Naar content

Hoofdnavigatie

Den Haag HS

Station Den Haag Hollands Spoor krijgt aan de kant van Laakhaven een nieuwe stationsentree met winkels en een plein. Hiervoor wordt de bestaande doodlopende reizigerspassage verlengd naar de Laakzijde.


Werkzaamheden

De verlengde passage wordt schuin doorgetrokken onder de sporen door, langs het kantoorgebouw de Globe. Naast de nieuwe stationsentree en de reizigerspassage wordt ook gewerkt aan een nieuwe fietsenstalling. Op het dak van de nieuwe entree komt een fietsenstalling voor 2500 fietsen. NS Stations gaat de nieuwe winkels inrichten en exploiteren, de gemeente gaat het plein opnieuw inrichten. Naast een nieuwe entree aan de Laakzijde werkt de gemeente aan een nieuw stationsplein met hoogwaardige haltes van de tram. Ook krijgt de verbinding met het centrum voor fietsers en voetgangers een upgrade.

Fasering

Het project kent drie fasen:

  1. Bouwvoorbereiding met de sloop van het parkeerdek naast de Globe, de fietsenstalling bij de fietstunnel en de kiss & ride aan de Laakzijde (tot juni 2017)
  2. Doortrekken van de reizigerspassage en bouw van winkels en nieuwe fietsenstalling (juli 2017- december 2018)
  3. Aanleg van nieuwe stationsplein aan de Laakzijde (januari – maart 2019)

Partners

Gemeente Den Haag is opdrachtgever van de verbouwing die wordt uitgevoerd door aannemer Heijmans. ProRail en NS Stations dragen financieel bij, stellen gronden tijdelijk ter beschikking en maken de benodigde treinvrije periode mogelijk.