Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

8x niet te missen Pride-evenementen deze zomer

Het kleurrijkste feest van het jaar? Dat is Pride. Tijdens Pride vieren we de liefde, vrijheid en gelijkheid. Het feest komt ieder jaar in de zomer terug. Dit jaar is het thema #TOGETHER: een roep om extra solidariteit en saamhorigheid. Weten waar de leukste Pride-feesten zijn? Wij zetten ze voor je op een rij. Van Roze Maandag in Tilburg tot Milkshake Festival in Amsterdam. Leg je vrolijkste outfit maar vast klaar.


1. Losgaan op festival Milkshake Amsterdam

Eind juli is het schudden en schitteren geblazen in het Amsterdamse Westerpark. Dan staat Milkshake Festival op de planning. Als je ergens groots de liefde viert, dan is het wel op dit festival. Je danst er tussen je nieuwe vrienden op de fijnste elektro, house en disco. DJ's laten hun beste kunsten zien, net als dansers en dragqueens. Alleen al door de vele uitzinnige outfits kijk je je ogen uit. Milkshake Festival begint met een spectaculaire Grand Opening in de Gashouder. Dit jaar organiseren ze die samen met het Londense festival Mightly Hoopla. Een knallende start dus.

Vanaf station Amsterdam Centraal fiets je in een kwartier met de OV-fiets naar Milkshake Festival in het Westerpark.

 • Data: 26, 27 en 28 juli 2024
 • Bekijk het programma via de website van milkshakefestival.com
 • Let op: weekendtickets zijn nu alleen nog verkrijgbaar via Ticketswap, de online marktplaats voor evenemententickets
 • Tickets voor de Grand Opening op vrijdag zijn er nog wel, voor € 45 per stuk. Bestel ze op de website milkshakefestival.com onder de naam 'Grand opening hosted by Mighty Hoopla'. Houd er rekening mee dat ze als warme broodjes over de toonbank gaan. Wees er dus snel bij

Westerpark, Amsterdam, milkshakefestival.com

2. Bezoek Roze Maandag op de Tilburgse Kermis

Wie op 22 juli in een blauwe blouse of gele jurk door Tilburg wandelt, valt flink op. Dan kleurt de stad namelijk roze door Roze Maandag. De hele dag door zijn er queer evenementen waar je naartoe kunt. Ga bijvoorbeeld los op Holy Pink: een knallend house- en technofeestje in de Muzentuin. Of geniet van zang, dans en stand-upcomedy bij de Dag van de Roze Loper. Op elke hoek van de straat vind je podia met optredens. Maak ook zeker een rondje in het reuzenrad of ritje in de achtbaan. Als je op de grootste kermis van Nederland bent, moet je natuurlijk wel even een attractie in.

Vanaf station Tilburg wandel je in 2 minuten naar de Roze Maandag op de Tilburgse Kermis.

 • Datum Roze Maandag: maandag 22 juli 2024
 • Gratis toegankelijk
 • Bekijk het actuele programma en de aanvangstijden via de website van kermisfestivaltilburg.nl

Stationspassage 9, Tilburg, kermisfestivaltilburg.nl

3. Kunst, cultuur en dans tijdens Pride Amsterdam

Van 27 juli t/m 4 augustus wapperen er in onze hoofdstad volop Pridevlaggen. Dan is het Pride Amsterdam. Tijdens de Pride wordt volop gefeest. Niet te missen zijn de straatfeesten. Bij verschillende cafés, pleinen en straten gaat het dak er dan twee dagen lang af. Alle achtergronden uit de samenleving zoeken verbinding in dans: een schitterend gezicht. Maar er is meer te doen. Je kunt je tijdens de Pride ook volop verdiepen in kunst en cultuur. Er zijn tientallen voorstellingen en tentoonstellingen, van theater en film tot muziek en fotografie. Stuk voor stuk bijzondere manieren om je te verdiepen in de queer community.

Vanaf station Amsterdam Centraal wandel je direct het centrum van Amsterdam in. De evenementen van de Pride vinden op verschillende locaties in de stad plaats.

 • Datum Pride: van zaterdag 27 juli t/m 4 augustus 2024
 • De (gratis) straatfeesten zijn van 2 t/m 4 augustus 2024. Check locaties en tijden via pride.amsterdam
 • Bekijk de volledige kunst- en cultuuragenda via de website van pride.amsterdam

Centrum Amsterdam, pride.amsterdam

4. Dansen met je voeten in het zand tijdens Pride at the beach in Zandvoort

Vier Pride met het zand tussen je tenen, de zon op je gezicht en de zee dichtbij. Vier Pride at the beach in Zandvoort. De populaire badplaats staat dan volledig in het teken van vreugde, vrijheid en saamhorigheid. Liefde en acceptatie staan centraal tijdens een programma vol activiteiten. Bewonder vrolijke straatparades en dans op intieme strandfeesten. Schuif aan bij de brunch, waar je geniet van gerechten en nieuwe vrienden maakt. Laat je inspireren door de boeiende verhalen van sprekers die de gemeenschap vertegenwoordigen. En reken vooral op een dag waar je met een glimlach aan terugdenkt.

Vanaf station Zandvoort wandel je in 5 minuten naar Pride at the beach.

