Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Wat zijn de gevolgen van herfstweer?

Extreme weersomstandigheden zijn van invloed op het spoor. Zo kan een omvallende boom de bovenleiding beschadigen en zorgen vallende bladeren in combinatie met bijvoorbeeld vocht en olie voor gladheid. Dit kan gevolgen hebben voor de reiziger.


Gladheid op het spoor

Door vallende bladeren, vocht en roest wordt het spoor glad. De wielen van de trein krijgen dan minder grip op de rails. Voor machinisten betekent dit dat ze meer tijd nodig hebben voor het remmen en optrekken van de trein. Voor reizigers betekent dit soms dat de vertrek- of aankomsttijd van hun trein in de herfstperiode een paar minuten wijzigt.

Vierkante wielen

ProRail legt op YouTube uit wat de oorzaken en gevolgen zijn van gladheid op het spoor. Gladde sporen kunnen er onder meer voor zorgen dat de wielen van de trein blokkeren. Daardoor slijten ze ongelijk af, de zogenaamde 'vierkante’ of ‘afgevlakte’ wielen. Dit leidt niet alleen tot een bonkend geluid, maar kan ook schade aan de trein en de rails veroorzaken. We kunnen vierkante wielen gelukkig wel weer rond maken

Bomen op het spoor

Door een flinke herfststorm kunnen bomen (om)vallen en takken van bomen afbreken. Deze kunnen op het spoor of in de bovenleiding terechtkomen, waardoor een trein hier niet verder kan rijden. ProRail snoeit daarom regelmatig bomen en struiken langs het spoor.