Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Over de proef

We testen op dit moment uitgebreid de mogelijkheid om te reizen met je betaalpas in de trein door heel Nederland. Zo wordt reizen met de trein straks nog leuker!


Wat zijn de voordelen van in- en uitchecken met je betaalpas?

  • Niet meer langs de kaartautomaat om saldo op je OV-chipkaart op te laden
  • Geen aanschafkosten meer voor de OV-chipkaart
  • Het betalen van je treinreis werkt net zo makkelijk en snel als een contactloze betaling in een supermarkt

Hoe werkt in- en uitchecken met je betaalpas?

Heel makkelijk: je houdt als treinreiziger van NS je contactloze betaalpas of creditcard of mobiel tegen de kaartlezer of het poortje en - bliep! - je bent ingecheckt. Na je reis check je op dezelfde manier uit. Zo simpel is het. En betalen gaat veilig en automatisch. Zo hoef je dus niet meer een OV-chipkaart te gebruiken of een los kaartje te kopen. Lekker makkelijk reizen met de trein dus!

Met deze betaalpassen kun je in- en uitchecken

Je kunt in- en uitchecken met een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank of SNS en met contactloze creditcards van Mastercard of Visa. Ook buitenlandse contactloze betaalpassen en creditcards van Maestro, V PAY, Mastercard of Visa kunnen gebruikt worden. Dat geldt ook voor een smartphone of smartwatch waaraan één van deze betaalpassen of creditcards is gekoppeld.

Goed om te weten

  • De proef is op 29 augustus gestart. 
  • Tot 1 november mag je met je betaalpas of creditcard bij NS reizen in de 1e klas terwijl je het 2e klas tarief betaalt.
  • Uitchecken doe je met dezelfde betaalpas, creditcard of betaal-app op je mobiel of smartwatch als waarmee je bent ingecheckt. Gebruik dus niet verschillende betaalpassen door elkaar heen tijdens je reis, ook niet als ze gekoppeld zijn aan dezelfde rekening.
  • De proef vindt alleen plaats bij NS. Wel kun je ook bij enkele andere vervoerders zonder aanmelden reizen in trein, bus, tram of metro. Op OVpay.nl/proef lees je waar dit momenteel mogelijk is. Heb je tijdens je reis ook andere treinvervoerders nodig waar de betaalpas of creditcard nog niet gebruikt kan worden? Dan kun je beter een OV-chipkaart of los kaartje voor het hele traject kopen. Zo voorkom je dat je te veel betaalt. Op termijn zal in- en uitchecken met je betaalpas bij alle vervoerders mogelijk zijn.
  • Reis je met de Intercity direct tussen Schiphol Airport en Rotterdam via de HSL? Gebruik dan voorlopig je OV-chipkaart om je Toeslag aan te schaffen bij de toeslagzuil of koop een losse Toeslag. Binnenkort zal het ook mogelijk zijn om met je betaalpas of creditcard een Intercity direct Toeslag aan te schaffen bij de toeslagzuil op het perron.

OVpay

Het in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard bij NS is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OVpay waarin OV-bedrijven, Translink, de OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop. De nieuwe betaalvormen worden daarom eerst op kleine schaal en stapsgewijs getest en beproefd, achter de schermen én in de praktijk. 

Meer weten? Kijk op de website.

OVpay

In- en uitchecken voor je treinreis bij NS was nog nooit zo makkelijk.

Voor deelnemers

Alles over jouw deelname: van de 1e keer reizen tot aan het inzien van je reiskosten.

Veelgestelde vragen

Je hebt vast een vraag over de proef. Lees hier het antwoord op je vraag.