Naar content

Hoofdnavigatie

Watertappunten

NS wil op alle stations in Nederland gratis drinkwater aanbieden aan OV-reizigers. Er is daarom gestart met de aanleg van drinkwatertappunten op 200 stations in Nederland. Inmiddels zijn er al meer dan 140 watertappunten op de NS-stations. Op de onderstaande kaart kun je vinden welke stations dat zijn. Omdat er dagelijks nieuwe tappunten aangelegd worden, kan het voorkomen dat er al meer stations met een werkende watertap zijn, dan op deze kaart staan aangegeven.


Hervulbare waterfles

Om water te kunnen tappen heb je natuurlijk wel een waterfles nodig. Sinds kort kunnen reizigers daarom hervulbare waterflessen kopen op onze stations. Deze flessen, verkrijgbaar in een witte en zwarte uitvoering, zijn gemaakt van ‘I’m Green PE’. Dit is plastic gemaakt van een residu van suikerriet en is BPA vrij.

De flessen zijn te vinden in de schappen van KIOSK, StationsHuiskamer, Julia’s en AH to GO en zijn bij verkoop gevuld met gefilterd kraanwater.

Op weg naar minder zwerfafval

Met dit initiatief wil NS het drinken van kraanwater en het hergebruik van waterflessen stimuleren en daarmee ook direct bijdragen aan het verminderen van zwerfafval. Roger van Boxtel, president-directeur van NS: “Onze droom is dat in de toekomst alle stations voorzien zijn van een watertappunt, zodat reizigers op elk station gratis drinkwater kunnen tappen. We zetten een eerste stap op 200 stations waar we dit zelf kunnen realiseren, zodat voor eind 2019 90% van alle treinreizigers in Nederland op zijn of haar reis langs een watertappunt komt.”