Naar content

Hoofdnavigatie

Naar content

Hoofdnavigatie

Aanpassing berekening tarief bij overstappen

Op sommige stations passeert u bij het overstappen de poortjes. U checkt dan tijdens uw reis een keer extra uit en weer in. Dat kon tot 30 augustus 2016 betekenen dat u na uw overstap een ander tarief betaalde dan ervoor. Om dat te voorkomen is de manier waarop het tarief wordt berekend bij NS aangepast.


Let op! Als u overstapt van of naar een andere treinvervoerder wordt bij uit en weer inchecken nog wel opnieuw vastgesteld of u gratis, met korting of voor vol tarief reist.

In het kort

Wanneer is dit belangrijk?

 • U heeft een abonnement en reist met korting of vrij.
 • U checkt in voor de spits.
 • U passeert de poortjes tijdens de spits, bijvoorbeeld voor een overstap van de ene naar de andere trein van NS.

Wat was de oude situatie?

 • Als u voor de spits incheckt reist u met korting, ook tijdens de spits.
 • Als u echter de poortjes passeerde, checkte u uit en weer in. Vanaf dat moment werd het spitstarief berekend.
 • Op een aantal stations is het nodig de poortjes te passeren voor een overstap. De korting verviel, terwijl er eigenlijk sprake is van een voortzetting van dezelfde reis.

Waarom een aanpassing?

 • De oude situatie was nadelig voor reizigers die op een van deze stations moest overstappen en voor alle reizigers die kort de poortjes wilden passeren, bijvoorbeeld om snel iets te kopen bij een winkel buiten de poortjes. Onbewust werd hun reis daardoor duurder. Dat was erg onwenselijk.
 • We boden een tijdelijke oplossing: reizigers konden het verschil tussen het kortingstarief en het volle tarief terugvragen bij de automaat. Dat was omslachtig.

De oplossing: van rit naar reis

Vanaf 1 september 2016 is daarom het reisprincipe aangepast. Dit betekent dat het moment waarop u voor het eerst incheckt, bepaalt of u met korting reist of niet. Of u bij een overstap de poortjes passeert, is daardoor niet meer van belang voor de prijs van uw treinreis. NS rekent een overstap als u binnen 35 minuten uit- en weer incheckt 

Let op! Dit geldt alleen voor uw reis met NS. Begint uw reis bij een andere vervoerder en stapt u over naar NS, of begint uw reis bij NS en stapt u over naar een andere vervoerder? Dan wordt op het tijdstip van overstappen opnieuw vastgesteld of u gratis, met korting of voor vol tarief reist.

Wat is het voordeel?

 • U kunt het station kort verlaten, bijvoorbeeld als de toiletten zich buiten de poortjes bevinden, of om snel iets te kopen bij een van de winkels buiten de poortjes. U vervolgt uw reis dan gewoon met korting.
 • Als u de poortjes passeert voor een overstap, blijft u gewoon met korting reizen.

Zijn er ook nadelen?

Een kleine groep reizigers koos ervoor om, als zij incheckten in de spits, na de spits uit- en weer in te checken. Het vervolg van hun treinreis reisden zij weer met korting. Dat kan niet meer, omdat het moment van de eerste check-in het tarief van een reis bepaalt.

Voor deze situatie zijn een aantal oplossingen;

Wat kunt u doen om na de spits verder te reizen tegen daltarief?

Voor het deel van de reis dat u aflegt in de spits, kunt u:

 • Een e-ticket kopen (zonder korting)
 • Een eenmalige chipkaart ( + € 1,- toeslag) kopen bij de NS-kaartautomaat
 • Inchecken met een (tweede) OV-chipkaart zonder abonnement erop

Na de spits kunt u uit de trein stappen. U kunt dan inchecken met de OV-chipkaart waarop uw abonnement staat en waarmee u tegen daltarief verder kunt reizen naar uw eindbestemming. Wanneer u gebruik maakt van optie 3, dient u uit te checken met de OV-chipkaart waarmee u tijdens de spits bent ingecheckt. U checkt weer in met uw OV-chipkaart met abonnement.

Meer weten