Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Engelstalige boeken in Zaandam

Op Station Zaandam is in de zomer van 2020 een nieuwe AKO-winkel geopend: 80 m2 vol met de nieuwste boeken, spelletjes, kantoorartikelen en tijdschriften. Michiel Hees werkt ruim vijf jaar voor AKO en is nu winkelmanager: “Ik hou van de afwisseling die het werk me biedt.”


Medewerker

Winkelmanager Michiel Hees (25)

Winkel

Station Zaandam

Bij AKO sinds

2015

Michiels ultieme leestip

Ik weet je wachtwoord van Daniël Verlaan

“Ik denk dat we ons lang niet altijd bewust zijn van hoe kwetsbaar we zijn, online. Verlaan is techjournalist en geeft op een duidelijke manier inzicht in de gevaren. Ik vind echt dat iedereen dit moet lezen om de wereld wat veiliger te maken.”

AKO-medewerker Michiel

Over AKO Zaandam

“Afgelopen zomer opende deze winkel. Tijdens het vakantieseizoen merkten we dat er veel toeristen kwamen, en op dit moment krijgen we veel aanloop van mensen uit Zaandam. Op weg naar de trein komen ze langs de winkel en dan nemen ze hier een kijkje. We onderzoeken nog wat populair is. Het valt me op dat er veel vraag is naar Engelstalige boeken. Omwonenden vragen ook best veel naar tijdschriften. We voldoen graag aan die wens en zo spitsen we ons aanbod steeds meer toe op de vraag van ons publiek.”

De klanten

Omdat de winkel vrij nieuw is, zijn er nog niet veel vaste klanten. “Er komen wel mensen op vaste dagen hun tijdschriften halen, dat is leuk om te zien.” De jeugd bezoekt de winkel ook geregeld, maar voor andere zaken: “Ze vragen naar pennen of spelletjes. Dat laatste assortiment ben ik dan ook aan het uitbreiden.”

Een klant die Michiel niet snel zal vergeten was een dame die naar de winkel belde: “Ze had de boekenreeks van Lucinda Riley (De zeven zussen, red.) helemaal uit en wilde weten of we nog meer titels van deze schrijfster verkochten. We hadden er drie en moesten ze direct apart leggen. Niet veel later kwam ze de boeken ophalen. Een echte fan!”

Zelfontwikkeling en inpakken

Titels die het goed doen in Michiels winkel zijn non-fictieboeken of zelfhulpboeken: “Denk aan Nu ik je zie van Merlijn Kamerling, over zijn vader Antonie. Of Mindgym, van Wouter de Jong. Mensen lijken meer op zoek naar balans en doen inspiratie op in een boek.” Tijdens de feestdagen verkoopt Michiel altijd veel kookboeken. Wat je ook koopt: bij Michiel weet je zeker dat je met een perfect ingepakt cadeautje de deur uit gaat. “Ja, dat vind ik echt heel belangrijk! Een mooi ingepakt cadeau is toch super om te krijgen én te geven? Ik leer medewerkers ook inpakken als ze hier starten.”