Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

7x LHBTQIA+-vriendelijke hotspots

Ben je op zoek naar de leukste queer vriendelijke plekken dichtbij huis? Plekken die veilig, verwelkomend en gericht op inclusiviteit zijn? We verzamelden zeven adresjes en activiteiten met een focus op de LHBTQIA+-community. De lijst is een bonte mix van sfeervolle cafés tot interessante tours. Locaties waar je de gezelligheid opzoekt, maar ook plekken waar je kennis opdoet. Je kunt er hoe dan ook jezelf zijn. Stap in de trein en maak plezier in de leukste hotspots onder de regenboog.


1. Café de Plak in Nijmegen

Café de Plak in Nijmegen is om twee redenen bekend. De eerste reden: het is al sinds de oprichting in 1976 een vrijplaats voor activisme. Queer emancipatie, maar ook internationale solidariteit staan hier hoog in het vaandel. Waar het café nog meer bekend - of misschien wel beroemd - om is? Het kaasgehakt. Dat kun je proeven in de vorm van een (veganistische) burger. Café de Plak is een plek waar iedereen zich thuis mag voelen. In het gezellige bruin-geel-oranje retro-interieur lukt dat in ieder geval al heel aardig. Leuk om te weten: er vinden regelmatig te gekke feestjes plaats in de Plak. Kijk vooral even in de agenda op de website.

Vanaf station Nijmegen wandel je in 8 minuten naar Café de Plak. Met de OV-fiets ben je er in een paar minuten.

 • Openingstijden: dagelijks van 12.00 - 23.00 uur
 • Je betaalt hier +/- € 12 voor een lunchgerecht

Bloemerstraat 90, Nijmegen, cafedeplak.nl​​​​​​​

2. De Queer Surf Club in Den Haag

De Queer Surf Club is een club die queers met elkaar wil verbinden. Daarbij zijn de zee en de surfplank de gemeenschappelijke passie. Het is een plek waar je in een vertrouwde, veilige omgeving uitwaait op zee. Geen ervaring met surfen? Neem dan surflessen. Elke maand kun je bovendien deelnemen aan een extra activiteit. Dan stap je niet alleen op je surfplank, maar kijk je ook een film. Of je dineert op het strand. Een leuke manier om meer mensen binnen de LHBTQIA+-community te leren kennen.

Vanaf station Den Haag Centraal fiets je in ruim 20 minuten met de OV-fiets naar De Queer Surf Club.

 • Bekijk de agenda via dequeersurfclub.nl
 • Je boekt een introductie surfles al voor € 27,50 en een groepsles voor € 40

Strandweg 2, Den Haag, dequeersurfclub.nl

3. Café Sway in Maastricht

Een avondje uit in Maastricht, maar wel op een queer vriendelijke plek? Neem dan een kijkje in het Sway Café. Dit café vind je midden op de Maastrichtse Markt. Al sinds 2009 staat het bekend als hotspot voor inclusiviteit. Dans tot je voeten pijn doen en zing tot je stem schor is. Klassiekers, nieuwe hits, oude bekenden: het komt hier allemaal uit de speakers. In Café Sway is het swingen geblazen, dat is zeker.

Vanaf station Maastricht wandel je in een kwartier naar Sway Café. Met de OV-fiets ben je er in nog geen 5 minuten.

 • Openingstijden: bekijk de actuele openingstijden via swaycafe.nl

Markt 39, Maastricht, swaycafe.nl

4. 't Sluisje in Amsterdam

Dragshows zijn verrassend, uitbundig en een tikkeltje over de top. De ideale ingrediënten als je zin hebt in een spectaculair avondje uit, toch? Bij 't Sluisje in Amsterdam - midden in de Jordaan - bekijk je dragshows tijdens een driegangenmenu. In een avondvullend programma komen heerlijke gerechten en spraakmakende optredens voorbij. Geniet van een combinatie van zang, dans, cabaret en kleurrijke glitteroutfits en make-up. Dit wordt ongetwijfeld een avond voor in de boeken.

Vanaf station Amsterdam Centraal wandel je in een klein kwartier naar 't Sluisje. Met de OV-fiets ben je er in 5 minuten.

 • Bekijk de actuele openingstijden via sluisje.nl
 • Je boekt hier een arrangement voor +/- € 48 per persoon

Torensteeg 1, Amsterdam, sluisje.nl​​​​​​​

5. Café Stonewall in Enschede

Café Stonewall staat al sinds 1987 voor dezelfde missie. Het wil een veilige, open en warme omgeving creëren voor de LHBTQIA+-community. De club staat - namens Stichting Huisvesting Homobeweging Twente - voor inclusiviteit en verbinding in de samenleving. Het sfeervolle café is inmiddels niet meer weg te denken uit de stad. Queer of niet, iedereen komt er voor een drankje en een dansje. Uniek aan het café is dat het volledig op vrijwilligers draait. Dat zie je zelden in de horeca.

Vanaf station Enschede wandel je in ruim 5 minuten naar Café Stonewall. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in een paar minuten.

 • Openingstijden: donderdag van 20.00 - 0.00 uur, vrijdag van 15.30 - 1.00 uur, zaterdag van 15.30 - 2.00 uur en zondag van 15.30 - 20.00 uur

Walstraat 12-14, Enschede, stonewall.nl

6. Queer audiotour in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

Genderidentiteit, seksualiteit en inclusiviteit is iets van alle tijden. Hoe ervaarden mensen in de oudheid dit? En hoe hebben hun opvattingen van toen bijgedragen aan hedendaagse ideeën over gender en seksualiteit? In het Rijksmuseum van Oudheden kom je erachter. Het museum wil alle aspecten van de oudheid belichten, waaronder queer aspecten. Je komt langs vaste tentoonstellingen. Bijvoorbeeld die over Egypte en Nubië en de Grieken en Romeinen. Met een audiotour luister je via je koptelefoon naar verhalen. Slenter op je gemak door het museum, terwijl je met de seconde wijzer wordt.

Vanaf station Leiden wandel je in 25 minuten naar het Rijksmuseum van Oudheden. Huur je een OV-fiets? Dan ben je er in ruim 5 minuten.

 • Openingstijden museum: dagelijks van 10.00 - 17.00 uur
 • Tickets museum: volwassenen € 14 en kinderen tot 18 jaar gratis
 • Download de route via rmo.nl
 • Duur audiotour: 45 minuten

Rapenburg 28, Leiden, rmo.nl

7. Queer stadstour door Amsterdam

Hoe ontdek je de LHBTQIA+-vriendelijke plekken van een stad nu beter dan met een queer stadsgids? Sanne is queer en inwoonster van Amsterdam. In een twee uur durende stadstour neemt ze je mee langs iconische plekken voor de LHBTQIA+-community. Sanne vertelt over gebeurtenissen die in de stad plaatsvonden, zoals queer protesten bij het Nationaal Monument. Maar ze neemt je ook mee naar plekken met persoonlijke verhalen. Zoals de plek waar ze voor het eerst met een meisje kuste. Sannes stadstour is een leuke manier om kennis te maken met inclusiviteit in onze hoofdstad. 

Vanaf station Amsterdam Centraal wandel je in 10 minuten naar het startpunt van de route. Of stap op de OV-fiets: dan ben je in een paar minuten bij het startpunt.

 • Duur: 2 uur
 • Prijs: € 39 per persoon

Startpunt: Nationaal Monument op de Dam, lgbtour.amsterdam

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: De Queer Surf Club, Rijksmuseum van Oudheden Leiden, 't Sluisje Amsterdam, LGBTOUR Amsterdam, Unsplash en Pexels

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

8x niet te missen Pride-evenementen deze zomer

De leukste evenementen vind je hier op een rij.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten