Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

6x zien en doen in Den Bosch

In Den Bosch weten ze wat genieten is. Begin je dagje uit in deze bourgondische stad met een Bossche bol, maak een vaartochtje over de Binnendieze en sluit af met een mooi biertje van een Bossche brouwerij. Wat te doen in Den Bosch? Mis deze hotspots in ieder geval niet.


1. Een Bossche bol en een eersteklas koffie

Echte zoetekauwen komen naar de stad met één duidelijk doel voor ogen: de Bossche bollen van banketbakkerij Jan de Groot. Van deze XL-soezen, gevuld met slagroom en overgoten met pure chocolade, gaan er dagelijks zo’n 1.500 over de toonbank. Na de zoete ‘sjekladebollen’ zin in eersteklas koffie? Steek dan de Stationsweg over en stap binnen bij MonQui. Deze koffiebar en woonwinkel in één heeft een heerlijke binnentuin.

Banketbakkerij Jan de Groot, Stationsweg 24 bosschebollen.nl
MonQui, Stationsweg 19, monqui.nl

2. Diezetocht in De Uilenburg

De Uilenburg is een van de leukste gedeeltes van de stad. Een schilderachtige, middeleeuwse wijk waar je veel gezellige terrassen vindt. Een aanrader: de stad verkennen met een fluistervaartocht over de Binnendieze. Tijdens de tocht vaar je zowel in de openlucht als onder de bebouwing door. Er worden verschillende vaarroutes aangeboden, zoals de Hemel- en Hellevaart, die stuk voor stuk worden verzorgd door enthousiaste schippersgidsen. Tickets kun je online of ter plekke boeken, bijvoorbeeld bij het informatiecentrum Bolwerk Sint-Jan aan de Stadsdommel nabij de Wilhelminabrug.

Bolwerk Sint-Jan, Sint Janssingel 25, bolwerkdenbosch.nl

3. Lunchen bij Eetbar DIT

In de Snellestraat vind je de leukste winkels. Hier is bijna elk adres een voltreffer. Ga bijvoorbeeld eens langs bij de Vintage Room, voor oude en nieuwe woonaccessoires. Ook vind je hier Eetbar DIT, al jarenlang een lokale lieveling. Strijk neer op het beschutte terras met een goed belegde boterham of bestel een biertje met borrelhap: een Brabants worstenbroodje op een stokje.

Vintage Room, Snellestraat 30, vintageroom.nl
Eetbar Dit, Snellestraat 24-26, eetbardit.nl

4. Winkelen en kunst op de Verwersstraat

Ook de Verwersstraat is een winkelwalhalla met diverse conceptstores. Westside is een aanrader, met een collectie die varieert van koffietafelboeken tot mid-century salontafels. Maar voor het mooiste pand van de straat neem je een kijkje achter de smeedijzeren hekken van nr. 41. Op de plek waar eerst monniken leefden en later de gouverneur des konings en de commissaris der koningin, vind je tegenwoordig het Noordbrabants Museum. Hier bewonder je meesterwerken van Brabantse iconen zoals Vincent van Gogh, Jheronimus Bosch en Jan Sluijters.

En waar het klassieke gebouw overgaat in de moderne aanbouw, begint de wereld van het piepjonge Design Museum Den Bosch. Hier vind je toffe tentoonstellingen die de impact van design op het dagelijks leven belichten.

Westside, Verwersstraat 19-21, westsidedenbosch.nl
Het Noordbrabants museum, Verwersstraat 41, hetnoordbrabantsmuseum.nl
Design Museum Den Bosch, De Mortel 4, designmuseum.nl

5. Tijd voor bier bij Brouwerij Boegbeeld

Bierliefhebbers kunnen in Den Bosch hun hart ophalen en proeven van prachtige bieren bij Jongens van de Wit, Bossche Brouwers, D’n Draok, Brouwerij de Markies en ’t Kolleke. Maar de meest opvallende is Brouwerij Boegbeeld. Hier staat een vrouw aan het roer en de locatie is erg bijzonder: op de eerste verdieping van een brocantewinkel in een van de oudste panden van de stad.

Dus neem – nadat de Franse kroonluchters, industriële lampen en verweerde spiegels van La Folie zijn bewonderd – zeker het trapje naar boven. Met een beetje geluk zie je Janneke Pieters roeren in een grote ketel. En kun je niet kiezen welk bier mee naar huis mag, ga dan voor ‘Un bietje van alles’. Dit pakket bevat onder meer de Bossche Beul, een bier dat werd ontwikkeld voor de gelijknamige B&B in het pand waar ooit de stadsbeul woonde.

Brouwerij Boegbeeld, Uilenburg 1, brouwerijboegbeeld.nl

6. Afsluiten bij de Verkadefabriek of Werkwarenhuis

Met twee theaterzalen, vijf filmzalen, een clubzaal en restaurant is de Verkadefabriek het culturele hart van Den Bosch. Ook het terrein achter de voormalige koekjesfabriek is te gek. Hier is een voormalige mengvoederfabriek omgetoverd tot het Werkwarenhuis. In deze industriële setting shop je designitems van Social Label, en borrel, eet en dans je in het roze interieur van restaurant Van Aken.

Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45, verkadefabriek.nl
Werkwarenhuis, Tramkade 20-24, werkwarenhuis.nl

Beeld: Petra Hoogerbrug.

9x de smakelijkste restaurants van Den Bosch

Van buurtcafé tot borrelbar, dit zijn de lekkerste restaurants van Den Bosch.

4x winkelen in Den Bosch

Sla je slag bij de leukste fashion stores in Den Bosch.