Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

OV-fiets krijgt tweede leven

Als een OV-fiets niet meer gerepareerd kan worden, zorgt circulaire fietsenbouwer Roetz dat de fiets gedemonteerd en weer volledig opgebouwd wordt tot een blinkende OV-fiets. In de sociale werkplaats van Roetz wordt 70% van de onderdelen hergebruikt. De overige onderdelen worden vernieuwd. Met als resultaat dat de fiets weer jaren mee kan.


Hoe werkt het?

Als een OV-fiets niet meer door onszelf gerepareerd kan worden, gaat de fiets naar de sociale fietsenfabriek van Roetz. De fietsenmakers halen de OV-fiets helemaal uit elkaar, tot meer dan honderd losse onderdelen. Al deze onderdelen worden gesorteerd.

Onderdelen die niet meer gebruikt kunnen worden voor OV-fiets, worden door andere partijen verwerkt. Zo krijgen oude binnenbanden een nieuw leven als sporttas. De onderdelen die wel voor OV-fiets hergebruikt kunnen worden, worden gecontroleerd en schoongemaakt. Ook worden de fietsframes en bagagedragers eerst ontlakt en krijgen zij vervolgens een nieuwe coating, zodat de OV-fietsen weer mooi in de verf zitten. Daarna zetten de fietsenmakers de OV-fets weer in elkaar en hergebruiken zij alle hernieuwde onderdelen.

Roetz Fair Factory

In de sociale fietsenfabriek in Amsterdam Noord leidt Roetz mensen op tot fietsenmonteur. Het doel is om mensen met een kwetsbare arbeidspositie te versterken. In de werkplaats vinden zij hun werkgeluk terug en ontwikkelen ze zichzelf. Zo kunnen ze weer meedoen op de arbeidsmarkt. 

Bij het maken van een fiets komt heel wat kijken. Daarom knipt Roetz de functies en taken op, zodat de werkzaamheden overzichtelijk zijn. Met veel structuur en begeleiding leert het team fietsen bouwen en repareren.

Hergebruik bij NS door upcycling

We willen zo min mogelijk nieuwe grondstoffen gebruiken en maximaal gebruikmaken van onze eigen materialen. Dit doen we door oude materialen van stations, treinen en OV-fietsen zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken of een nieuwe bestemming te geven. Zo krijgen duurzame ondernemers kans om van oude materialen nieuwe producten te maken. Hierdoor krijgen materialen een geheel nieuwe functie en blijven ze op deze manier nog lang van dienst.

Optimaliseer materiaalgebruik

Welke mogelijkheden zijn er om afval te scheiden?

Beperk (nieuw) grondstofgebruik

We stimuleren ons personeel en reizigers om afval te verminderen.

OV-fiets

Ervaar de vrijheid en reis verder met OV-fiets