Naar content

Hoofdnavigatie

Zaandam

Zaanstad groeit. Het wordt steeds drukker op onze wegen, treinen zitten voller en steeds meer mensen willen in Zaanstad wonen. Dus zijn er meer en betere woningen, verbindingen en voorzieningen nodig. Voor Zaankanters én voor nieuwkomers. Die groei biedt kansen. Kansen voor kwaliteit op het gebied van wonen, werken, ontspannen, leren, toerisme of duurzaamheid. Kansen voor een leefbaarder én levendiger Zaanstad. Daarom startte de gemeente in 2015 MAAK.Zaanstad.


Onderdeel van MAAK.Zaanstad is de verbetering en ontwikkeling van een levendig, veilig en bereikbaar centrumgebied. Het stationsgebied maakt hier een belangrijk onderdeel van uit. 

Spooroverbouwing

De gemeente Zaanstad, NS Stations en ProRail maken een spooroverbouwing over het spoor bij station Zaandam. Op de overbouwing komt een transfer voor voetgangers en fietsers die het centrum verbindt met de westzijde. Daarnaast worden er winkels toegevoegd aan deze spooroverbouwing, zodat het een prettig verblijfsgebied wordt.

Fietsenstalling

Aan de Houtveldweg komt een nieuwe fietsenstalling voor circa 1400 fietsen. De fietsenstalling ligt dan aan fietspad ‘De Slinger’ welke het Stadhuisplein gaat verbinden met de Houtveldweg en over de spooroverbouwing loopt. 

Modernisering stationshal

Naast de nieuwe spooroverbouwing, krijgt de stationshal ook een nieuwe entree en wordt de hal weer aangepast aan de moderne eisen. 

Samenwerking

De realisatie van de spooroverbouwing is mogelijk dankzij een constructieve samenwerking tussen ProRail, NS Stations, Zaanstad en de Vervoerregio Amsterdam. Dankzij het koppelen van expertises op het gebied van spoor, techniek en omgeving behalen de partijen de beste kwaliteit voor project en stad. De spooroverbouwing, de fietsenstalling en de stationshal zijn eind 2019 opgeleverd.