Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

9x niet te missen Pride evenementen deze zomer

In je roze glitterpak naar een festival of met een regenboogvlag dansen aan de grachten. Overal zie je kleur tijdens Pride in Nederland. Niet alleen Amsterdam staat deze zomer op z’n kop. In het hele land - van Tilburg tot Zandvoort vieren we gelijkheid. Dit zijn de 9 leukste (gay) pride evenementen deze zomer.


1. Een roze walhalla tijdens de Tilburgse Kermis

Wie op 24 juli in een blauwe blouse of gele jurk door Tilburg wandelt, valt op in de menigte. Op Roze Maandag kleurt de hele stad namelijk roze. ‘s Ochtends begint het feest op het plein voor het station. Rond het middaguur start de Pride Walk. Kleurrijke en extravagante outfits mogen niet ontbreken tijdens dit Pride event in Nederland. Op elke hoek van de straat vind je podia, waar artiesten en performers hun talenten tonen. Bezoek een drag show of rijd een rondje in de Drag-train. Zing en dans je mee?

Vanaf station Tilburg wandel je binnen 2 minuten naar de Tilburgse Kermis.  

 • Datum: maandag 24 juli 2023 
 • Gratis toegankelijk  
 • Bekijk het actuele programma en de aanvangstijden 

Stationspassage 9, kermisfestivaltilburg.nl

2. Een extra week vol feest: Queer Amsterdam

Queer Amsterdam en Stichting Pride Amsterdam organiseren dit jaar samen het nieuwe evenement Queer & Pride Amsterdam. Dit betekent niet één, maar twee weken lang festiviteiten. De eerste week, van 22 t/m 28 juli, staat in het teken van queerness. Het is een week met volop aandacht voor sociale rechtvaardigheid, anti-discriminatie en (inter)nationale solidariteit. De week trapt af met een spectaculaire Pride Walk op zaterdag 22 juli. En ‘s Avonds ga je zelf lekker met de voetjes van de vloer. Het Queer Park vormt aan het einde van de dag het decor voor een bruisend festijn. Dans en feest hier tot in de late uurtjes.

De Pride Walk begint op zaterdag 22 juli op de Dam. Vanaf station Amsterdam Centraal wandel je hier binnen 10 minuten naartoe.

 • Datum: van zaterdag 22 t/m vrijdag 28 juli 2023 
 • De rest van de week worden er verschillende evenementen en workshops georganiseerd door de LGBTQ+-gemeenschap. Meer informatie over alle initiatieven vind je op de website

Dam, Amsterdam, queer-amsterdam.com

3. Kunst & cultuur tijdens Pride Amsterdam

Tijdens Pride Amsterdam zijn er niet alleen volop feestjes te bezoeken. Ook tientallen kunst- en cultuurevenementen vullen de agenda. Theater, film, muziek en dans: het gevarieerde programma laat ieders cultuurhart sneller kloppen. Een divers aanbod van en voor de hele LHBTIQ+ community, in de hele stad. Ga naar de Pride Comedy Night op 3 of 4 augustus voor een avond vol humor. Of bezoek RUIS, een theatervoorstelling en kunstexpositie gemaakt door 11 queer jongeren. Tijdens deze bijzondere voorstelling staan hun persoonlijke verhalen en kijk op de wereld centraal.

Beide (gay) Pride evenementen vinden plaats in de Pride Hub. De metro op station Amsterdam Centraal brengt je hier binnen 15 minuten naartoe.

 • Datum: van dinsdag 1 t/m zondag 6 augustus 2023 
 • De Nederlandstalige Pride Comedy Night vindt plaats op donderdag 3 augustus 2023 van 21.00 - 23.00 uur. Bestel gratis tickets van tevoren online   
 • Theatervoorstelling RUIS vindt plaats op donderdag 3 augustus van 13.00 - 14.00 uur en is gratis te bezoeken 
 • Bekijk de volledige agenda

Wibautstraat 129, Amsterdam, pride.amsterdam

4. Bezoek de spectaculaire Milkshake Grand Opening in Amsterdam

In het weekend van 28 juli keert het Milkshake Festival weer terug in het Westerpark. Het festival begint met een knaller: een spectaculaire Grand Opening in de Gashouder op vrijdag 28 juli. Peppermint - drag Queen, zangeres en trans activist – host de show. De avond is gevuld met optredens van onder andere Fat Tony, Doppelgang and Shady Lady. Niet te missen: het optreden van Ultra Naté - een bekende Amerikaanse zangeres die haar stempel heeft gedrukt op diverse houseplaten. Dans jij mee op haar hit ‘Free’ tijdens dit Pride evenement in Nederland?

Binnen 15 minuten reis je met de bus of OV-fiets vanaf Amsterdam Centraal naar de Gashouder. Ook ‘s nachts rijden er bussen.  

 • Datum: vrijdag 28 juli 2023 
 • Bestel je tickets online voor € 49,50 p.p.
 • Wees er snel bij, kaartjes voor de Grand Opening gaan als warme broodjes over de toonbank 

Klönneplein 1, Amsterdam, milkshakefestival.com

5. Dansen met je voeten in het zand tijdens Pride at the beach in Zandvoort

(Gay) Pride vieren aan een van de populairste stranden van Nederland? Tijdens Pride at the Beach staat Zandvoort in het teken van vreugde, vrijheid en saamhorigheid. Vier liefde en acceptatie tijdens een programma vol activiteiten. Van kleurrijke parades die door de straten trekken tot intieme strandfeesten. Dans met je voetjes in het zand, totdat je de zon ziet ondergaan. Schuif aan bij de brunch, maak nieuwe vrienden en laat je inspireren door de boeiende verhalen van sprekers die de gemeenschap vertegenwoordigen. Dat alles met uitzicht op zee. Stap uit je schoenen en voel het zand tussen je tenen terwijl je je klaarmaakt voor een onvergetelijke ervaring aan de kust. 

