Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

24 uur wandelen door historisch en modern Rotterdam

Met haar vele hoogbouw en hippe hotspots is Rotterdam een levendige, moderne stad. Toch kent ze ook veel historie. Historie die de stad rijkdom bracht, maar ook dieptepunten kende. Met ons 24-uursprogramma leer je historisch en modern Rotterdam goed kennen. Proef van het maritieme verleden in het Maritiem Museum en van de keuken van nu in Restaurant Rotonde. Benieuwd naar de andere activiteiten? Lees snel verder.


10:00 uur: Koffie met iets lekkers bij koffiebar Cafecito

Je dag in Rotterdam begint in De Meent. In deze winkelstraat wandel je langs modezaken, delicatessewinkels en cadeauwinkels. Stap binnen bij Cafecito. Hier draait het om één ding: koffie. Geen poespas en ingewikkelde gerechten, maar kwaliteitskoffie in een strakke, witte koffiebar. In de bonenmaler zitten eigen gebrande bonen. Die komen vers uit de koffiebranderij in Amsterdam. Fans nemen een zak mee naar huis. Wil je je koffie thuis precies zoals bij Cafecito? Het recept lees je op de muur achter de bar. Tip: bestel een klein zoet gebakje bij je koffie. Wij tippen de vegan bosbessenmuffin.

Vanaf station Rotterdam Centraal ben je met ruim 20 minuten wandelen bij Cafecito. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in 5 minuten.

 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 7.00 - 18.00 uur, zaterdag en zondag van 9.00 - 18.00 uur
 • Je bestelt hier een koffie met een klein zoet gebakje voor +/- € 7

Meent 52, cafecito.nl

11:00 uur: Wandel de route History Matters

Na je opstart bij Cafecito is het tijd om door Rotterdam te wandelen. Je gaat de historie van de stad ontdekken tijdens de History Matters-route. Tijdens deze historische wandeling leer je meer over het koloniale verleden. De route doet zowel historische als modernere gebouwen aan, stammend uit de 17e tot 20e eeuw. Je komt bijvoorbeeld langs voormalige suikerraffinaderij Het Witte Hart van firma Van Oordt. Hier kwam in de koloniale tijd een populair product vandaan: suiker. Helaas kleeft er ook een bitter slavernijverleden aan. De verhalen die hierbij horen - net als van andere routepunten - beluister je via de bijbehorende routeapp.

Vanaf koffiebar Cafecito wandel je in 7 minuten naar het startpunt van deze route: station Rotterdam Blaak. Of stap op de OV-fiets, dan ben je er in een paar minuten.

 • Lengte route: 13 kilometer
 • Duur route: ongeveer 2,5 uur
 • Download de gratis app van Rotterdam Routes via de website van rotterdamroutes.nl
 • Let op: halverwege de route steek je de rivier in een watertaxi. Dit ritje kost € 4,50 per persoon. Liever niet met de watertaxi? Start de route dan op punt 16 - Piet Hein en wandel vanaf hier het hele rondje. Meer informatie vind je op de app

Startpunt: station Rotterdam Blaak, rotterdamroutes.nl

13:30 uur: Lunchen bij BACKYARD Rotterdam

Na heel wat kilometers wandelen is het tijd om te lunchen in Rotterdam. Schuif aan bij BACKYARD in de Korte Hoogstraat. Met een volledig vegan menukaart past het concept helemaal in de tijd van nu. Bestel er bijvoorbeeld de BACKYARD Cheeze Burger, met zwarte bonen en vegan kaas. Ook de inrichting past in het milieuvriendelijke straatje. Veel meubels en aankleding zijn gemaakt van natuurlijke, hergebruikte materialen. Midden in het restaurant staat een blikvanger: een zelfgemaakte boom van karton. En wat dacht je van de jute koffieboonzakken aan de muur? Tip: verover met lekker weer een picknicktafel op het BACKYARD-terras.

Vanaf het eindpunt van de History Matters-route wandel je in een kleine 10 minuten naar de locatie. Als je een OV-fiets huurt, ben je er in een kleine 5 minuten.

