Naar content

Hoofdnavigatie

Naar content

Hoofdnavigatie

Den Haag HS

Station Den Haag Hollands Spoor wordt op dit moment fors uitgebreid. De doodlopende tunnel van de stationshal wordt doorgetrokken naar de Laakhavenzijde. Aan die kant komt een volwaardige stationsentree met een ruim plein en een grote fietsenstalling. Naar verwachting wordt Den Haag Hollands Spoor in de zomer van 2020 geopend.


Werkzaamheden

Het oudste station van Den Haag krijgt ook aan de kant van Laakhaven een volwaardige stationsentree met onder andere een ruim stationsplein en achthonderd vierkante meter aan winkels en horeca. Om dit mogelijk te maken wordt de huidige reizigerstunnel onder de sporen door doorgetrokken naar Laakhaven. Naast de nieuwe stationsentree met winkelcascos en de reizigerspassage wordt ook gewerkt aan een nieuwe fietsenstalling. Op het dak van de nieuwe entree komt een fietsenstalling met capaciteit voor 2500 fietsen. NS Stations gaat de nieuwe winkels inrichten en exploiteren, de gemeente gaat het plein opnieuw inrichten. Naast een nieuwe entree aan de Laakzijde werkt de gemeente aan een nieuw stationsplein met hoogwaardige haltes van de tram. Ook krijgt de verbinding met het centrum voor fietsers en voetgangers een upgrade. Het voorplein aan de centrumzijde is begin 2018 geopend door de burgemeester.

De upgrade van station Den Haag HS is nodig omdat zich de laatste jaren langs de achterzijde van het station steeds meer bedrijven en instellingen hebben gevestigd en de reizigersstroom vanaf deze zijde fors toeneemt. In april 2017 is gestart met de bouw.

Partners

NS, gemeente Den Haag en ProRail investeren in het station en het gebied eromheen om het overzichtelijk, aangenaam en veilig te maken. De investeringen hebben als doel om een levendig gebied te creëren waar de reiziger en het Haagse studentenleven centraal staan. Aanleiding van het project is de behoefte aan een volwaardige entree voor station Hollands Spoor aan de Laakhavenkant en meer fietsenstallingsplaatsen.