken

De Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS heeft NS geadviseerd te overwegen of en op welke manier er een collectieve uiting van erkenning kan komen voor de grote groep getransporteerden, waarvan geen nabestaanden meer aanspraak op een individuele tegemoetkoming kunnen maken.


Collectieve uiting van erkenning

Om invulling te geven aan het advies krijgen Kamp Westerbork, kamp Vught, kamp Amersfoort en het Oranjehotel financiële steun van NS. Het gaat in totaal om 5 miljoen euro.

Door deze ondersteuning geeft NS erkenning van het leed en lot van de grote groep getransporteerde gevangenen die buiten de individuele tegemoetkoming vallen.

Hiertoe behoren onder meer Joden, Sinti en Roma die de oorlog niet overleefden en geen nabestaanden achterlieten. Maar ook verzetsstrijders, politieke gevangenen en dwangarbeiders.

Educatie voor jongeren

NS heeft de herinneringscentra gevraagd het bedrag onder meer te besteden aan educatie voor jongeren. Met bijzondere focus op discriminatie, waaronder antisemitisme tot aan de dag van vandaag.