Naar content

Hoofdnavigatie

Naar content

Hoofdnavigatie

Zaandam

Zaanstad groeit. Het wordt steeds drukker op onze wegen, treinen zitten voller en steeds meer mensen willen in Zaanstad wonen. Dus zijn er meer en betere woningen, verbindingen en voorzieningen nodig. Voor Zaankanters én voor nieuwkomers. Die groei biedt kansen. Kansen voor kwaliteit op het gebied van wonen, werken, ontspannen, leren, toerisme of duurzaamheid. Kansen voor een leefbaarder én levendiger Zaanstad. Daarom startte de gemeente in 2015 MAAK.Zaanstad.


Onderdeel van MAAK.Zaanstad is de verbetering en ontwikkeling van een levendig, veilig en bereikbaar centrumgebied. Het stationsgebied maakt hier een belangrijk onderdeel van uit. 

Spooroverbouwing

De gemeente Zaanstad, NS Stations en ProRail maken een spooroverbouwing over het spoor bij station Zaandam. Op de overbouwing komt een transfer voor voetgangers en fietsers die het centrum verbindt met de westzijde. Daarnaast worden er winkels toegevoegd aan deze spooroverbouwing, zodat het een prettig verblijfsgebied wordt.

Fietsenstalling

Aan de Houtveldweg is een nieuwe fietsenstalling gekomen voor circa 1400 fietsen. De fietsenstalling ligt nu aan fietspad ‘De Slinger’, deze gaat het Stadhuisplein verbinden met de Houtveldweg en loop over de spooroverbouwing.

Modernisering stationshal

Naast de nieuwe spooroverbouwing, heeft de stationshal ook een nieuwe entree gekregen en is de hal aangepast aan de moderne eisen waar nu de laatste werkzaamheden plaats vinden.

Samenwerking

De realisatie van de spooroverbouwing is mogelijk dankzij een constructieve samenwerking tussen ProRail, NS Stations, Zaanstad en de Vervoerregio Amsterdam. Dankzij het koppelen van expertises op het gebied van spoor, techniek en omgeving behalen de partijen de beste kwaliteit voor project en stad. De spooroverbouwing, de fietsenstalling en de stationshal worden in april 2020 opgeleverd.