In 5 minuten wandel je vanaf station Zandvoort naar het strand.  

 • Datum: van zondag 30 juli t/m dinsdag 1 augustus 2023
 • Kaartjes voor het eindfeest en de Women Pride Party op het strand kosten € 15 p.p. Voor € 22,50 brunch je mee. Alle andere evenementen zijn gratis toegankelijk
 • Bekijk het programma en bestel daar je tickets

Boulevard de Favauge 11, Zandvoort, prideatthebeach.com

6. Film kijken tijdens de Roze Filmavonden in Amsterdam West

Op 2 en 3 augustus tovert het Mercatorplein om tot een Open Air Cinema. Deze Roze Filmavonden brengen diversiteit en inclusiviteit naar het stadsdeel West. Tijdens dit Pride evenement in Nederland geniet je onder een fonkelende sterrenhemel van een speciale selectie films. Stuk voor stuk meesterwerken die de LGBTQ+-gemeenschap en hun verhalen belichten. Trommel je vrienden op voor een magische avond. Neem een hapje en een drankje mee en vier samen vrijheid. Het Mercatorplein heet iedereen welkom, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt.

Binnen een kwartiertje fiets je met een OV-fiets vanaf station Amsterdam Centraal naar het Mercatorplein. De Open Air Cinema is ook binnen 20 minuten bereikbaar met de tram. 

 • Datum: woensdag 2 en donderdag 3 augustus 2023 
 • Toegang is gratis 
 • Wees er op tijd bij, er is een beperkt aantal stoelen beschikbaar  
 • Bekijk ook Open Air Cinema Zuid-As

Mercatorplein, Amsterdam, pride.amsterdam

7. Zingen en dansen op de Amsterdamse straten

Een van de hoogtepunten van Pride Amsterdam zijn de sprankelende straatfeesten. Van 4 t/m 6 augustus vullen de straten van onze hoofdstad zich met een explosie van kleur, muziek en feestvreugde. Bij verschillende cafés, pleinen en straten gaat het dak eraf. De stad komt tot leven. De straten toveren om tot een veilige en feestelijke omgeving waar mensen van alle achtergronden samenkomen. Kom dansen, vieren en laat zien dat liefde en acceptatie geen grenzen kent. Een niet te missen Pride event in Nederland.

De straatfeesten vinden plaats in het centrum van Amsterdam. Goed te voet bereikbaar vanaf station Amsterdam Centraal. 

 • Datum: vrijdag 4 t/m zondag 6 augustus 2023
 • Gratis toegankelijk
 • Bekijk de specifieke locaties en tijden

Centrum Amsterdam, pride.amsterdam

8. Feesten tijdens de Canal Parade langs de Amsterdamse grachten

De wereldberoemde, jaarlijks terugkerende botenparade vaart op zaterdag 5 augustus weer door de Amsterdamse grachten. Het thema: #YouAreIncluded. Met dit thema belooft de parade (net als anders) een visueel spektakel te worden. Boten vol felle kleuren, inspirerende thema's en prachtige kostuums varen door de grachten. Een ware kunstuiting die de diversiteit en inclusiviteit van de LGBTQ+-gemeenschap viert. Feest mee vanaf de kade of bezoek dit Pride evenement met de boot. Er is genoeg te zien en te beleven op en rond de Amsterdamse wateren.

De botenparade start bij het Oosterdok en vervolgt zich door de Nieuwe Herengracht, Amstel, Prinsengracht en eindigt op het Westerdok. Het startpunt is binnen 10 minuten lopend te bereiken vanaf het station Amsterdam Centraal. Bekijk de vaarroute.

 • Datum: zaterdag 5 augustus 2023 van 12.00 - 18.00 uur  
 • Bekijk de parade vanaf de kade of koop vanaf 1 juli een Pride Vignette als je de Canal Parade met de boot wil bezoeken

Westerdok, Amsterdam, pride.amsterdam

9. Een knallend eindfeest: The Closing party op de Dam

Op 6 augustus sluiten twee weken vol bruisende Pride evenementen af met een knallend eindfeest. De Dam, een van de meest iconische pleinen van Amsterdam, transformeert in een vrolijke feestlocatie. Verwacht kleur, glitter en een geweldige line-up van artiesten en dj's. Geniet van de energie terwijl de muziek door de straten galmt. Trek nog één keer alles uit de kast tijdens de beroemde afsluiter van (gay) Pride Amsterdam. Vanaf 14.00 uur barst het feest hier los. Ligt jouw kleurrijke outfit al klaar?

Binnen 10 minuten wandel je vanaf station Amsterdam Centraal naar de Dam.  

 • Datum: zondag 6 augustus 2023 van 14.00 - 22.00 uur  
 • Gratis toegankelijk  
 • Bekijk meer informatie over de line up

Dam, Amsterdam, pride.amsterdam

Tekst: Maaike van Suijdam - Insiders
Beeld: Pixabay, Pexels, Pexels - Son Tung Tran, Pexels - James Frid, Pexels - Juan Manuel Ferraro, Pexels - Brett Sayles,  Pexels - Ronê Ferreira, Pexels - Lucia Vergara, Pexels - Wendy Wei, Pexels - Anne Shvets, Pexels - elvis Yang, Pexels - Viktorya Sergeeva, Pexels - Annam, Pexels - Guilherme Rossi en Pexels - Monica Silvestre

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

9x niet te missen culturele activiteiten deze zomer

Vier de zomer met deze culturele activiteiten in eigen land waar genieten voorop staat.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten