Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Uitstel van betaling

Geen geldig vervoerbewijs in de trein of achter de poortjes op een station? Dan zal de conducteur of Veiligheid en Service (V&S) medewerker je een kaartje verkopen en daarbij de wettelijke verhoging van € 50 in rekening brengen. Kun je niet direct contant betalen? Dan krijg je uitstel van betaling (UVB) als je je kunt legitimeren.


Boetebedrag en adminstratiekosten

De boete bij zwartrijden in het openbaar vervoer bedraagt € 50, bovenop de kosten van een treinkaartje. Het boetebedrag van € 50 is een besluit van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Deze boete is gelijk voor alle vormen van openbaar vervoer: bus, tram, metro en trein. De administratiekosten bedragen € 15.

Uitstel van betaling

Wanneer je de boete in de trein of achter de poortjes op het station niet contant kunt betalen, kan de conducteur of Veiligheid en Service (V&S) medewerker je uitstel van betaling geven. Hiervoor moet je je wel kunnen legitimeren. Je ontvangt dan thuis een acceptgiro die je binnen 14 dagen moet betalen.

Geen identiteitsbewijs

In Nederland geldt een identificatieplicht. Je moet je altijd kunnen legitimeren. Om uitstel van betaling te krijgen, moet je je ook kunnen legitimeren. De conducteur of Veiligheid en Service (V&S) medewerker is Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) en volledig bevoegd om naar jouw legitimatie te vragen. Wanneer je dit niet kunt, maakt de conducteur Veiligheid en Service (V&S) medewerker een proces-verbaal op. De politie kan er ook aan te pas komen om jouw identiteit te onderzoeken.

Ben je het niet eens met de boete? Betaal dan toch

Zelfs als je het niet eens bent met de boete is het belangrijk dat je het bedrag overmaakt. Zo voorkom je onnodige verhoging van het boetebedrag. Je kunt na de betaling bezwaar indienen. Geven wij je gelijk? Dan wordt het bedrag dat je al hebt overgemaakt teruggestort.

Wij raden je ten zeerste aan de boete binnen 14 dagen aan NS te betalen. Indien je niet binnen deze termijn betaalt, sturen wij je een herinnering en wordt de vordering verhoogd met een bedrag van € 15 aan administratiekosten. Indien je vervolgens nog niet binnen 21 dagen betaalt, zijn wij genoodzaakt om de vordering over te dragen aan het incassobureau. De vordering zal dan verhoogd worden met een bedrag van € 25 aan incassokosten, welke bovenop de eerder genoemde administratiekosten van € 15 komen. Betalingen zonder jouw betalingskenmerk kunnen niet in behandeling worden genomen.

Bezwaar indienen

Ben je het oneens met dit Uitstel van Betaling? Neem dan contact op met NS Klantenservice. Via de telefoon 030 - 751 51 55 en de chat helpen we je direct. Je kunt ook dit webformulier invullen. Dan krijg je zo spoedig mogelijk een reactie van ons.