Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Zomercarnaval Rotterdam festival

10x de leukste festivals deze zomer

Er staat weer een zomer vol met leuke festivals voor de deur. Laat je verrassen door performances van jong en internationaal talent, geniet van wereldse lekkernijen tijdens een foodfestival en dans mee met een grote carnavalsoptocht. Deze festivalzomer wordt onvergetelijk.


1. LunaLunaLuna, Tilburg

In het Wilhelminapark dompel je je tijdens LunaLunaLuna vijf dagen lang onder in een magische theater- en kermiswereld met acteurs en attracties. Ga op ruimtereis, stap in het meerkeuzespookhuis of ontvang knuffels via de Big Hug, een knuffelmachine. Extra leuk aan het festival is dat er zowel voor de aankleding als de attracties wordt samengewerkt met Tilburgse kunstenaars. De roze neushoorn wil je bijvoorbeeld niet missen, en de Tilburgse bands ook niet! 

Vanaf station Tilburg 18 minuten lopen of 8 minuten met de OV-fiets.

Van 27 tot en met 31 juli 2022, Wilhelminapark, Tilburg, lunalunaluna.nl

2. Culikaravaan, Middelburg

Ben je gek op werelds eten? Kom dan naar de Culikaravaan op het Langeviele Bolwerk. Van 10 tot en met 13 augustus staan er rondom de achttiende-eeuwse Seismolen zo’n twintig foodtrucks voor je klaar met de lekkerste hapjes en maaltijden. Ga je voor Frans, Surinaams of Indiaas? Les ondertussen je dorst bij de mobiele wijnbar. Wat je ook kiest, het valt gegarandeerd in de smaak.

Vanaf station Middelburg 18 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets.

Van 10 tot en met 13 augustus 2022, Baarnselaan 22, Middelburg, culikaravaan.nl

3. Rotterdam Unlimited Zomercarnaval, Rotterdam

Tijdens Rotterdam Unlimited Zomercarnaval draait het om vrolijke uptempo deuntjes, feest, diversiteit en bovenal gezelligheid. Ontdek vele nieuwe talenten als dj Shug, die verschillende sounds van hiphop tot Afrikaans samenbrengt, en zanger Shiwa, die doet denken aan Bob Marley. Op vrijdag en zaterdag is er de Mercado. Hoogtepunt is de Straatparade op 30 juli: een stoet van 2.500 (!) energieke dansers die door het centrum trekt. Hiervan krijg je zin om los te gaan!

Van 26 juli tot en met 30 juli 2022, op verschillende locaties door Rotterdam, rotterdamunlimited.com

4. Wijn Festijn, in verschillende grote steden

Wijnen, wijnen, wijnen én een levendige sfeer, het Wijn Festijn staat in het teken van bourgondisch genieten! De hele zomer trekt het festival door alle grote steden van Nederland, van Maastricht tot Leiden. Je proeft meer dan 100 soorten onder het genot van charcuterie, kazen en vegagerechten. Dankzij de muziek (onder andere Franse chansons) kom je helemaal in vakantiestemming. Kijk voor het hele programma op de website.

Vanaf station Den Haag Centraal 12 minuten lopen of 10 minuten met de OV-fiets.

Van 12 tot en met 14 augustus 2022, op het Lange Voorhout, Den Haag, hetwijnfestijn.nl
Kijk voor de andere locaties op de website van het Wijn Festijn.

5. Festival Strand, Utrecht

Verlang jij naar zon, zee, strand en muziek? Dan haal je je hart op tijdens Festival Strand. Met je voeten in het zand en een drankje in je hand swing je mee op hits van gouwe ouwen als 2 Brothers on the 4th Floor en Jody Bernal. Of zing mee met de nummers van BLØF of de energieke Utrechtse band Rondé, die op dit moment de hitlijsten bestormt. Tickets bestel je via de website.

Vanaf station Utrecht Leidsche Rijn 28 minuten met de speciale pendelbus plus lopen of 7 minuten met de OV-fiets vanaf station Vleuten.

Op 26 en 27 augustus 2022, Haarrijnse Plas, Utrecht, festivalstrand.nl

6. Klassiek op het Amstelveld, Amsterdam

Van de sprookjesachtige muziek van de Russische componist Tsjaikovski tot een optreden van Nederlandse conservatoriumstudenten. De tiende editie van dit klassieke muziekfestival – in de openlucht – heeft dit jaar als thema ‘Back to the roots’ en ‘The World Connected’; oftewel klassieke muziek is grenzeloos en voor alle leeftijden. De jonge musici van jeugdorkesten zullen je betoveren met prachtige klanken.

Vanaf station Amsterdam Centraal 12 minuten met de metro plus lopen of 26 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets.

Van 16 tot en met 18 september 2022, Het Amstelveld, Amsterdam, klassiekophetamstelveld.nl

7. Spoffin, Amersfoort

Eind augustus worden de Amersfoortse straten in het centrum traditiegetrouw omgetoverd tot het streetarts festival Spoffin. Maak kennis met jong aanstormend theatertalent uit binnen- en buitenland. Wat dacht je van een indrukwekkende show van de Finse circusgroep Arctic Ensemble of een dansvoorstelling van twee Spaanse mannen over vriendschap? De meeste voorstellingen zijn vrij toegankelijk. Op 27 augustus zijn er optredens van de winnaars van Kunstbende Utrecht. Spektakel alom.

Van 26 tot en met 28 augustus 2022, in de binnenstad van Amersfoort, spoffin.nl

8. Breda Drijft, Breda

In de Haven van Breda is het in de maand juli twee dagen lang feest! Voor dit evenement vaar je in je rubberbootje langs drijvende podia met dj’s en boten met barretjes. Bijzonder! Ondertussen heb je fantastisch zicht op de oude waterpoort Het Spanjaardsgat. De dag sluit je geheel in stijl af aan het water tijdens de afterparty bij bar BAAI. Tickets bestel je via de Facebookpagina van Breda Drijft. 

Vanaf station Breda 15 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Op 23 en 24 juli 2022, Haven van Breda, Breda, facebook.com/bredadrijft/

9. Noorderzon, Groningen

‘Noorderzon is een combinatie van een groots zomerfeest en internationaal kunstenfestival’, aldus de organisatie. De programmering met performances van lokale en internationale namen klinkt al veelbelovend. Zo is er een film te zien over het leven van de wereldberoemde architect Manuel. Of laat je meeslepen door de spannende dansvoorstelling ‘Bygones’, over de kracht van verandering. Van muziek tot literatuur tot colleges: elke culturele liefhebber is bij Noorderzon op zijn plek. 

Vanaf station Groningen 17 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Van 18 tot en met 28 augustus 2022, Noorderplantsoen, Groningen, noorderzon.nl

10. BredaPhoto, Breda

BredaPhoto is het festival voor aanstormend fotografietalent. Door de hele stad (binnen én buiten) bekijk je foto’s van nationale en internationale fotografen die maximaal vijf jaar geleden zijn afgestudeerd aan een kunstacademie. Daarnaast is er ook werk te zien van gevestigde namen. Van vintage prints en documentairefotografie tot video-installaties: hier zie je het allemaal. Tijdens deze tiende editie staan de thema’s hoop en verandering centraal. Kom en verwonder je. 

Van 8 september tot en met 23 oktober 2022, op verschillende locaties in Breda, bredaphoto.nl

Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG.
Beeld: Dragos Dimitru, Erald van der AA, Niels Wenstedt, Arie Storm fotografie, Natacha Demahieu, Irina Rozovsky, Niels Knelis Meijer, Anouk Hulsebosch, ANP.

Geïnspireerd om op pad te gaan?