Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

9x niet te missen cultuur events deze lente

Heerlijk, de lente. De terrasjes zitten vol, de parken bruisen en er zijn weer volop culturele evenementen te bezoeken. Of je nu van theater, muziek of dans houdt, er zijn deze lente genoeg uitjes en activiteiten te beleven. Trommel je vrienden en familie op en beleef samen een onvergetelijke dag. Dit zijn de 9 leukste lente events vol cultuur, muziek en kunst.


1. Dansen bij Jazz in Duketown 2023

Zin om te dansen? Tijdens het Pinksterweekend tovert de cultuurstad van het zuiden zich om tot dé jazzstad van het land. In de binnenstad van Den Bosch geniet je op elke hoek van de straat van de zwoele klank van jazz, hiphopdeuntjes en soul sounds. Struin door de stad met een drankje in je hand en zie nationale en internationale artiesten schitteren op de verschillende podia. Maak een stop bij het Koudijs Kafe. Met een koud biertje in je hand geniet je van livemuziek op de Tramkade. Een extra leuke toevoeging aan dit swingende uitje.

Vanaf station Den Bosch loop je binnen 10 minuten naar het stadscentrum.

 • Jazz in Duketown is van 26 t/m 28 mei 2023 van 13.00 tot 02.00 uur
 • Het festival is voor alle leeftijden en gratis toegankelijk

Centrum van 's-Hertogenbosch, jazzinduketown.nl

2. Ontdek kunsttalenten op het Delft Fringe Festival

Op het Delft Fringe Festival krijgt aanstormend talent een podium. Ontdek de grootste talenten van de toekomst, van knappe kleinkunstenaars tot muzikale helden. Bijzonder aan dit festival zijn de unieke locaties. Geen extravagante theaters met rode gordijnen en felle lichten, maar een intieme woonkamer of sfeervolle binnentuin. De 30 minuten durende optredens vinden plaats door heel de binnenstad van Delft. Maak er zelf een culturele wandeling van of meld je aan voor een georganiseerde tour. Een gids leidt je dan langs diverse talenten door de stad.

Vanaf station Delft wandel je in ruim 10 minuten naar de binnenstad.

 • Het Delft Fringe Festival vindt plaats van 31 mei t/m 11 juni 2023. Bekijk het programma
 • Prijzen: vanaf € 7,50 p.p. per optreden en vanaf € 34,50 p.p. voor georganiseerde tours
 • Koop je tickets online, aan de kassa op het festivalpaviljoen of ter plekke bij het optreden

Binnenstad van Delft, delftfringefestival.nl

3. Foodtrucks hoppen op het gezellige Lepeltje Lepeltje festival

Lepeltje Lepeltje is dé plek voor fijnproevers met lekkere trek. Op dit foodfestival verleg je je culinaire grenzen. Proef Midden-Oosterse lamsdij, een Thaise frikandel of verse pizza uit een mobiele houtoven. Geniet ondertussen met je hapje in je hand van fijne liveoptredens. Van laidback reggae tot jazzy saxofoonacts: tijdens het snacken luister je naar de lekkerste deuntjes. Behalve foodtrucks en podia struin je op dit festival ook langs marktkraampjes met hebbedingen. Wie weet vind je eindelijk die vintage trui waar je al zo lang naar zoekt. Of stuit je op een handgemaakt kunstwerk dat perfect in je woonkamer past. 

Lepeltje Lepeltje vindt dit jaar plaats in Dordrecht, Eindhoven, Amersfoort, Apeldoorn, Maastricht, Zwolle en Utrecht. Combineer het festival met een stedentrip. Voor deze 7 steden hebben we stedengidsen met de leukste tips waarmee je een hele dag kunt ontdekken. Elke festivallocatie is op wandelafstand van het station.

 • Lepeltje Lepeltje is van 18 mei t/m 25 juni 2023
 • Bekijk de openingstijden en locaties per festival op de website van Lepeltje Lepeltje 
 • Dit festival is gratis toegankelijk

Diverse stedenlepeltje-lepeltje.com

4. Geniet van het witte goud tijdens Asperges in het veld

In pop-uprestaurant Asperges in het veld is het witte goud het stralende middelpunt. Maar liefst 3 weken lang kookt elke dag een andere topchef een vier- of vijfgangen-aspergemenu. Het merendeel van deze chefs staat in de keuken van een sterrenrestaurant. Culinaire hoogstandjes gegarandeerd dus. Aan de overkant van het pop-uprestaurant vind je Pluck van het veld: een groente- en bloemenpluktuin. Een uur voor aanvang van je etentje leiden tuinders Marilou en Winnie je hier graag rond. Ze nemen je ook mee door de biologische aspergebedden van kwekerij Verhoeven, die naast de pluktuin liggen. Onder het genot van een hapje en een huisgemaakte ijsthee leer je meer over het pluktuinconcept en de aspergeteelt.

Huur een OV-fiets op station Vught en fiets in 15 minuten naar het pop-uprestaurant in Cromvoirt.

 • Dit evenement vindt plaats van 11 mei t/m 3 juni 2023. Bekijk het programma met data, tijden en prijzen online
 • Prijzen: variëren per dag. Ga uit van +/- € 70 voor een 4-gangenlunch en +/- € 85 voor een 4-gangendiner (exclusief drank)
 • Reserveer een plekje online en meld je voor de rondleiding bij Pluck van het veld apart aan. Wacht niet te lang met reserveren: het pop-updiner is erg populair

Cromvoirtsedijk, Cromvoirt, aspergesinhetveld.nl

5. De Mix Nederland | Bnadem: bijzondere fototentoonstelling

Fan van fotografie? Bezoek de tentoonstelling De Mix Nederland | Bnadem. Een artistiek project waarbij kunst en cultuur letterlijk samenkomen. Khalid Amakran legde de eerste generatie Marokkaanse Nederlanders en hun (klein)kinderen vast. Zijn foto’s brengen de zoektocht naar de eigen identiteit van millenials met Marokkaanse roots in beeld. Wie mag en kan je worden en wat steek je op van de generatie voor jou? Bij elke foto luister je naar een audio-opname met het verhaal van de geportretteerde. Bijzonder: Amakran werkte voor dit project samen met fotograaf Robert de Hartogh, die eind 2022 overleed. Deze tentoonstelling is daarom ook een eerbetoon aan de fotograaf.

 • De Mix Nederland / Bnadem zie je van 17 april t/m 18 juni 2023 in de stationshal van station Gouda. Van 28 april 2023 t/m 7 januari 2024 is de tentoonstelling ook in Museum Gouda te bewonderen
 • Openingstijden Museum Gouda: dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur
 • Prijzen Museum Gouda: € 14,50 voor volwassenen, gratis voor kinderen t/m 17 jaar en Museumkaarthouders

Stationsplein 11 (station Gouda) en Achter de Kerk 14 (Museum Gouda), Gouda, demixfotoprojecten.nl en museumgouda.nl

6. Kleurrijke kunst spotten op Illustratie Biënnale

Tijdens Illustratie Biënnale brengen verschillende kunstenaars de kracht van beeld in beeld. In theater De Schuur in Haarlem dompel je je onder in de wereld van illustraties. Ontmoet makers, volg workshops en luister naar inspirerende presentaties van toonaangevende illustrators. Onder andere Jip van der Toorn en Bas Kosters komen langs. Vanaf het station wandel je een illustratieroute, met de illustratie van Tim Enthoven als eerste blikvanger. Zijn werk is een creatieve weergave van de 12 meest bedreigde vogels in Nederland. Illustratie Biënnale is niet te missen als je zin hebt in creatieve uitjes deze lente.

Vanaf station Haarlem wandel je in ruim 10 minuten naar theater De Schuur.

