Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

10x zien en doen in Nijmegen

Ga met NS Dagje Uit naar een van de oudste steden van Nederland: Nijmegen. Met onze tien tips staat je bezoek in het teken van cultuur, kunst en creativiteit. Struin door Nijmegen centrum langs de Waal en proef de Gelderse gezelligheid.


1. Museum De Bastei

Ben je goed aangekomen in Nijmegen, duik dan gelijk in de geschiedenis van de stad. Pak de OV-fiets door het centrum richting rivier de Waal. In museum De Bastei ontdek je alles over deze rivier. Bijvoorbeeld hoe het leven er vroeger uitzag rondom de Waal. Deze geschiedenis gaat terug tot aan de tijd van de Romeinen, met originele Romeinse muurresten om te bekijken. Een andere verdieping van het museum staat in het teken van de planten en dieren uit de omgeving. 

Vanaf Station Nijmegen 7 minuten met de OV-fiets.

Lange Baan 4, debastei.nl

2. Voor ieder een plein

Verspreid door het centrum zitten tal van mooie pleinen. Hier bekijk je de historie van de stad in de buitenlucht terwijl je geniet van de gezellige drukte. De Grote Markt is omringd door monumenten en er staan wekelijks diverse marktkramen op het plein. De Korenmarkt is een groen plein, een klein parkje zelfs, waar je even kunt relaxen. Op zoek naar horeca of evenementen? Dan is het Koningsplein een aanrader.

3. Kushiin

Kies voor een grote kop Kushiin koffie, want koffie is de specialiteit van deze zaak. Alhoewel de kleurrijke sapjes er ook heerlijk uitzien. De menukaart stelt zeker niet teleur. Zin in zoete pannenkoeken, een vegan tosti met avocado of een smakelijke bowl met açaibes? Dan ben je aan het juiste adres.

Vanaf Station Nijmegen 11 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Ziekerstraat 136, kushiin.nl

4. Het Valkhofpark

Of wandel met een to-go koffie richting het Valkhofpark. Het park ligt naast de Waal, wat een prachtig uitzicht oplevert. Ook vind je er verschillende bezienswaardigheden. Wandel langs de St. Nicolaaskapel en bekijk eeuwenoude ruïnes van een Romeins kasteel. Tip: het park ligt tegen Museum Het Valkhof aan, zeker een bezoekje waard.

Vanaf Station Nijmegen 20 minuten lopen of 8 minuten met de OV-fiets.

Kelfkensbos 59, valkhof.nl

5. Moes Nijmegen

Je kunt bijna niet langs Moes lopen zonder iets te proeven. De vitrine staat vol met smakelijke taartjes. Leuk om er een aantal mee naar huis te nemen, maar net zo lekker om direct op te eten. Taartenwinkel Moes was voor eigenaresse Marloes een droom die uitkwam. Met veel plezier en liefde bakt ze alle verrukkelijke zoete hapjes.

Vanaf Station Nijmegen 5 minuten met de OV-fiets.

Daalseweg 33, moesnijmegen.nl, instagram.com/moes

6. Kunstplatform P-OST

Vrijwel tegenover het treinstation ligt P-OST, een platform voor moderne kunst. Verwacht experimentele installaties over actuele onderwerpen. De wisselende exposities bevatten vaak indrukwekkende kunstwerken die je aanzetten tot nadenken over bepaalde onderwerpen. De organisatie vindt het belangrijk om ook beginnende kunstenaars een podium te bieden. P-OST werkt veel samen met culturele initiatieven uit de omgeving. Een en al creativiteit en inspiratie.

Vanaf Station Nijmegen 2 minuten lopen.

Van Oldenbarneveltstraat 63-A, platformpost.nl

7. Atelier Tlichteraan

Wil je zelf je creativiteit kwijt? Bij dit open atelier kun je zelf plaatsnemen achter de schildersezel. Voor een klein bedrag kun je aan de slag en alle benodigde schilderspullen zijn aanwezig. Om je heen zijn ook anderen aan het werk, inspirerend en gezellig!

Vanaf Station Nijmegen 6 minuten met de OV-fiets.

Gorterplaats 13, atelier-tlichteraan.com

8. Winkel 512 Nijmegen

Eigenaresse Jettie streeft met haar winkel naar duurzaamheid, minimalisme en tijdloze items. Verwacht kledingrekken vol stijlvolle kleding, moderne tassen en unieke sieraden. Jetties eigen kledingmerk Wakker hangt ook in de winkel. De zaak staat vol planten, wat bijdraagt aan de relaxte sfeer die er hangt.

Vanaf Station Nijmegen 12 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Van Broeckhuysenstraat 20, 512-nijmegen.nl

9. Wandelroute Groene Wissel Nijmegen

Het Nijmeegse centrum is prachtig, maar de omgeving is ook een bezoek waard. Tijdens deze groene wandeling zie je beide. Begin met pittoreske straatjes en de Stevenskerk in het centrum. Vervolgens volg je groene kronkelpaadjes, kijk je uit over uitgestrekte akkers en beklim je de Duivelsberg.

De wandeling start bij het treinstation van Nijmegen.

wandelzoekpagina.nl/groene-wissel

10. Restaurant Nibbles

Een tafel vol met gerechten om gezellig samen te delen. Bij Nibbles zijn dit hapjes met internationale invloeden: Spaanse gamba’s, oosterse kip of mediterrane aubergine met flatbread. Dat wordt genieten!

Vanaf Station Nijmegen 11 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Ganzenheuvel 1,  nibbles-nijmegen.nl

Tekst: Lea de Jonge - MPG.
Beeld: ANP, Flip Franssen, Ko-en Fotografie, Instagram Kushiin, Shutterstock, Robin Wagenaar.

5x leuke winkels in Nijmegen

Van lingerie tot jas, de oudste stad van Nederland heeft het.

7x de beste restaurants van Nijmegen

Van bejubelde botanische gastronomie tot de beste steaks.