Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

NS-wandeling Helderse Duinen

Van station Den Helder Zuid naar station Den Helder.

Wandelen in en rond Den Helder?! Jazeker. Wie naar de kop van Noord-Holland reist, wordt beloond met een verrassend veelzijdige route. Van slingerpaadjes door de duinen tot kaarsrechte dijk langs de zee. Onderweg kom je langs robuuste forten, musea, een vuurtoren en eindig je in de binnenstad met volop horeca.

9,5 km, 14 km of 15,5 km


Praktische informatie

Afstand
9,5 km, 14 km of 15,5 km
LAW
Wandelnetwerk Noord-Holland
Percentage verhard
33%
Honden toegestaan?
Ja. Ja, honden zijn aangelijnd toegestaan, maar verboden in het Nollengebied (begin van de route, alternatief is aangegeven).

Bijzonder aan deze wandeling

  • Ruim 5 km onverhard wandelen door de duinen
  • Uitwaaien langs de zee
  • Bezoekerscentrum Helderse Vallei, Fort Kijkduin, Marinemuseum, Reddingmuseum
  • Gerenoveerde binnenstad van Den Helder met horeca, havens, winkels

Beschrijving

Deze afwisselende route start bij station Den Helder Zuid; eenvoudig te bereiken omdat de intercity er stopt. Vanaf het station duik je natuurgebied De Nollen in; ernaast ligt het spraakmakende kunstproject De Nollen van Rudi de Wint. In de Helderse Duinen volg je onverharde paadjes door duinvalleien en dennenbossen. Vanaf de 15 meterhoge uitkijktoren kijk je over het hele gebied uit. Verderop ligt Fort Kijkduin met museum en zeeaquarium. De horecagelegenheden – pal aan zee – lonken. Vervolgens passeer je vuurtoren Lange Jaap en slinger je langs de gracht van Fort Erfprins naar de zeedijk. Tijd om uit te waaien! Klotsende zee, krijsende meeuwen en aan de horizon de heen-en-weer-pendelende veerboot naar Texel. De binnenstad van Den Helder ademt een maritieme sfeer: het Marinemuseum, de havens met moderne jachten en historische schepen. En niet te vergeten de fraai gerenoveerde, autovrije kade langs het kanaal waar het goed toeven is op een terras. Een waardig eindpunt van deze route.

Route

De wandelroute van station Den Helder Zuid naar station Den Helder is 15,5 km. Onderweg zijn er diverse inkortmogelijkheden.

’s Zomers (half juli-eind aug.) rijdt de Kustbus, lijn 851, van en naar station Den Helder. Start de route bv. na 4 km bij bushalte Donkere Duinen, of na 7 km bij Fort Kijkduin. Actuele tijden staan op kustbus.nl.

Je kunt ook na 9,5 km bij halte Noordwest Ziekenhuisgroep buslijn 30 of 31 nemen naar het station (dagelijks, meerdere keren per uur). Of neem na 14 km, bij de bootterminal, lijn 33 naar station Den Helder (halte steiger TESO of halte Marinemuseum).

Extra informatie

Obstakels op je route?

Heb je deze route gelopen en ben je iets tegengekomen dat niet werd vermeld in de routebeschrijving? Door hier melding van te doen zijn andere wandelaars voorbereid en kan Wandelnet dit doorgeven aan de juiste persoon of instantie.

Wandelaars op deze route liepen ook

Alle wandelingen

Het prachtige stuifzandgebied de Lange Duinen

12 tot 22,5 km

Van Station Amersfoort Centraal naar Soest Zuid of Hollandsche Rading.

Vogels zien en horen langs de Hollandse Kade

12 of 17 km

Van station Breukelen naar station Woerden

Veel afwisseling in het Noord-Hollands Duinreservaat

15 km

Van station Castricum naar Egmond aan Zee

Plan uw reis