Naar content

Hoofdnavigatie

Noord-Brabant

Lees meer over de wijzigingen in de nieuwe dienstregeling per provincie.


Elke 10 minuten Intercity’s

Tussen Amsterdam, Utrecht, ’s-Hertogenbosch en Eindhoven rijden 7 dagen per week elke 10 minuten Intercity’s tot circa 19.00 uur (zondags tot circa 21.00 uur). De intercity Schiphol Airport - Utrecht Centraal - Eindhoven rijdt alleen nog naar Venlo, en niet meer naar Heerlen. De Intercity Enkhuizen - Amsterdam Centraal rijdt voortaan door naar Heerlen. 

Reizigers tussen Enkhuizen/Hoorn en Amsterdam Amstel en zuidelijker zijn hierdoor tot 10 minuten sneller op hun bestemming. Deze Intercity staat kort stil in Eindhoven waardoor doorgaande reizigers tussen Heerlen en de Randstad 3 minuten sneller op hun bestemming zijn. De overstap- en vertrektijden wijzigen op vrijwel alle stations tussen Den Helder/ Enkhuizen en Heerlen/Maastricht. 

Intercity‘s in vroege ochtend en in avonduren

In de vroege ochtend en in de avonduren rijden 4 Intercity’s tussen Amsterdam Centraal / Schiphol Airport en Eindhoven / Nijmegen in ongeveer een kwartierdienst met een overstapmogelijkheid op Utrecht Centraal. Om dit mogelijk te maken rijdt de Intercity Enkhuizen - Eindhoven van en naar Maastricht in plaats van Heerlen en zijn de vertrektijden tussen Hoorn en Eindhoven anders dan overdag.

Van maandag tot en met zaterdag zal deze kwartierdienst langer rijden vanaf Utrecht Centraal naar Eindhoven (tot en met vertrek 23.10 uur), naar Nijmegen (tot en met vertrek 22.54 uur) en naar Schiphol Airport (tot en met vertrek 21.25 uur) en van Schiphol Airport naar Utrecht Centraal (tot en met vertrek 22.18 uur). Daarna wordt overgegaan op een halfuurdienst. Op zondag zal de kwartierdienst uit Eindhoven naar Utrecht Centraal 1 uur langer rijden (tot en met vertrek 22.03 uur). 

Op zondag zal de rechtstreekse Intercity Schiphol Airport - Utrecht Centraal - Nijmegen in beide richtingen 2 uur eerder starten (eerste vertrek 8.58 uur vanaf Nijmegen en 10.00 uur vanaf Schiphol Airport) en richting Schiphol Airport 1 uur langer rijden (tot en met vertrek 21.28 uur uit Nijmegen). Op die manier wordt de kwartierdienst tussen Schiphol Airport en Utrecht Centraal en tussen Utrecht Centraal en Nijmegen langer aangeboden.

’s Avonds en in vroege ochtend 1 intercity per uur

Er rijdt ’s avonds en in de vroege ochtend 1 in plaats van 2 keer per uur een Intercity op het traject Sittard - Heerlen. Daar staat tegenover dat enkele van deze treinen voortaan zullen rijden van en naar Eindhoven. 

Extra Intercity’s in de spits 

Op werkdagen gaat ’s-ochtends twee keer een extra Intercity rijden van Vlissingen naar Roosendaal en ’s middags 2 keer van Roosendaal naar Vlissingen. Deze Intercity stopt onderweg alleen in Middelburg, Goes en Bergen op Zoom. Reist u uit Vlissingen en Middelburg van en naar de Randstad, dan bent u met de extra Intercity’s circa een kwartier korter onderweg. De extra Intercity’s bieden in Roosendaal geen aansluiting op de Intercity naar Zwolle. Reist u richting Breda en verder dan kunt u gebruik blijven maken van de bestaande Intercity Vlissingen - Roosendaal.

Extra vroege Intercity 

Op werkdagen vertrekt er om 6.10 uur een extra vroege Intercity van Utrecht Centraal naar Eindhoven.

Wijzigingen Sprinters

De Sprinter Arnhem - ’s-Hertogenbosch rijdt door naar Tilburg, Breda en Dordrecht en dus niet meer naar Eindhoven, Helmond en Deurne.

De Sprinter Deurne - ’s-Hertogenbosch wordt tussen Eindhoven en ’s-Hertogenbosch 7 minuten sneller. Daardoor wijzigen de overstaptijden op de Sprinters en Intercity’s richting Nijmegen, Geldermalsen en Tilburg. Op werkdagen rijdt deze Sprinter in de spits door naar Oss. In de ochtendspits stopt deze Sprinter van Oss richting ’s-Hertogenbosch ook in Oss West, Rosmalen en ’s-Hertogenbosch Oost. In de richting Oss stopt deze Sprinter niet op deze stations. In de avondspits stopt deze Sprinter in de richting Oss op deze stations, maar van Oss richting ’s-Hertogenbosch niet op deze stations.

Gewijzigde vertrekspoor

De Sprinter die in de spits naar Oss rijdt en de Intercity naar Nijmegen vertrekken op station ’s-Hertogenbosch voortaan van spoor 1. In de daluren vertrekt ook de Sprinter naar Arnhem van dit spoor. Hierdoor kunnen meer treinen dicht bij de trappen stoppen en worden reizigersstromen in de spits beter over het station verspreid. Reizigers uit deze treinen hebben hierdoor geen cross-platform overstap meer op de Intercity’s richting Utrecht Centraal. Er is voldoende tijd voor deze overstap.

Extra intercity

Op werkdagen komt er een extra vroege Intercity Eindhoven - ’s-Hertogenbosch (vertrekt 5.46 uur).

Gewijzigde tijden

Rond Tiel en Geldermalsen wijzigen bijna alle vertrek- en overstaptijden:

  • De overstap in Tiel van de Arriva-treinen uit Arnhem op de Sprinters naar Geldermalsen wordt 19 minuten langer. In de andere richting wordt de overstaptijd 18 minuten langer.
  • De reistijd vanuit Utrecht Centraal naar Tiel en Tiel Passewaaij neemt met 6 minuten toe. In de andere richting neemt de reistijd met 5 minuten toe. Dit komt doordat de Sprinter langer stilstaat in Geldermalsen.
  • De overstap in Geldermalsen van de Sprinter uit Tiel op de Sprinter richting ’s-Hertogenbosch wordt 16 minuten korter. In de andere richting wordt de overstap 15 minuten korter.
  • De overstap in Geldermalsen van de Sprinter uit ’s-Hertogenbosch op de Arriva-trein naar Dordrecht wordt 26 minuten korter. In de andere richting wordt deze overstap 4 minuten langer. 
  • De overstap in Geldermalsen van de Arriva-trein uit Dordrecht op de Sprinter naar Tiel wordt 18 minuten korter. In de andere richting wordt deze overstap 11 minuten langer.

Extra Sprinters in avonduren

In de late avonduren rijden elke dag in beide richtingen 2 extra sprinters tussen Geldermalsen en ’s-Hertogenbosch. Daardoor rijdt de hele avond tot 0.00 uur 2 keer per uur een Sprinter tussen Utrecht Centraal en ‘s-Hertogenbosch.

Gewijzigde aansluitingen

Op station Eindhoven wijzigen bijna alle vertrek- en overstaptijden:

  • De Sprinter vanuit Weert sluit in beide richtingen beter aan op de Intercity richting Venlo (23 minuten korter richting Venlo en 22 minuten korter richting Weert) en ook op de Intercity richting Utrecht Centraal (8 minuten korter). Deze Sprinter sluit in beide richtingen slechter aan op de Intercity richting Den Haag Centraal (7 minuten langer richting Den Haag Centraal, 4 minuten langer richting Weert).
  • De Intercity vanuit Maastricht sluit in beide richtingen beter aan op de Intercity richting Den Haag Centraal (4 minuten korter richting Den Haag Centraal, 5 minuten korter richting Maastricht). 
  • De Intercity vanuit Heerlen sluit in beide richtingen slechter aan op de Intercity richting Den Haag Centraal (18 minuten langer richting Den Haag Centraal en 14 minuten langer richting Heerlen). Reizigers uit Heerlen hebben een kortere reistijd door de stoptrein van Arriva te nemen en in Sittard over te stappen op de Intercity uit Maastricht.
  • De Sprinter vanuit 's-Hertogenbosch sluit in beide richtingen beter aan op de Intercity richting Maastricht en de Intercity richting Heerlen. De aansluiting naar Maastricht wordt 6 minuten korter (in de andere richting 3 minuten korter) en naar Heerlen 15 minuten korter (in de andere richting 11 minuten korter).

Gewijzigde route en vertrektijden

De NMBS-stoptrein Roosendaal - Antwerpen rijdt in het weekend niet meer naar Lokeren maar gaat dan ook doorrijden naar Puurs. Doordeweeks wijzigt de vertrektijd circa een half uur.