Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Uitstel van betaling

Heb je een boete (wettelijke verhoging) gekregen maar kon je deze niet direct betalen? Dan krijg je uitstel van betaling en een betaalverzoek toegestuurd dat je binnen 14 dagen moet betalen. Lees hier hoe dat werkt.


Betaal binnen 14 dagen

Heb je een boete gekregen omdat je geen geldig vervoerbewijs had? Betaal deze dan binnen 14 dagen. Vermeld hierbij altijd je betalingskenmerk. Als je niet binnen 14 dagen betaalt, sturen wij je een herinnering en wordt de boete verhoogd met € 15,- aan administratiekosten.

Betaal je in de 14 dagen daarna nog niet? Dan moeten wij helaas de rekening overdragen aan het incassobureau. Er wordt op dat moment nog een keer € 25,- aan incassokosten bij de boete opgeteld. 

Als je niet op tijd betaalt, dragen wij het dossier in sommige gevallen over aan het Centraal Justitieel Incassobureau of het Openbaar Ministerie. Je krijgt dan van hen bericht over het verdere strafrechtelijke traject. 

Vaker reizen zonder vervoerbewijs

Bij vaker reizen zonder geldig vervoerbewijs, kan je een reisverbod opgelegd krijgen. Je mag dan een aantal maanden niet met de trein reizen. Overtreding van het reisverbod is strafbaar dus als dit geconstateerd wordt zal de politie worden ingeschakeld om deze overtreding af te handelen.

Identificatieplicht

In Nederland geldt een identificatieplicht. In de trein en op het station ben je wettelijk verplicht je te identificeren als een daartoe bevoegde functionaris zoals de hoofdconducteur of Veiligheid en Service (V&S) je daarom vraagt.

Als je je niet kan identificeren, kan je hiervoor ook een boete krijgen. Deze komt bovenop de boete voor het reizen zonder geldig vervoerbewijs. Als het nodig is, wordt de politie ingeschakeld.

Ben je het niet eens met de boete?

Betaal dan toch binnen 14 dagen. Zo voorkom je verhoging van het boetebedrag, en een eventuele strafvervolging. Je kunt na de betaling bezwaar indienen. Word je in het gelijk gesteld? Dan wordt het bedrag dat je al hebt overgemaakt teruggestort.

Bezwaar indienen

Ben je het oneens met dit Uitstel van Betaling? Neem dan contact op met NS Klantenservice.