 • Datum: van zondag 28 t/m 30 juli 2024
 • Bekijk het programma via de website van prideatthebeach.com en bestel daar je tickets

Boulevard de Favauge 11, Zandvoort, prideatthebeach.com​​​​​​​

5. Film kijken tijdens de Roze Filmavonden in Amsterdam-West

Op 31 juli en 1 augustus augustus tovert het Amsterdamse Mercatorplein om tot een Open Air Cinema. Deze Roze Filmavonden brengen diversiteit en inclusiviteit naar het stadsdeel West. Tijdens dit Pride evenement geniet je onder een fonkelende sterrenhemel van een speciale selectie films. Stuk voor stuk meesterwerken die de LGBTQ+-gemeenschap en hun verhalen belichten. Trommel je vrienden op voor een magische avond. Neem een hapje en een drankje mee en vier samen vrijheid. Een ontspannen moment tijdens de bruisende en levendige Pride. Het Mercatorplein heet iedereen welkom, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt. 

Binnen een kwartiertje fiets je met een OV-fiets vanaf station Amsterdam Centraal naar het Mercatorplein.

 • Datum: 31 juli en 1 augustus 2024
 • Toegang is gratis
 • Wees er op tijd bij, er is een beperkt aantal stoelen beschikbaar
 • Bekijk ook het evenement Open Air Cinema Zuid-As op 2 augustus via de website pride.amsterdam

Mercatorplein, Amsterdam, pride.amsterdam

6. Feesten tijdens de Canal Parade langs de Amsterdamse grachten

De wereldberoemde, jaarlijks terugkerende botenparade vaart op zaterdag 3 augustus weer door de Amsterdamse grachten. Het belooft een echt visueel spektakel te worden. Boten vol felle kleuren, Pridevlaggen, inspirerende thema's en prachtige kostuums varen door de grachten. Een ware kunstuiting die de diversiteit en inclusiviteit van de LGBTQ+-gemeenschap viert. Feest mee vanaf de kade. Er is genoeg te zien en te beleven op en rond de Amsterdamse wateren. Hapje en drankje erbij, feestende vrienden om je heen en je dag kan niet meer stuk.

De botenparade start bij het Oosterdok en vervolgt zich door de Nieuwe Herengracht, Amstel, Prinsengracht en eindigt op het Westerdok. Je bereikt het startpunt van de route in 10 minuten wandelen vanaf station Amsterdam Centraal. 

 • Bekijk de vaarroute via de website van pride.amsterdam
 • Datum: zaterdag 3 augustus 2024 van 12.00 - 18.00 uur
 • Wil je de Canal Parade vanaf je eigen boot bekijken? Koop vanaf 1 juli een Pride Vignet via de website van pride.amsterdam

Westerdok, Amsterdam, pride.amsterdam

7. Een knallend eindfeest: de Closing Party op de Dam

Na 2 weken vol bruisende evenementen wordt Pride afgesloten met een knallend eindfeest. De Dam - een iconisch plein in Amsterdam - tovert dan om in een vrolijke feestlocatie. Verwacht kleur, glitter en een geweldige line-up van artiesten en dj's. Geniet van de energie terwijl de muziek door de straten galmt. Trek nog een keer alles uit de kast tijdens de beroemde afsluiter van Pride Amsterdam. Vanaf 14.00 uur barst het feest hier los. Klaar voor een knallend einde?

Vanaf station Amsterdam Centraal wandel je in 10 minuten naar de Closing Party op de Dam.

 • Datum: zondag 4 augustus 2024 van 14.00 - 23.00 uur
 • De Closing Party is gratis toegankelijk
 • Houd de website van pride.amsterdam in de gaten voor de line-up

Dam, Amsterdam, pride.amsterdam​​​​​​​

8. Uit je dak tijdens Pride Utrecht

- Dit evenement is helaas afgelopen -

Bij Pride denk je misschien meteen aan de evenementen in Amsterdam. Maar ook in Utrecht maken ze er een spetterend feestje van. Hoogtepunt van Pride Utrecht is de botenparade, die door de Oudegracht en Utrechtse Singel vaart. Verover een lekker plekje aan de kade en geniet van wat langskomt. Na de botenparade trek je de Utrechtse straten in. Die veranderen dan als enorme dansvloer. Heb je energie voor tien? Dans 's avonds verder op het Wild' n Sweet Festival in Tivoli Vredenburg. Daar zie je bijvoorbeeld Elkka. Deze Britse producer en house dj veroverde in de internationale queer community al vele harten.

Vanaf station Utrecht Centraal wandel je in 10 minuten naar de Pride-evenementen in de binnenstad van Utrecht.

 • Data: 1 juni 2024
 • Toegang tot Pride Utrecht is gratis
 • De eerste boot vertrekt om 13.30 uur vanaf de Catharijnesingel
 • Het Wild 'n Sweet Festival duurt van 20.30 - 4.00 uur en vindt plaats in Tivoli Vredenburg. Tickets (€ 21 per stuk) en de line-up vind je op de website tivolivredenburg.nl
 • Bekijk het programma via de website van utrechtcanalpride.nl

Binnenstad Utrecht, utrechtcanalpride.nl

Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Tomdoms, Pixabay, Unsplash en Pexels

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

9x culturele zomeractiviteiten en -festivals

Wij hebben de leukste culturele activiteiten op een rijtje gezet.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten