Naar content

Hoofdnavigatie

Den Haag HS

Station Den Haag Hollands Spoor krijgt aan de kant van Laakhaven een nieuwe stationsentree met winkels en een plein. Hiervoor wordt de bestaande doodlopende reizigerspassage verlengd naar de Laakzijde.


Werkzaamheden

De verlengde passage wordt schuin doorgetrokken onder de sporen door, langs het kantoorgebouw de Globe. Naast de nieuwe stationsentree en de reizigerspassage wordt ook gewerkt aan een nieuwe fietsenstalling. Op het dak van de nieuwe entree komt een fietsenstalling voor 2500 fietsen. NS Stations gaat de nieuwe winkels inrichten en exploiteren, de gemeente gaat het plein opnieuw inrichten. Naast een nieuwe entree aan de Laakzijde werkt de gemeente aan een nieuw stationsplein met hoogwaardige haltes van de tram. Ook krijgt de verbinding met het centrum voor fietsers en voetgangers een upgrade.

Fasering

Het project kent drie fasen:

  1. Het maken en inpassen van de nieuwe reizigerstunnel.
  2. Het bouwen van winkels, een stallingsdek voor 2.500 fietsen, OV-chipkaart poortjes en de  afwerking van het viaduct Hoge Waldorpstraat.
  3. De aanleg van het nieuwe stationsplein aan de Laakzijde.

De 1e fase van het project is zo goed als afgerond. Eind 2018 is gestart met de heiwerkzaamheden voor de bouw van de winkels en fietsenstalling. Dit is de 2e fase van het project.

Partners

Gemeente Den Haag is opdrachtgever van de verbouwing, ProRail en NS Stations dragen financieel bij, stellen gronden tijdelijk ter beschikking en maken de benodigde treinvrije periode mogelijk.