 • Illustratie Biënnale vindt plaats op zaterdag 10 en zondag 11 juni 2023. Bekijk het programma op de website 
 • Prijzen: een ticket voor het podiumprogramma op zaterdag kost € 30. De hal en expositieruimte in de schuur en het programma op zondag bezoek je gratis

Lange Begijnestraat 9, Haarlem, illustratiebiennale.nl

7. Kunst en cultuur op Karavaan Festival

Deze lente - van 18 tot en met 29 mei – is de regio Alkmaar een culturele trekpleister vol activiteiten. Tijdens dit festival trek je langs verschillende theaterlocaties. Maak een theatrale fietsroute langs onder andere Heiloo, Alkmaar en Castricum en stop voor unieke spektakels. Zoals Grondproeven 3: een culinaire voorstelling over de relatie tussen de boer en zijn grond. Mét driegangendiner tijdens de act. Trap door naar het Alkmaarse Victoriepark, naar Yes In My Backyard. Dit is het festivalhart van de Karavaan. Geniet hier tot in de late uurtjes van livemuziek, circus- en theateracts en foodtrucks. 

 • Het Karavaan Festival en Yes In My Backyard vindt plaats van 18 t/m 29 mei 2023
 • Er zijn 35 verschillende acts te bezoeken
 • Bekijk locaties, tijden en prijzen van de acts op het Karavaan Festival via het programma
 • Toegang Yes In My Backyard: € 5

Regio Alkmaar, karavaan.nl

8. Luister klassieke muziek op het Leidse Hofjes Festival

Vier de lente met een van de leukste muzikale uitjes van het jaar: het Leidse Hofjes Festival. Ieder jaar met Pinksteren vormen de verborgen Leidse Hofjes het decor voor intieme klassieke concerten. Dit jaar is er een Light-versie: een muzikale pinkstermaandag in het Stadshuis en de Pieterskerk. Tijdens deze middag staan allerlei klassieke muzikanten in de spotlight. Verwonder je over het talent van van klassiek pianist en jazzmusicus Daahoud Salim en stersopraan Elisabeth Hetherington.

Wandel vanaf station Leiden Centraal in een kwartiertje naar het Stadhuis en de Pieterskerk.

 • Het Leidse Hofjes Festival vindt plaats op 29 mei 2023
 • Prijzen: op basis van een pay what you can-principe. Beslis zelf wat je betaalt voor je ticket (van € 2,50 tot € 30). Reserveer je tickets op tijd, het evenement is populair

Stadhuisplein 1 en Kloksteeg 16, Leiden, leidsehofjesconcerten.nl

9. Ga het dak op tijdens de Rotterdamse Dakendagen

De activiteiten op de Rotterdamse Dakendagen zijn een hoogtepunt deze lente. Op 60 daken vinden allerlei evenementen plaats. Maak onder begeleiding van een gids een tour over een of meerdere daken. Bezoek bijvoorbeeld DakAkker, het eerste oogstbare dak van ons land. Op deze dakboerderij oogsten professionals groenten, fruit en kruiden. Bijzonder om te zien hoe een bodemactiviteit op grote hoogte plaatsvindt. De hele maand juni is er ook een kunstroute op het dak van winkelcentrum Zuidplein: Bovenop Zuid. Kunstenaars beschilderen de wanden en oppervlakten van het dak en vertellen zo de verhalen uit de wijk. Een wandeling langs kunst van hoog niveau.

 • Dit evenement vindt plaats van 1 t/m 4 juni 2023
 • Bekijk locaties, tijden en prijzen via het programma

Verschillende daken door heel Rotterdam, rotterdamsedakendagen.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Karym Ahmed, Sjoer Derine, Jurjen Bolsenbroek, Niels Brunnikhuis, Erwin van Tongeren, Robin Meyer, Illustratie Biënale, Arno Lucas, Robert Arts, Ruud Konings, Wim Roelsma, Moon Saris, Leidse hofjes festival, Niels de Vries, Khalid Amakran, Rotterdamse dakendagen, Fleur Beerthuis, Hans Tak, Pixabay, Unsplash, Keith Montgomery, Anne Reinke

Koop treinkaartjes online

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

Fabrique des Lumières

Dagretour Amsterdam Centraal + entreeticket.

vanaf € 41 Geldig van 10 maart t/m 7 januari 2024.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten