Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

10x de leukste kinderboekwinkels

Weten bij welke kinderboekenwinkels je moet zijn voor een mooi, grappig, informatief of juist ontroerend boek? Wij doken met onze neuzen in de boeken(winkels) en dit zijn onze favorieten.


1. De Geheime Tuin, Rotterdam

Deze boekwinkel – vernoemd naar het gelijknamige boek uit 1911 van Frances Hodgson Burnett – vind je in de Rotterdamse wijk Blijdorp. De selectie is zorgvuldig samengesteld door eigenaresse Peggy en uitgezocht op herkenbare thema’s als vriendschap, verdriet, pesten en verliefdheid. Voor kinderen in elke leeftijdsfase is er hier wel een bijzonder boek te vinden. Ook koop je er kleine cadeaus, brocante en knutselpakketten. 

Vanaf station Rotterdam Centraal 17 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets.

Stadhoudersweg 87d, Rotterdam, kinderboekwinkeldegeheimetuin.nl

2. De Boekenberg, Eindhoven

Een overzichtelijke en ruime boekwinkel om heerlijk in rond te dwalen. Zoals de naam al doet vermoeden, spot je hier héél veel leesvoer. Voor beginnende lezers is er een speciale kast, er zijn boeken voor kinderen met dyslexie, luisterboeken, voorleesboeken, sprookjesboeken en strips. Het assortiment bestaat verder uit leuke postkaarten en knuffels. 

Vanaf station Eindhoven Centraal 13 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Kleine Berg 48, Eindhoven, boekenberg.nl

3. De Arnhemse Kinderboekwinkel, Arnhem

In een van de mooiste straten van de Rijnstad huist de Arnhemse Kinderboekwinkel. Ben je op zoek naar een klassieker? Dan is deze knusse zaak een aanrader. Naast Floddertje en Jip & Janneke vind je er exemplaren vol met leuke weetjes, met prachtige illustraties of in het Engels geschreven. Alleen al de etalage en de rode hijskraan uit Pluk van de Petteflet voor de deur, maken dat je zin krijgt om naar binnen te gaan.

Vanaf station Arnhem Centraal 9 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets.

Weverstraat 26, Arnhem, www.lezenisleuk.nl

4. Paper Moon Books, Utrecht

Ben je op zoek naar een Engelstalig boek? Dan zit je bij deze speciaalzaak die alleen Britse ‘books’ verkoopt meer dan goed. Denk bijvoorbeeld aan ‘Frida Kahlo and the bravest girl in the world’, ‘What’s Your Favourite Animal?’ of ‘Frog’ (in het Nederlands bekend als ‘Kikker’). In de winkel zijn allerlei knusse hoekjes om neer te strijken met een nieuwe aanwinst. Ook leuk: elke vrijdag is er een voorleesmiddag.

Vanaf station Utrecht Centraal 12 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Oudegracht 254, Utrecht, www.papermoonbooks.net

5. De Giraf, Dordrecht

Verhalenbundels, sprookjes, prenten, informatief, dieren en liedjes: bij De Giraf vind je een ruim assortiment aan boeken die je eigenlijk allemaal mee naar huis wilt nemen. Kun je niet kiezen? Vraag de gepassioneerde en ervaren medewerkers gerust om advies. Onze eigen gouden tips: voor de kleintjes ‘De Kinderencyclopedie’ en voor 12-plussers ‘Brief voor de Koning’ van Tonke Dragt.

Vanaf station Dordrecht Centraal 13 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Groenmarkt 163, Dordrecht, kinderboekwinkeldegiraf.nl

6. Alice in Wonderland, Den Haag

Het kleine maar fijne Alice in Wonderland is zo’n plek waar locals graag naar terugkeren. De zaak wordt gerund door een koppel dat ook theatervoorstellingen organiseert (check voor meer informatie de website). Wil je samen met de kleintjes liedjes zingen? Liever een prentenboek? Of ben je als middelbarescholier op zoek naar een klassieker voor je boekverslag? Hier scoor je voor elk kind een boek naar zijn of haar hart. 

Vanaf station Den Haag Centraal 8 minuten met de bus of 25 minuten lopen of 13 minuten met de OV-fiets.

Piet Heinstraat 2, Den Haag, dehaagsekinderboekwinkel.nl

7. De Vrolijke Boekenwurm, Alkmaar

Van de sympathieke verkopers bij deze boekenzaak word je vanzelf vrolijk! Hier werken mensen met een verstandelijke of fysieke beperking. Verwacht niet alleen klassiekers als Nijntje en Kikker, maar ook handpoppen, knuffels en spelletjes. De meet and greets met boekfiguren, knutselmiddagen en voorleesdagen zijn een goede reden om terug te keren.

Vanaf station Alkmaar 14 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets.

Houttil 52, Alkmaar, devrolijkeboekenwurm.nl

8. De Kinderboekwinkel, Amsterdam

De oudste kinderboekwinkel van ons land zit in hartje Amsterdam. Al sinds 1975 is dit een geliefde locatie onder leesliefhebbers. De kasten staan hier vol met peuter- en kleuterboeken, voorlees- en prentenboeken, voor verschillende AVI-niveaus en jongvolwassenen. Extra bijzonder is dat je hier ook exemplaren vindt in het Engels, Arabisch en Farsi, en dat er veel boeken zijn over andere culturen en diversiteit. Hou zeker de Instagram in de gaten voor leuke leestips.

Vanaf station Amsterdam Centraal 20 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets.

Rozengracht 34, Amsterdam, kinderboekwinkel.nl

9. Studio Pretletter, Deventer

Stap binnen bij Studio Pretletter en overal waar je kijkt ontdek je knusse leesplekken. In de winkel scoor je nieuwe en tweedehands boeken. Speciaal: voor kids die verdrietig zijn is er een hoek met boeken die troost bieden. Droomt jouw kroost ervan om de nieuwe Paul van Loon te worden? In de verhalenplaats kan je kind aan de slag met een eigen gedicht of verhaal. 

Vanaf station Deventer 6 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Smedenstraat 21, Deventer, studiopretletter.nl

10. Jeugdboekhandel Silvester, Leiden

Van prenten- en sprookjesboeken tot de Gorgels en Dolfje Weerwolfje tot Het Achterhuis van Anne Frank. Of je nu een exemplaar wilt hebben voor een baby, kleuter of 14-jarige, bij Silvester is de kans groot dat je niet met lege handen naar huis gaat. Ook het Verteltheater op de bovenverdieping wil je niet missen. Daar zijn van september tot mei allerlei activiteiten als workshops en ontmoetingen met schrijvers.

Vanaf station Leiden Centraal 9 minuten lopen of 2 minuten met de OV-fiets.

Rapenburg 17, Leiden, silvester-leiden.nl

Tekst: Rosa Lee Szarzynski - MPG.
Beeld: Getty Images

12x leuke en unieke dierentuinen

Van giraffen tot walvissen en reptielen, hier kijk je je ogen uit.

12x leuke musea voor kinderen

Leren en kijken in de leukste (interactieve) kindermusea.