Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Vooral tijdschriften op Schiphol

Op Schiphol zijn maar liefst dertien AKO-winkels, allemaal verschillend in grootte. Het is op de luchthaven een komen en gaan van toeristen, zakenmensen, cabine- en grondpersoneel. Elke AKO spitst het aanbod toe op de mensen die er komen. Ramona werkt er nu twee jaar en is er dolgelukkig. “Ik wilde altijd al in een boekenwinkel werken.”


Medewerker

Ramona Smit (29)

Winkel

AKO Schiphol

Bij AKO sinds 

2018

Ramona’s ultieme leestip voor in de trein

De thriller Spiegelman van Lars Kepler

“Ik heb tot nu alle boeken van dit duo gelezen en kijk steeds weer uit naar de nieuwste titel van dit schrijversduo. Zo spannend, ik verlies me er helemaal in.”

AKO-medewerker Ramona

Over AKO Schiphol

“Toen ik opzocht hoeveel boeken we in alle dertien AKO-winkels op Schiphol hebben staan, kwam dat uit op duizenden exemplaren. Ik heb collega’s die hier al dertig jaar werken; zelf begon ik twee jaar geleden. Als klein meisje was ik al dol op boeken. Als ik mijn moeder zag lachen om iets wat ze las, dwong ik haar het voor te lezen. Maar al snel leerde ik zelf lezen en ik ben nooit meer gestopt. In een boekenwinkel werken is een droom die uitkomt. Vroeger ging ik elke week naar de bibliotheek, dat hoeft nu niet meer.” Na het werk pakt Ramona de trein naar huis. “Ik verheug me soms echt op het lezen in de trein! Ik ben een keer tot het eindstation blijven zitten om mijn boek uit te lezen.”
 

De klanten

De doelgroep op Schiphol is heel divers. “De reizigers natuurlijk, maar ook cabinepersoneel, dat we vaak terugzien. De dynamiek op een luchthaven is heel speciaal. Mensen komen soms gespannen de winkel binnen. Ik probeer ze altijd zo goed mogelijk te helpen. Ze zoeken een magazine voor tijdens de vlucht, of een cadeautje voor een familielid in het buitenland. Dat pakken we bijna nooit in, want de reizigers doen er nog graag een pak stroopwafels of drop bij. Een Hollands cadeaupakketje zeg maar.”

De klant die Ramona bijzonder bijbleef, had een paniekmoment in de winkel. “Ik was pas een week of twee in dienst toen een man compleet over zijn toeren door de winkel schreeuwde dat zijn koffer weg was, en dat we direct de beveiliging erbij moesten halen. Toen ik de man attendeerde op een koffer die in een hoekje stond, negeerde hij me. Nadat hij een uitgeraasd was, keek hij om en zag zijn koffer staan. Precies die koffer in dat hoekje! Het was hem een raadsel hoe zijn spullen dáár terecht waren gekomen.”

Veel verkocht op het vliegveld

“We verkopen aardig wat boeken, maar tijdschriften zijn bij ons favoriet. Die neem je lekker makkelijk mee het vliegtuig in. Bladen als Linda., Libelle, Elsevier, Panorama en Revu doen het goed bij ons publiek. Daarnaast blijven de boeken van Lucinda Riley populair bij ons.”

De boeken van Lucinda Riley zijn populair bij AKO Schiphol