Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

6x de leukste oogstfeesten in Nederland

Jarig, geslaagd of getrouwd? Er zijn heel veel redenen om feest te vieren. Nog een reden: de oogst. Bezoek een van de oogstfeesten in ons land. Een traditioneel feest dat helemaal in het teken staat van de oogst. We tippen je de leukste oogstfeesten en fruit- en bloemencorso's. Allemaal goed bereikbaar met de trein.


1. Volop vertier tijdens oogstfeest Zevenhuizen

Op zaterdag 2 september 2023 is het tijd voor de 35ste editie van het oogstfeest in Zevenhuizen. Tijdens dit oogstfeest beleef je de rijke agrarische geschiedenis van Zevenhuizen. Al jaren wordt hier van alles verbouwd. Vergeet vooral niet om een kijkje te nemen bij de oude landbouwvoertuigen. Spot jij de feloranje Allis-Chalmers tractoren? Dit merk heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de landbouwtechnologie. De kinderen vermaken zich bij de springkussens of waterfietsen. Er is genoeg te beleven voor het hele gezin.

Pak de metro vanaf station Rotterdam en stap uit bij halte Nesselande. Stap hier in bus 175 richting Gouda. Vanaf bushalte Dorp wandel je in een paar minuten naar het oogstfeest in Zevenhuizen. 

 • Datum: zaterdag 2 september 2023 vanaf 10.00 uur 
 • Oogstfeest Zevenhuizen is gratis toegankelijk 

Dorpsstraat, Zevenhuizen, oogstfeestzevenhuizen.nl

2. Fruitcorso Tiel: kleurrijkste oogstfeest van ons land

Een dagje (fr)uit? Dan moet je in de Betuwe zijn. Deze streek staat bekend om haar fruitteelt. Niet gek dus dat hier jaarlijks een heus oogstfeest wordt georganiseerd. Metershoge praalwagens versierd met fruit en groenten trekken door de straten van Tiel. Appels, peren, druiven en paprika's. Zo heb je ze nog nooit gezien. Duizenden vrijwilligers in het Rivierengebied werken maandenlang aan de wagens. Het zijn kleurrijke meesterwerken. Je begint er bijna van te watertanden. Toch echt trek gekregen? Proef van alles uit de Betuwe bij een van de kraampjes of maak een tussenstop bij het Foodtruck Festival. 

Vanaf station Tiel wandel je in 5 minuten naar de binnenstad. 

 • Datum: zaterdag 16 september 2023. De middagoptocht begint om 13.30 uur en Fruitcorso by Night om 20.30 uur. Op 17 en 18 september staan de wagens tentoongesteld op de Veemarkt in Tiel
 • Je kunt online tickets bestellen. Een entreekaart voor zaterdag koop je voor € 8,50. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Bekijk voor meer informatie de agenda

Binnenstad, Tiel, fruitcorso.nl

3. Ontdek het oogstfeest op Landgoed Bredius in Woerden

Het jaarlijkse oogstfeest op Landgoed Bredius is er een voor het hele gezin. Op de stekjesmarkt koop je plantjes en zaden. Breng je een bezoekje aan de moestuin? Dan ontdekken jullie wat de natuur ons te bieden heeft. Bessen, aardbeien en veel verschillende groenten. De kids kunnen hier boogschieten of al trappend op een fiets een eigen smoothie maken. Struin samen over de streekmarkt en scoor een lokale lekkernij. Van een loei-vers roomijsje tot een ijskoude appelsap uit de boomgaard om de hoek. Er is genoeg te proeven. 

In 13 minuten wandel je vanaf station Woerden naar Landgoed Bredius. Liever fietsen? Je trapt er in 6 minuten naartoe met een OV-fiets.

 • Datum: 24 september 2023 van 13.00 - 17.00 uur
 • Gratis toegankelijk
 • Houd voor het volledige programma de website in de gaten

Kievitstraat 42, Woerden, landgoedbredius.nl

4. Het grootste bloemencorso ter wereld in Zundert

Heb je ooit een 9 meter hoge wagen vol bloemen gezien? Op 3 en 4 september 2023 zie je ze met eigen ogen in Zundert. Tijdens het grootste bloemencorso ter wereld strijden 20 buurtschappen met elkaar om de felbegeerde titel. Van olifanten tot paradijsvogels en schildpadden, het lijkt wel een gigantische dierentuin op wielen. Hoewel dit evenement vooral bekendstaat om haar prachtige bloemencreaties, maakt het ook deel uit van de oogsttraditie. De bloei, groei en oogst van de dahlia's wordt geëerd. Wist je dat elke wagen bijna een half miljoen dahlia's telt? Zet bloemencorso 2023 maar vast in je agenda. 

Pak vanaf station Breda bus 115 richting Zundert. Binnen een half uurtje ben je er. 

 • Datum: 3 en 4 september 2023. De optocht begint om 13.30 uur op het tentoonstellingsterrein
 • Tickets parcours: online € 12, offline € 15. Kinderen t/m 12 jaar gratis 
 • Ticket tentoonstelling: online € 5, offline € 6. Kinderen t/m 12 jaar gratis 
 • Een ticket voor de tribune koop je vanaf € 25 

Centrum Zundert, corsozundert.nl

5. Beleef het najaar bij Stadsboerderij De Korenmaat in Arnhem

Op het erf van Stadsboerderij De Korenmaat is van alles te beleven. Plukken en proeven, koken en knutselen: er zijn activiteiten voor jong en oud. Vul een mandje met bessen en frambozen. Dat wordt smullen. In de Kindertuinen wachten de aardappels om geoogst te worden. Met deze nieuw oogst bakken jullie zelf rösti's. De creatieve kids maken zelf een vogelvoederhotel, een leuk aandenken voor in de tuin. Gek op spelletjes? Doe mee met een potje oogstmemory of -bingo. 

In 16 minuten trap je met een OV-fiets vanaf station Arnhem Centraal naar stadsboerderij De Korenmaat. 

 • Datum: woensdag 6 september 2023 van 13.30 – 16.30 uur
 • Entree is gratis. Tip: voor € 6 kan je aan alle activiteiten meedoen
 • Aanmelden kan via het formulier op de website

Marius van Beeklaan 5, Arnhem, natuurcentrumarnhem.nl

6. Vier het oogstfeest in 'Utrecht Natuurlijk'

Utrechters hebben de afgelopen maanden hard samengewerkt in de stadsboerderijen en -tuinen. Nu is het tijd om de vruchten letterlijk – en figuurlijk – te plukken. En dat verdient natuurlijk een feestje. Er zijn activiteiten en workshops voor jong en oud. Help mee met oogsten in de tuin. Van een knapperige wortel tot een sappige tomaat. De jonge tuinders maken broodjes, groentetaartjes voor dieren of compost. Liever niet zelf aan de slag? Geen zorgen. Bij de oogstkraam koop je een mand vol verse groenten. Hier ontdekken jullie de herkomst van ons eten van dichtbij.

Pak op station Utrecht Centraal de bus of een OV-fiets om de stadsboerderijen en -tuinen te bereiken.

 • De oogstenfeesten starten vanaf augustus t/m oktober
 • Bij verschillende stadsboerderijen en stadstuinen wordt de oogst gevierd. Bekijk de activiteitenkalender voor meer informatie.

Utrecht, utrechtnatuurlijk.nl

Tekst: Maaike van Suijdam - Insiders
Beeld: Fruitcorso Tiel - Jan Bouwhuis, Bloemencorso Zundert - Erwin Martens, Utrecht Natuurlijk - Aafke Holwerda, Pexels en André Russcher

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

6x op safari in de natuur en de leukste dierentuinen

Ontdek natuur en bijzondere dieren tijdens deze kidsproof safari's.

Railrunner

De hele dag voordelig en onbeperkt met de trein voor kinderen van 4 t/m 11 jaar.

€ 2,50 per kind