Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Visie

Gaan en staan waar je wil, en zo comfortabel mogelijk. Dat wil in Nederland iedereen. Onze reiziger wil dat en wijzelf net zo goed. Reistijd als gewonnen tijd. Tijd om vrij te besteden: aan een gesprek, om tot jezelf te komen of om de dag te laten bezinken. Misschien borrelen tijdens je reis ook praktische vragen op. Staat er nog een fiets klaar? Of mijn bus? Dan wil je dat meteen weten. Heb je trek? Dan wil je alvast de bestelling doorgeven zodat die klaar staat.


Bij al het gemak dat je als reiziger wenst, is het klimaat je dierbaar. We houden ook rekening met toekomstige generaties. NS rijdt nu al voor 100% op groene stroom en blijft duurzaam reizen hoog in het vaandel houden. De keuze voor de trein is dan de vanzelfsprekende keuze. Voor hele lange afstanden is het vliegtuig meer geschikt, terwijl de fiets, de bus of de metro in de stad de beste opties zijn. Of straks misschien de elektrische taxi of de zelfrijdende leenauto.

De reisgenoot

Wordt NS de reisgenoot van iedereen? Het bedrijf dat Nederland bereikbaar houdt? 

Het spoor bestaat al bijna twee eeuwen en NS heeft goede papieren. Maar die trotse geschiedenis zet ons op het verkeerde been als we niet blijven vernieuwen, voor nu en straks. Ook iconen kunnen omvallen, denk maar aan V&D. 

Bovendien is de opgave van morgen een andere dan toen. Van het verplaatsen van mensen naar je verplaatsen in mensen. Iedereen wil veilig, plezierig en betaalbaar blijven reizen. Geen gedoe, ultieme vrijheid! Dat mogelijk maken, dat is de kunst. 

Dat houdt in: gericht kansen aangrijpen die nieuwe technologieën bieden. En voortbouwen op onze sterke punten: ons uitvoerend vermogen, ons inzicht in de wensen van onze klanten en onze logistieke expertise. En het komt er op aan dat we blijven verbeteren en vernieuwen. 

Met de strategie Spoorslags Beter (2016 - 2019) scherpten we onze blik op het verbeteren van onze prestaties voor de reiziger. Nu leggen we de lat hoger. Juist ook in coronatijd. De operationele prestaties zijn verbeterd, maar de kwaliteit van de hele reis, de HSL en de sfeer en bedrijvigheid op de stations kunnen nog veel beter. Gaan we dus voor zorgen. Excellent en veilig? Zeker! Snel? Dat ook! Wij willen vooruit, net als onze reizigers en hebben de ambitie om Nederland mobiliteit van wereldklasse te bieden. Samen maken we Nederland bereikbaar. Voor iedereen.

Volop kansen

Jouw reis begint in je hoofd, bij een idee. Als je jouw smartphone pakt om te zien hoe laat je afspraak is, wanneer je trein vertrekt of om een taxi te boeken. De NS-app biedt al veel informatie maar er zijn nog volop kansen om de informatie uit te breiden, bijvoorbeeld door het regelen van een fiets of auto op te nemen. Ook fijn: je kunt nu al in één oogopslag zien wanneer het rustig is in de trein, of juist druk. Nog even en je kunt er ook mee praten.

Samen met onze partners

Om reizen nog aantrekkelijker te maken, zullen we zelf ook aantrekkelijk moeten zijn om mee samen te werken. Dat lukt alleen als we open en betrouwbaar zijn in de samenwerking met onze collega-vervoerders van bus, tram, taxi én trein. En met bedrijven uit andere sectoren, zoals de Googles van deze wereld en start ups als MyOV, deelconcepten als Car to Go en bedrijven als Blendle die helpen om jouw reis aangenamer te maken. Onze ambitie is niet gering: mobiliteit van wereldklasse; dichtbij, betaalbaar en met hart voor de omgeving. 

Dat bereiken we alleen als we zelf wendbaar genoeg zijn om samen met onze partners de mogelijkheden te verkennen. Kunnen de aansluitingen beter? Welke vrijheid bieden de nieuwste technologische ontwikkelingen, zowel op het spoor (‘lightrail’) als op de weg (zelfrijdende auto’s en bussen)? Wij gaan steeds voor duurzaam: in groen, sociaal en financieel opzicht. 

Het station als kloppend hart

Het treinstation ligt dikwijls in het centrum van een plaats. Een plek om aan te komen, om te vertrekken of … om te blijven! Want waar het station nog niet het kloppend hart van de stad is, gaat het dat worden. Daar zijn we al volop mee in de weer, samen met de winkelier, de horecaondernemer en de muzikant die achter de piano plaatsneemt. 

Naast flaneren, winkelen, dineren of vergaderen heeft het station trouwens nog een voordeel. Je kunt er de trein pakken! De Intercity naar een grote stad, de lightrail net buiten de stad of de HSL naar Parijs of Berlijn. Waar je ook bent en waar je ook heen gaat, bij ons haal je meer uit je dag, meer uit je tijd.