Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Vragen en antwoorden over reizen tijdens corona

De trein kan weer voor elk reisdoel gebruikt worden. Wij doen er alles aan om jouw reis zo vertrouwd en veilig mogelijk te maken. We kunnen ons goed voorstellen dat je daar vragen over hebt. Een aantal van deze vragen hebben we hieronder alvast beantwoord.


 • Wanneer moet ik een mondkapje dragen?

  In de trein is het dragen van een mondkapje verplicht. Zet je mondkapje op bij het instappen van de trein.

  Lees ook onze antwoorden op veelgestelde vragen over mondkapjes.

 • Waar moet ik allemaal een mondkapje dragen?

  De overheid verplicht het gebruik van een mondkapje in het openbaar vervoer. Het gebruik van een mondkapje in de trein blijft dus nodig. Dit geldt voor reizigers van 13 jaar en ouder. Heb je geen mondkapje? Geen nood! Mondkapjes zijn bij diverse winkels op onze stations en in veel stationsautomaten te koop.

  Lees ook onze antwoorden op veelgestelde vragen over mondkapjes.

 • Wat als ik mijn mondkapje thuis ben vergeten?

  Geen nood! Mondkapjes zijn bij diverse winkels op onze stations en in veel stationsautomaten te koop. Lees onze antwoorden op veelgestelde vragen over mondkapjes.

 • Mogen we weer naast elkaar zitten?

  Dat mag. Alle zitplaatsen zijn beschikbaar. Houd, daar waar het kan, wel zoveel mogelijk afstand.

 • Mag ik reizen in de spits?

  Je mag elk moment van de dag reizen, maar we raden je aan drukte te mijden. De drukte-indicator in onze NS-app geeft aan hoeveel drukte je in de trein kunt verwachten. Check daarom vooraf de drukte in de Reisplanner, plan je reis én meld je treinreis gelijk aan. Dan krijg je een melding als jouw trein drukker wordt en kun je eventueel een rustigere trein uitzoeken. Zo zorgen we samen dat zoveel mogelijk reizigers verantwoord kunnen reizen.

 • Zijn er regels voor het in- en uitstappen?

  Zet je mondkapje op bij het instappen van de trein en geef elkaar ruimte.

 • Worden de treinen nu extra schoongemaakt?

  In de trein wordt tijdens de reguliere schoonmaak extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen. In treinen waar een toilet aanwezig is worden zeep en papieren handdoekjes extra aangevuld.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met NS Klantenservice.