Wat te doen in Maastricht?

Mestreech: de reis ernaartoe en de historische binnenstad zorgen direct voor een vakantiegevoel, met gezellige pleinen, oude bruggen en kromme straatjes die Franse charme ademen. Dit zijn onze tips voor een stedentrip naar Maastricht.

Bijgewerkt op 14 juli 2021


Uitgelicht


  • Geen
    boekingskosten

  • Altijd de beste deal
    voor je dagje uit

  • In één keer online
    tickets en vervoer kopen


Van Wyck tot aan het Jekerkwartier

Vanuit de trein loop je rechtstreeks Wyck in. Een opkomend stadsdeel vol koffiezaakjes en hippe boetiekjes. Ook restaurants vind je hier in overvloed. Van welke keuken je ook houdt, in Wyck vind je het. Loop vooral even Wycker Brugstraat en de Rechtstraat in voor onze favoriete hotspots.

Op naar de binnenstad

Tussen Wyck en de binnenstad van Maastricht slingert de Maas. Als het zonnetje schijnt, heb je vanaf de kade prachtige vergezichten. Ze kunnen zo op een ansichtkaart! Steek het water over via de welbekende Sint Servaasbrug en je staat in hartje centrum. Houd je van winkelen, dan kun je hier je hart ophalen. Loop binnen bij grotere ketens aan de Grote Staat, maar bezoek ook zeker de authentieke winkels tussen de gevestigde namen. Achter de Grote Staat vind je de Dominicanenkerk, die is omgetoverd tot boekhandel. Ook als je niet van lezen houdt, is even naar binnen lopen een aanrader.

Koffie aan het Vrijthof

Wie zin heeft in een kop koffie, of wat sterkers, zit aan het Vrijthof helemaal goed. Neem plaats in een van de gezellige cafés en geniet van het uitzicht op de Basiliek van Sint Servaas. Een imposant gebouw waar je voor een paar euro ook de pracht en praal aan de binnenkant kunt bewonderen. Naast de Sint Servaas staat de Sint Janskerk, te herkennen aan de vuurrode toren. Hier kun je wel gratis naar binnen.

Dwalen door het Jekerkwartier

Een mooie wandeling maak je in het Jekerkwartier. Dwalend door de oude, kronkelende straatjes kom je vanzelf een aantal historische pareltjes tegen. Bijvoorbeeld de Bisschopsmolen of de Helpoort: de oudste stadspoort in Nederland. Loop vanaf hier het mooie Stadspark in of wandel langs de gebouwen van de Maastricht University naar het Natuurhistorisch Museum. In het Jekerkwartier vergeet je bijna dat je gewoon in Nederland loopt.

Kijk op nsfavourites voor meer tips voor jouw stedentrip naar Maastricht. 

Een veilige treinreis

Niet vergeten: een mondkapje is verplicht voor reizigers vanaf 13 jaar oud. We vragen je deze op te zetten vóór het betreden van het station en zo weinig mogelijk aan te raken met je handen. Daarnaast vragen we je zoveel mogeiijk verspreid te gaan zitten in de trein en ook tijdens het in- en uitstappen afstand te bewaren. Met de uitjes van Spoordeelwinkel reis je tijdens de daluren. Op deze momenten is het normaal gesproken relatief rustig in de trein. Mondkapje vergeten? Je kunt er alsnog eentje aanschaffen bij diverse winkels op de stations en bij veel stationsautomaten.