 • Openingstijden: maandag en dinsdag van 9.00 - 18.00 uur, woensdag t/m zondag van 9.00 - 21.00 uur
 • Je kunt hier lunchen voor +/- € 14

Korte Hoogstraat 14, backyardrotterdam.nl

14:30 uur: Bezoek het Maritiem Museum

In het Maritiem Museum duik je het verleden, heden en de toekomst van de Rotterdamse haven in. Dat niet alleen: maar liefst zes eeuwen aan Nederlandse maritieme historie komen voorbij. Er zijn vaste en wisselende tentoonstellingen. Tijdens de tentoonstelling Bestemming Havenstad ontdek je bijvoorbeeld hoe Rotterdam uitgroeide tot grootste haven van Europa. Stap in een virtuele metro en bezoek acht stations, van Rotterdam Centrum tot de Maasvlakte. Je reist via beelden, geluiden en objecten van het verleden naar de toekomst. Het Maritiem Museum heeft een van de grootste maritieme collecties ter wereld.

Vanaf BACKYARD wandel je in 5 minuten naar het Maritiem Museum. Of stap op je OV-fiets, dan ben je er in een paar minuten.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 - 17.00 uur en zondag van 11.00 - 17.00 uur
 • Tickets: volwassenen € 17,50, kinderen van 4 t/m 15 jaar € 12,50 en kinderen t/m 3 jaar gratis

Leuvehaven 1, maritiemmusem.nl​​​​​​

18:00 uur: Uit eten bij Restaurant Rotonde 

Restaurant Rotonde houdt zich bezig met voedselvraagstukken die in deze tijd spelen. Over voedsel en de impact op het milieu bijvoorbeeld. De antwoorden op die vraagstukken vertalen zich terug in hun menu. Pure, lokale ingrediënten van eerlijke ondernemers spelen de grootste rol. Het menu verandert met de natuur en met het seizoen mee. Dat wisselt dus. Toch benieuwd wat je kunt verwachten? Een voorbeeld is palmkool met knolselderij, zeesla en boekweit. Denk ook aan een mooie selectie bijpassende natuurwijnen. Bij Restaurant Rotonde geniet je van kookkunsten van de bovenste plank. Muziek van de platenspeler en knetterend open vuur maken je sfeervolle avond compleet.

Vanaf het Maritiem Museum wandel je in een kleine 20 minuten naar Restaurant Rotonde. Met de OV-fiets ben je er in 5 minuten.

 • Openingstijden: dinsdag t/m donderdag vanaf 17.00, vrijdag en zaterdag vanaf 16.00 uur
 • Je bestelt hier losse gerechten voor € 13 tot € 15 per gerecht. Restaurant Rotonde adviseert om drie tot vijf gerechten te bestellen voor een volledige maaltijd. Of kies een verrassingsmenu van drie- (€ 42), vier- (€ 49) of vijf-gangen (€ 56)

Goudsesingel 230, restaurantrotonde.nl​​​​​​​​​​​​​

Overnachttip: Overnachten in het hotel van ss Rotterdam 

Ss Rotterdam is het vroegere vlaggenschip van de Holland-Amerikalijn. Het voormalige cruiseschip uit 1959 vervoer vele passagiers over zee. Nu vaart het schip niet meer. In plaats daarvan blijft ss Rotterdam aan wal, om onder andere dienst te doen als hotel. Je slaapt er in de oude hutten van het stoomschip. De inrichting is helemaal in jaren-vijftigstijl. Denk aan retro kleedjes met felle kleuren en grafische prints. Originele elementen zie je in sommige kamers ook terug, zoals echte patrijspoorten. Sluit je overnachting bij hotel ss Rotterdam af met een uitgebreid ontbijt. Met yoghurt, fruit en warme broodjes ben je klaar om huiswaarts te keren.

Vanaf Restaurant Rotonde trap je in een kleine 20 minuten met de OV-fiets naar hotel ss Rotterdam.

 • Tip! Huur een OV-fiets
 • Je boekt hier een tweepersoonskamer vanaf € 120 per nacht

3e Katendrechtsehoofd 25, ssrotterdam.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Tim Bilman, Marco de Swart, Fred Ernst, Ruth Nije Bijvank, Lebkov & Sons, Elan Fleisher, SS Rotterdam, Mark de Rooij, Pexels en Unsplash

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

7x iconische plekken in Rotterdam

Van de torenhoge Euromast tot multicultureel Chinatown.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten