Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

3x routes langs plaatjes van kastelen

Waan je de prins of de prinses, duik in sprookjesachtige historie en geniet van de mooiste natuur. Twee wandelingen leiden je langs een frivool Limburgs chateau en een Achterhoeks kasteel vol kunst. Liever fietsen? Deze Utrechtse kastelenroute wil je niet missen.


1. Wandelroute langs Chateau Neercanne bij Maastricht

Niet voor niets een van de mooiste wandelingen van Nederland. De route voert je door het sfeervolle historische hart van Maastricht, naar het hoogste punt van de Sint Pietersberg en weer naar beneden naar het dal van het lieflijk riviertje, de Jeker.

De hoogteverschillen zorgen niet alleen voor adembenemend uitzicht, ze veroorzaken ook de grote variatie in flora en fauna die je onderweg tegenkomt. Het landschap verandert voortdurend: van ruig grasland naar dichtbegroeid bos naar smalle holle weggetjes en steile weides waar je zomaar een kudde mergellandschapen tegen kan komen. De industriële zandafgraving langs de route, een diepe kloof, is inmiddels teruggegeven aan de natuur: een indrukwekkend plaatje. De grootste uil in ons land, de zeldzame oehoe, kun je hier spotten.

In het dal kun je je opwarmen en vlaai eten in het Belgische dorpje Kanne. Loop de barokke kapel niet voorbij: ga even naar binnen en vergaap je aan het rijke interieur. Verderop doemt het charmante Chateau Neercanne op, gebouwd in 1698 en het enige terrassenkasteel van Nederland. Werp vóór je de binnenplaats oversteekt, even een blik op de indrukwekkende moestuin, rechts op de helling. De route voert je vervolgens langs de Jeker weer terug naar de stad.

Praktische informatie

  • Lengte: 14 km.
  • Start- en eindpunt: Station Maastricht.
  • Hond mee? Ja. Honden zijn aangelijnd toegestaan.

2. Wandelroute langs Kasteel Ruurlo in de Achterhoek

Dit is het hart van De Achterhoek en dat merk je meteen aan de gemoedelijke sfeer, het grote aantal overblijfselen van de rijke historie van het dorp, de romantische paden door oude bossen en het voor deze streek typerende landschap. Hierin wisselen groepjes bomen of struiken en grasland elkaar af, wat mooie vergezichten oplevert. De wandeling start bij de Protestante kerk uit de 14de eeuw, vlakbij Station Ruurlo.

De route is ideaal om met kinderen paddenstoelen te spotten en herfstbladeren te verzamelen. Voor wie meer tijd heeft: langs de route ligt het grootste heggendoolhof ter wereld. Deze werd in 1891 gemaakt, is één hectare groot en bestaat uit 1188 meter aan paden. Iets verderop passeer je Kasteel Ruurlo, een statig bouwwerk dat de huidige vorm vooral in de 16de en 17de eeuw kreeg. Het wordt omringd door een slotgracht en een park in de romantische Engelse landschapsstijl. In het kasteel is nu een museum gevestigd met onder andere een grote collectie schilderijen van Karel Willink. Wie wil, kan van deze wandeling een dagvullende bezigheid maken, vol cultuur en natuur van de bovenste plank.  

Praktische informatie

  • Lengte: 6,7 km
  • Start- en eindpunt: Het Kerkplein in het centrum van Ruurlo, op 500 meter van Station Ruurlo.
  • Hond mee? Ja. 

3. Fietsroute langs Utrechtse kastelen

Kies een mooie herfstdag voor deze spectaculaire route langs drie kastelen en een elegante buitenplaats. Fietsend door de mooie bossen van de Utrechtse Heuvelrug en een deel van het Kromme Rijn-gebied, passeer je achtereenvolgens het charmante Huis Doorn, gebouwd op de plek van een 14de eeuwse waterburcht. De Duitse ex-Keizer Wilhelm II woonde er de laatste 21 jaar van zijn leven. De kastelen en de buitenplaats langs de route zijn allemaal te bezichtigen. Wil je de tijd daarvoor nemen, dan kun je overnachten in Kasteel Sterkenburg. Uiteraard in stijl: de kamers zijn ingericht met het mooiste antiek. 

Het imposante Slot Zeist, aan het eind van een statige oprijlaan, stamt uit de 17de eeuw en heeft stijlkamers die goed de grandeur weergeven van vervlogen tijden. De Orangerie is de perfecte pauzeplek: je kunt er stoppen voor koffie met huisgemaakt gebak, een lunch of een high tea. Wil je dineren, pauzeer dan tegen het einde van de route bij Kasteel Kerckebosch, gebouwd in 1904. Hier vind je twee restaurants, voor meer en minder eenvoudige gerechten. Je kunt hier overigens óók overnachten. 

Praktische informatie

  • Lengte: 32 km 
  • Start- en eindpunt: Station Driebergen-Zeist, waar je een OV-fiets kan huren. Check vooraf de beschikbaarheid in de NS-app.

Tekst: Manon Wigny. Beeld: Shutterstock, Kim Willems, Wirestock Creators, Jan van der Wolf, T van den Brink. Illustraties: Anna June.